• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak utworzyć zmienną którą można posługiwać się między funkcjami?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
181 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2019 w C i C++ przez Mr.EndiX Początkujący (470 p.)

Witam, jak utworzyć zmienną która będzie mogła być wykorzystana w dowolnym miejscu - w dowolnej funkcji?

Prosiłbym o proste tłumaczenie ponieważ jestem początkującym. O co mi dokładnie chodzi:

funkcja a;

{jakaś tam zmienna x i reszta kodu}

Funkcja b;

{}

Funkcja c;

{użycie zmiennej x}
komentarz 29 stycznia 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Dostałeś już odpowiedź na swój problem, ale pamiętaj, że tego typu zmiennych nie powinno używać się w programowaniu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2019 przez look Użytkownik (520 p.)
wybrane 29 stycznia 2019 przez Mr.EndiX
 
Najlepsza

Czesc,

Jesli chcialbys zadeklarowac jakas zmienna tak aby byla globalna, co rozumiem z pytania, wypada to zrobic w tym miejscu:

#include <iostream>
!!zaczynac najwczesniej tutaj po dolaczaniu bibliotek    
using namespace std;
!! i nie dalej niz tutaj to jest przed glowna funkcja
int main()
{
    cout << "Hello world!" << endl;
    return 0;
}

 

komentarz 29 stycznia 2019 przez Mr.EndiX Początkujący (470 p.)
Dzięki wielkie
+1 głos
odpowiedź 29 stycznia 2019 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)

Deklarujesz ją ponad funkcjami albo nawet poza funkcją main, w ten sposób czyniąc ją globalną czyli dostępną wewnątrz każdej z nich.

1
komentarz 29 stycznia 2019 przez Mr.EndiX Początkujący (470 p.)
ok, dzięki

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 434 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,966 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 473 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...