• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ruby - aplikacja okienkowa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
947 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2015 w Ruby przez arnoldinho Nowicjusz (190 p.)

Witam, uczę się programowania z kanału Pana Zelenta i właśnie kończę obiektowy kurs C++.

Chciałbym napisać (do pracy inżynierskiej) dość prostą aplikację okienkową która wczyta dane w jednym okienku, przetrawi je (jest trochę zabawy z obliczeniami ale dam sobie radę) a poźniej wypluje wynik w drugim okienku. Moje pytanie jest następujące: czy napiszę taką aplikację w Rubym? Mam kilka typów:

  • C++ Builder raczej mi się nigdy poźniej nie przyda i byłby utrudnieniem gdybym chciał ów program sprzedawać,
  • Visual studio ponoć jest najlepszy do wyklikania aplikacji okienkowych ale nie wiem czy nie będzie za dużo do ogarnięcia jeśli chciałbym przeskoczyć z C++ na C#, poza tym słyszałem żeby na początek nie uczyć się zbyt wielu języków naraz
  • Ruby? No właśnie, to jest język w jakim chciałbym się rozwijać.

Czy napiszę taką apkę w Rubym? Jeśli tak to jaki framework?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 lipca 2015 przez niezalogowany

Ruby to język webowy. Mimo wszystko istnieje framework bowline (nie rozwijany od 5 lat). Znalazłem jeszcze taki tutek. Na końcy podam RubyMotion (płatny, i dostępny pod iOS, OS X i Android).

komentarz 17 lipca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Ruby językiem webowym? Boże, jaka bzdura. Szkoda, że to RoR tak bardzo przysporzył popularności temu językowi. A raczej, że jedyne z czym kojarzone jest Ruby to RoR.
+1 głos
odpowiedź 17 lipca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Wpisz sobie w Google "Ruby windows library" - pod hasłem "graphic library" znajdziesz raczej biblioteki pod gry. Znajdziesz dużo typów do tworzenia GUI. Prawda jest taka, że te biblioteki trochę kuleją. Ruby przez te wszystkie lata nigdy nie stał się językiem aplikacji okienkowych. Być może ze względu na jego specyfikę, że to język skryptowy i programy nie są tak przenośne, jak w przypadku kompilowanych. Poleciłbym port biblioteki Qt (tak, istnieje - w sumie żadna niespodzianka :P) lub wxWidgets. Ale nie mam z bibliotekami GUI dużego doświadczenia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 141 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2023 w Ruby przez whiteman808 Obywatel (1,820 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 638 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2018 w C# przez KtoPyta... Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 794 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w Java przez RubyHuntsman Początkujący (270 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...