• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z WLAN0 LINUX

0 głosów
96 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia w Systemy operacyjne, programy przez zerakot Obywatel (1,570 p.)
Cześć,

Od jakiegoś czasu używam Linuxa w wirtualnym środowisku (VMware) wersja ubuntu. Kiedy wpisuję ifconfig/iwconfig to nie pokazuje mi się WLAN0. Próbowałem z "compact-wireless" i za którymś razem zadziałało, ale teraz nie chce zadziałać.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 stycznia przez adrian17 Mędrzec (193,740 p.)

Kontynuacja poprzedniego tematu:

Kiedy wpisuję ifconfig/iwconfig to nie pokazuje mi się WLAN0. 

A co się pokazuje? U mnie na przykład mostkowane połączenie z hostem pokazuje się pod nazwą enp0s3.

Powtórzę też wypowiedź z poprzedniego pytania, że zazwyczaj wirtualka nie powinna nawet wiedzieć o wifi. Wifi przejmuje się host który mostkuje połączenie do wirtualki.

komentarz 25 stycznia przez zerakot Obywatel (1,570 p.)
Nie za bardzo rozumiem... Wysłać ci SS z iwconfig/ifconfig?
komentarz 25 stycznia przez adrian17 Mędrzec (193,740 p.)
nie możesz wkleić tekstu (jako blok kodu w edytorze)?
komentarz 25 stycznia przez zerakot Obywatel (1,570 p.)

Skopiować w Linuxie i wkleić w Windowsie się nie da, więc wyślę SS

 

komentarz 25 stycznia przez adrian17 Mędrzec (193,740 p.)

Skopiować w Linuxie i wkleić w Windowsie się nie da

Da się jak się włączy odpowiednią opcję w wirtualizacji.

No i widzę eth0, wygląda dokładnie tak jak mówiłem - że host tuneluje połączenie na gościa i jesteście w jednej sieci lokalnej. Nie za bardzo rozumiem, co chcesz zrobić. Internet powinien działać, nie?

komentarz 25 stycznia przez zerakot Obywatel (1,570 p.)
Internet działa, ale ja chcę uzyskać wlan0
0 głosów
odpowiedź 25 stycznia przez PolYGlok Pasjonat (18,450 p.)
Nie będzie działać bo nie jest zapewne skonfigurowany interface sieciowy na który byś chciał. Więc system korzysta z ustawień hosta który udostępnia mu internet przez wifi ale mu o tym nie mówi a on go widzi jak przez kabel bo tak masz pewnie ustawione w virtualce (o które pytałem w poprzednim twoim temacie).
0 głosów
odpowiedź 25 stycznia przez Deloryn Bywalec (2,060 p.)
A próbowałeś ifconfig -a (albo: iwconfig -a)? Możesz mieć wyłączony ten interfejs i dlatego go nie widać normalnie. Wtedy musisz go włączyć

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 100 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 138 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 207 wizyt
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

65,676 zapytań

112,314 odpowiedzi

237,031 komentarzy

46,653 pasjonatów

Przeglądających: 101
Pasjonatów: 3 Gości: 98

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...