• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dostęp do zamkniętych stron internetowych

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
260 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2019 w Offtop przez mmaciej Nowicjusz (120 p.)
Witam wszystkich, mam nadzieję że trafiłem na dobre forum do zaprezentowania przeze mnie problemu. Na wstępie oświadczam, że jestem całkowitym ignorantem w sprawach wszystkiego, co wykracza poza zwyczajne użytkowanie treści internetowych.

Trafiłem tu z konkretnym pytaniem/problemem: czy istnieją możliwości na uzyskanie dostępu do treści nieaktywnych już stron internetowych? Nie wiem jak miało by to wyglądać (słyszałem o możliwości pobierania stron i korzystania z nich w trybie offline, nie wiem czy jest to jakiś punkt wspólny do mojego zapytania). Jedyne na co natrafiłem przy własnych poszukiwaniach to https://web.archive.org/, jednakże takie rozwiązanie nie jest satysfakcjonujące (od braku dostępu do wszystkich zakładek po błędy w przechodzeniu między nimi ; ogółem dostęp do treści jest mocno wybiórczy). Stąd moje pytanie do was, czy ktoś zetknął się z takim zagadnieniem i może coś doradzić?

Przykład strony Trivium to metoda samodzielnego myślenia http://web.archive.org/web/20180826194054/http://trivium.wybudzeni.com/

Pozdrawiam serdecznie pozostałych użytkowników forum,

Maciej

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2019 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
No, na nic więcej nie trafisz, co najwyżej cache Google z którego strony znikają chyba najpozniej po kilku dniach… Nie jest możliwe utworzenie kompletnego archiwum Internetu z oczywistych względów… Możesz na web.archive.org użyć opcji Save Page Now, aby Wayback Machine zapisał ja, dzięki czemu będziesz miał ją na później, jeżeli zniknie… Najlepiej jednak zapisywać je u siebie na komputerze (wciąż jednak nie możesz przenieść się w czasie…), no ale — bądźmy szczerzy — zapisywanie wszystkich stron z obawy przed tym że znikną z Internetu może zapełnić Ci cały dysk :D
1
komentarz 23 stycznia 2019 przez mmaciej Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Czyli nie ma, powiedzmy, jakiegoś zewnętrznego programu który poradziłby sobie lepiej z odtworzeniem treści i przełączaniem się pomiędzy poszczególnymi zakładkami? Tak jak napisałem wcześniej z pomocą web.archive nie do wszystkiego jest dostęp (przynajmniej na moim komputerze).

Nie chcę zapisywać wszystkiego, lecz interesujące mnie strony (głównie blogi), które poruszały niszowe tematy i przez samo to treści na nich były dość unikatowe, więc obecny ich brak jest tym mocniej odczuwany jako strata. A skoro nawet taki ignorant jak ja znalazł te całe web.archive, dzięki któremu dowiedziałem się, że nie wszystko zniknęło bezpowrotnie tym bardziej chciałoby się jakoś odzyskać dostęp do danych.

Przy okazji: gdzie jest opcja save page now na waybacku? Trzeba mieć konto aby uzyskać dostęp do tej funkcji?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 463 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 234 wizyt

93,187 zapytań

142,201 odpowiedzi

322,012 komentarzy

62,514 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 2127p. - dia-Chann
  2. 2092p. - Łukasz Piwowar
  3. 2079p. - Łukasz Eckert
  4. 2037p. - Tomasz Bielak
  5. 2006p. - rucin93
  6. 2006p. - Michal Drewniak
  7. 2005p. - Łukasz Siedlecki
  8. 1964p. - CC PL
  9. 1946p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 1901p. - Mikbac
  11. 1744p. - rafalszastok
  12. 1734p. - Anonim 3619784
  13. 1586p. - Dawid128
  14. 1520p. - Marcin Putra
  15. 1480p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...