• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dalsza droga rozwoju-Problem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
433 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2019 w Offtop przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
witam od 2 lat interesuje sie programowaniem ale na na takim harkorowym poziomie tylko w wolnym czasie sobie cos klepalem i probowalem chyba wszystkiego... gry aplikacje desktopowe mobilne strony backend i frontend troche python i java oraz sporo C++ i problem w tym ze wszystko mi sie podobalo ale czas sie ukierunkowac i wziac za cos na powaznie i z tad moje pytania:

1.jako freelancer o co latwiej zlecenia na aplikacje czy strony

2.jesli chodzi o backend php jest najpopularniejszy ale podobno python i java o wiele lepsze.. wiedz czy nie bedzie ciezko znalezc pracy typowo w backend jako progarmiasta java lub python i czy serio jest tak malo serwerow obslugujuacych java i python

3.czy to prawda ze do aplikacji desktopowych najlepsze java i C#

4.czemu akurat python jest popularny do sztucznej inteligencji i inny naukowych rzeczy i czy to prawda ze do wiekrzych projektow sie nie nadaje

5.czemu jesli mowi sie o niskopoziomowych rzeczach typu sterowniki wirusy itp mowi sie o C ale nie juz o C++ mi sie zawsze wydawalo ze C++ to lepsza wersja C

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 stycznia 2019 przez RafalS VIP (122,820 p.)
edycja 21 stycznia 2019 przez RafalS
2. google "best backend language", "pracuj.pl backend java", "pracuj.pl backend python"

3. google "best language for desktop applications"

4. google "why is python best for artificial inteligence"
Da się pisać większe projekty w pythonie. Np na frameworku Django stoi backend instagrama :P. A sam python jest popularny w AI, bo osobom zajmującym się AI często jest bliżej do matematyki niż programowania. Matma jest ich mocniejszą stroną, programowanie to dodatek. Python jest powszechnie uważany za prosty język, więc matematykowi łatwiej jest nauczyć się go niż C++. Dodatkowo bardzo szybko się w nim pisze, więc jest idealny do tzw prototypowania, czyli przetestowania na szybko czy jakiś teoretyczny pomysł zadziała. Zamiast męczyć się ze składnią C++ przez pół dnia, żeby dowiedzieć się, że ten pomysł i tak nie zadziała możesz na szybko klepnąć to w pythonie. Poprzednie powody doprowadziły do tego, że powstała masa bibliotek ułatwiających programowanie AI w pythonie. I wcale nie musi być wolny, bo jeśli chodzi np o sieci neuronowe to w samym pythonie przeważnie jedynie układasz z klocków napisanych w szybkich kompilowanych językach jak C++.

5. google "why is c preferred over c++"
+1 głos
odpowiedź 21 stycznia 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
ad 4. Głównie dlatego, że ludzie zajmujący się sztuczną inteligencją to raczej naukowcy, bardziej niż programiści i prostota Pythona ułatwia im pracę, nie muszą zajmować się jakimiś wskaźnikami czy inną otoczką, spowalniającą ich pracę

ad5. C i C++ to 2 różne języki, C++ został stworzony jako rozszerzenie do C, a potem poszedł swoją drogą. C jest używany do rzeczy niskopoziomowych, ponieważ powstał w czasach, kiedy głównie w ten sposób tworzyło się oprogramowanie.

ad 2. PHP jest mocno demonizowany ze względu na jego przeszłość, był dużo wolniejszy niż inne języki. Kwestia pracy to kwestia poszukania, ucz się tego co ci najbardziej pasuje. Jeśli chodzi o obsługę języków na serwerach, to PHP jest najcześciej darmowym rozwiązaniem na bezpłatnych hostingach, inne języki trzeba dopłacić lub doinstalować, ale nie jest to reguła.

ad 3. Wydaje mi się, że jest w nich najłatwiej, ale jeśli chcesz to możesz tworzyć aplikacje desktopowe w dowolnym języku
komentarz 21 stycznia 2019 przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
skoro tak to czy c++ w tych czasach ma jakies zastosowanie skoro wszystko da sie zrobic latwiej i szybciej w innych jezykach.. czy C++ wygrywa tylko szybkoscia dzialania?
1
komentarz 21 stycznia 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
C++ ma zastosowanie głównie w 2 dziedzinach: gamedev (najszybsze działanie gier) i embedded, gdzie każda uncja zasobów sprzętowych jest potrzebna
+1 głos
odpowiedź 21 stycznia 2019 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)

1. Więcej zleceń raczej na strony, ale też większa konkurencja…

2. Co masz na myśli pod względem obsługi przez serwery?

3. Nie ma najlepszych języków do danych rozwiązań, to względne. Możesz próbować wybrać najwydajniejszy, najprostszy, pozwalający na tworzenie najbardziej czytelnego kodu, mający największe community, dynamicznie rozwijający się, ale najlepszego nie znajdziesz.

4. Nadaje się do większych projektów. Używany jest do AI czy ML, ponieważ ma dobre frameworki do tego ;) No i ma prostą składnię, a lepiej nie marnować czasu na poprawianie błędów w składni…

5. C++ nie jest lepszą wersją C. To język zachowujący częściową kompatybilność z C, który w żaden sposób nie wypiera C.

Podobne pytania

+2 głosów
7 odpowiedzi 706 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
0 głosów
3 odpowiedzi 2,626 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 183 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2020 w JavaScript przez malvator Użytkownik (720 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...