• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przekazywanie przez wartość, czy coś jeszcze?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
116 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2019 w JavaScript przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
function doIt (param) {

   param = 2;

}

var test = 1;
doIt (test);
console.log (test);

Kod ten wyświetla 1.

Dotyczy on przekazywania przez wartość. Czy powinienem wiedzieć coś więcej patrząc na ten kod oprócz tego, że argument funkcji doIt to po prostu kopia zmiennej test?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2019 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

Ale co tu sprawdzasz? Równie dobrze możesz usunąć funkcję.

var test = 1;
console.log (test);

 

komentarz 20 stycznia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Taki miałem przykład w książce o JS. Chciałem tylko się dowiedzieć, czy coś w tym kodzie jest więcej do wyjaśnienia oprócz tego przekazywania wartości. Dziękuje.
komentarz 20 stycznia 2019 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Może to że, number to typ prosty i funkcja tworzy kopię tej wartosci i nie wpływa na jej oryginał
komentarz 20 stycznia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Może i tak. A trochę z innej beczki..

Rozszerzyłem Visual Studio o 'Debugging for Chrome' i tuż obok zielonej strzałki 'Start' mam NO CONFIGURATION. Wybrałem co prawda opcję Chrome, ale to nic nie dało. Jak to skonfigurować żeby działało?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 914 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2017 w C i C++ przez antek782 Początkujący (490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 251 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...