• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Na co zwracać uwagę przy wybieraniu technikum?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
706 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

Cze.

Zaczynam się powoli zastanawiać nad jakimś technikum informatycznym, jednakże mam kilka wątpliwości i niepewności. Po pierwsze nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze - wiem, na pewno, że warto zwrócić uwagę na okolicę i profil, ale domyślam się, że jest również kilka innych czynników, które trzeba rozważyć podczas wyboru. Po drugie - "technikum informatyczne" - czy to nie jest ogólne pojęcie? 

Te kierunki, których nie potrafię rozróżnić:

nie rozróżniam tych:
1. technik informatyk
2. technik teleinformatyk
3. technik telekomunikacji - klasa mundurowa
-------------
nie rozróżniam tych:
1. technik elektryk
2. technik elektronik
3. technik energetyk
4. technik mechanik
5. technik mechatronik

a to to w ogóle nie wiem co jest.
technik automatyk

(Oczywiście chodzi o praktykę, ponieważ na temat teorii są setki artykułów)

Nigdzie nie zauważyłem profilu "technik programista" jest takie coś w ogóle? Czy tutaj bardziej jest ścieżka "technik informatyk" -> studia programistyczne (jeśli takie są)? 

Dodatkowo, przy niektórych szkołach widziałem tylko egzaminy EE.8 i EE.9, a z tego co wiem, to są np. jeszcze EE.13 i EE.14 (i może pośrednio też coś). Z kolejnych rzeczy - na stronach niektórych techników również widziałem wybór między 4 i 5 letnim technikum.. Inne zaś piszą o jakichś umowach, np. z Tauronem czy Microsoft.. Dalej - przeglądając w wielu technikach profil "technik informatyk" każda z szkół oferuje inny zakres umiejętności (są jakieś wspólne, ale niektóre oferują więcej, inne mniej) oraz informuje o różnych stanowiskach w jakich można być zatrudnionym.. 

 

Gdybyście mogli, to proszę również, podajcie też w jakich technikach (lub też innych szkołach średnich) w okolicach Śląska się uczyliście, jaką ścieżkę obraliście i kim teraz jesteście.

 

Jeśli ktoś byłby w stanie odpowiedzieć na choć część z moich pytań/naprostować choć część moich wątpliwości, to byłbym bardzo wdzięczny.

 

Pozdrawiam.

[Wątek opublikuję na kilku forach czy grupach, ponieważ im więcej ludzi odpowie, tym lepiej]

 

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2019 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Hej

ja skończyłem technika informatyka 4 lata temu. Miałem wówczas tylko jeden egzamin końcowy gdzie 'naprawialiśmy' zepsutego Windowsa XP. Plus część teoretyczną gdzie mieliśmy pytania z programowania / budowy komputera / sieci. Jednak byłem ostatnim rocznikiem przed zmianą programową technika informatyka więc teraz może być inaczej. 4 lata temu miałem przedmiot "Programowanie strukturalne i obiektowe" jednak słyszałem plotki (których nie weryfikowałem) iż przedmiot miał być wyrzucony z nowej podstawy.

Jeśli interesuje cię stricte programowanie technikum traktował bym jako możliwość nawiązania kontaktu z przyszłymi programistami z którymi możesz wymieniać się doświadczeniami.

Musisz mieć świadomość ze z programowania będziesz miał wykładane podstawy i tylko to co jest w programie nauczania. Program nauczania jest taki sam w wszystkich szkołach. Wiele stron szkolnych może nie być aktualizowana i posiadać stare dane.

Smutną prawdą jest to ze jeśli jest się dobrym programistą nie będzie się pracować w szkole gdzie płacą dużo mniej.

Biorąc pod uwagę poziom programu nauczania musisz szkolić się sam. Dlatego zwracaj dużo uwagi na angielski w szkole aby móc pracować z dokumentacjami technicznymi frameworków.

Ja po technikum znalazłem prace jako front-end developer i pracuje mi się całkiem dobrze. Pracowałem przy tworzeniu oprogramowania sklepów internetowych, systemie dla baraży transportowej oraz jako wykładowca w szkole dla programistów.
komentarz 18 stycznia 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Dziękuję bardzo za odpowiedź, wiem, że tak czy siak muszę uczyć się na własną rękę, ale domyślam się, że na studiach (skoro nie ma technikum o takim profilu) uzupełnię wszelkie luki o których pojęcia bym nie miał i nauczyłbym się lepszych praktyk.
komentarz 19 stycznia 2019 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Pytanie czy pojdziesz na studia ;-) ja nie byłem na studiach i jestem zadowolony. Firmy gdy patrza na moje doświadczenie sa bardzo zainteresowane współpraca. A w ofertach o prace jjuz dawno nie widziałem aby jakakolwiek firma wymagała studiów. Jesli jesteś dobry i masz duza wiedze nawet po liceum znalazłbyś prace ;-)
+1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2019 przez Daichi Obywatel (1,250 p.)
edycja 18 stycznia 2019 przez Daichi
Odnośnie tych egzaminow. E12, E13 i E14 to egzaminy dla tych na starej podstawie, od bodaj zeszłego roku e12 i e13 zostały złączone w EE08, a e14 zmieniło nazwę na EE09, można powiedzieć, że te 2 nowe równają się tym 3 starym
komentarz 18 stycznia 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Ok, dzięki za info
1
komentarz 18 stycznia 2019 przez niezalogowany
w tym roku będzie szkła 8 klasa i 3 gimnazjum dlatego jest 5 i 4 letnie
+1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2019 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
Cześć! Postanowiłem , że choć na forum bardzo rzadko się udzielam (raczej jestem pilnym obserwatorem) to odpowiem na część twoich pytań. Na co zwracać uwage przy wyborze technikum? Można zerknąć na ranking szkoł w twoim mieście bądź województwie chociaż no , prawde mówiąc to nie daje żadnej gwarancji że szkoła jest super i rzeczywiście najlepsza ale zdawalność matur może już o czymś świadczyć. Każde technikum przygotuje cię przyzwoicie do matury przy twoim własnym wkładzie pracy. Czym się kierować przy wyborze? Najlepiej gdybyś wybrał się na dni otwarte i zaczerpnął informacji od osób tam uczących się na danym kierunku co oni sądzą o szkole , podpytać ich co robią na lekcjach zawodowych , czy realizują rzeczywiście materiał czy zwyczajnie grają (co jest bardzo częstym zjawiskiem na tym kierunku). Podpytaj nauczycieli na czym opiera się kształcenie. Sam jestem w 2 klasie technikum obecnie i tak z lekkiej perspektywy czasu musze ci powiedzieć , że latałem po tych technikach , odwiedziłem chyba z 6 w moim mieście i wybrałem to w którym nauczyciele od przedmiotów zawodowych jasno i rzetelnie przedstawili co robi się na tym kierunku.(mowa o informatyku) zgadzało się to z tym o czym opowiadał mi rok młodszy kolega oprowadzający mnie po szkole. Drugie ważne kryterium to czas dojazdu do szkoły. Możesz mi wierzyć lub nie ale po pierwszym semestrze w szkole średniej zaczniesz dużo bardziej doceniać czas niż teraz. Oczywiście nie warto rezygnować ze szkoły tylko dlatego że jest daleko , wspominam o tym jako drugie kryterium. Ile lat będzie trwała twoja edukacja? Jeśli jesteś przyszłym absolwentem gimnazjum to 4 lata , a jeśli podstawówki to 5. U mnie w szkole mówią , że zostaną utworzone klasy dla osób z podstawówki i gimnazjum odzielnnie więc przypuszczam że tak jest wszędzie. Jeśli interesujesz się komputerami i programowaniem to wybierz kierunek Technik Informatyk. Idąc nowym programem są 2 kwalifikacje: EE.08 i EE.09 ta pierwsza to Systemy sieci jak i sama budowa i naprawa jednostki centralnej. U mnie w szkole wygląda to tak , że mamy takie przedmioty jak sieci komputerowe gdzie są omawiane protokoły , budowa sieci , adresy ip i wiele innych rzeczy związanych z samymi sieciami , systemy operacyjne na których instalujemy windowsy , linuksy i administrujemy nimi , oraz urzadzenia techniki komputerowej - lekcje o budowie komputera , podzespołach , naprawie itd. , lecz mimo wszystko jest to tak naprawdę fragment poszczególnych specjalizacji. Na tym kierunku zdobędziesz solidne podstawy i poznasz specjalizacje , to ci napewno ułatwi podjęcie wyboru co do dalszej ścieżki informatyka. Programowanie weszło mi teraz od 2 klasy i jest to jak narazie html+css i od jakiegoś miesiąca powoli zaczynamy poznawać php z bazami danych , w 3 klasie ma być troche c# i js ale to też podstawy i nic więcej. Jednak nie poznasz tu żadnych frameworkow a jedynie po raz kolejny zdobedziesz solidne podstawy języków webowych , których byłbys w stanie i tak nauczyć się w domu bez większych trudności jeśli się tym interesujesz. Poznasz za to ludzi , którzy pasjonują się tym co ty , bardzo możliwe że poznasz kogoś z kim będziesz mogł wymieniac sie doświadczeniami i wspólnie uczyć czegoś bardziej rozbudowanego. Na sam koniec czym różnią się kierunki które wymieniłeś. Gdy jesteś na stronie szkoły która oferuje kształcenie w tych profilach wejdź w np. Technik Mechatronik i tam będziesz miał wszystko napisane. Różnice może nie są widoczne gołym okiem ale np elektronik wytwarza części i elementy elektroniczne a mechatronik je wykorzystuje przy budowie np robota czy naprawie pralki. Troszke długa wyszła ta odpowiedź , ale myśle że udało mi się wyjaśnić wiele. Nie wszyscy mogą się zgadzać , każdy ma swoje poglądy jak i doświadczenia , ja również w tej wiadomości je wyraziłem. Pozdrawiam!
komentarz 18 stycznia 2019 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytanie to śmiało pytaj , chętnie odpowiem :)
komentarz 19 stycznia 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Dziękuję, bardzo rojaśniłeś mi sprawę z ale jednak AK jedno pytanie mam.

Teraz interesuję się językiem C++, tworzę parę projektów i po tych dwóch-trzech ambitniejszych mam zamiar uczyć się również Pythona. Problem jest taki, że w technikach są tylko języki takie jak Java, C#, PHP, Pascal (no i HTML i CSS). Więc, lepiej dalej rozwijać się w tych, które mnie interesują, a potem w czasie uczęszczania do szkoły uczyć się nowych, czy też teraz porzucić na jakiś te wybrane przeze mnie na rzecz tych uczonych w szkole, żeby potem nie mieć z nimi problemu?
komentarz 19 stycznia 2019 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
Śmiało ucz się dalej tego języka w którym czujesz się dobrze. Html to prosty język opisowy , a jeśli umiesz c++ to zrozumienie php będzie dla ciebie bardzo łatwe gdyż w php również znajdują się pętle , tablice , funkcje które wywoluje się bardzo podobnie jak w c++ , u mnie akurat pascala nie będzie ale c# to taki "następca" c++. Oczywiście to są dwa inne języki ale na wielu forach trafiałem na komentarze że przesiadka z c++ na c# jest łatwa. Tak więc powtarzam nie rezygnuj z nauki języka , który ci się podoba ponieważ jego znajomość znacznie ułatwi ci nauke tych języków webowych a i nie martw się bo jeśli pójdziesz na dniach otwartych do nauczyciela od programowania i będziesz widział że on jednak coś rzeczywiście pokazuje na lekcji , to i na lekcjach sporo się nauczysz , w końcu są one w blokach 2-3 godzinnych. Teraz mam 5 godzin tygodniowo w 3 klasie ma być jeszcze więcej ;) Javy raczej nie spotkasz w technikum ale JavaScripta jak najbardziej , lecz pamiętaj , że to podstawy!! Jeśli lubisz programowanie i już jakiś język masz w miare opanowany poradzisz sobie z pewnością :D
+1 głos
odpowiedź 19 stycznia 2019 przez multim Obywatel (1,830 p.)
Konkretne technika szkolące informatyków, które mogę polecić na terenie województwa śląskiego to:

Śląskie Techniczne Zakłady Naukowe w Katowicach: http://www.sltzn.katowice.pl/

oraz

Zespół Szkół Elektronicznych i Informatycznych w Sosnowcu
https://zse.edu.pl/
komentarz 19 stycznia 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Dopisałem do listy, dziękuję bardzo.

A czym te technika wyróżniają się spośród innych? Mam już 6 które mnie jakkolwiek zainteresowały i myślę, że to pomogłyby mi przy wyborze.
komentarz 19 stycznia 2019 przez multim Obywatel (1,830 p.)
1. Uczą tam dobrze przygotowani nauczyciele, którzy przykładają dużą wagę do tego co może się uczniowi przydać w przyszłości. Przedmioty zawodowe nie ograniczają się do tego co jest na kwalifikacji, ale potrafią zachęcić do pogłębienia wiedzy.

2. Jest możliwość uzyskania ceryfikatów zewnętrznych firm (Cisco, Microsoft) wraz z dostępem do ich materiałów.

3. Na studiach miałem pewną przewagę nad rówieśnikami na pierwszym roku studiów. Pierwszy semestr minął bez żadnych trudności dla mnie.

PS. Jestem absolwentem ZSEiI
komentarz 19 stycznia 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Dziękuję bardzo.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 152 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Czokonuszek Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 184 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pluumek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,334 wizyt
pytanie zadane 15 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez matrix Nowicjusz (240 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...