• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Aplikacja-budżet domowy; w czym napisać

0 głosów
273 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia w HTML i CSS przez agipacz Początkujący (440 p.)
W jakim języku napisać najlepiej aplikację do panowania nad budżetem domowym? Aplikacja powinna zawierać kategorie typu jedzenie, chemia, ubrania itp. ale też dzielić się na potkategorie: jedzenie-warzywa, słodycze, nabiał itp. Do tego powinna tworzyć diagramy ile się wydało ogólnie na jedzenie, ale też ile wydatku poszło na same słodycze.

Dzięki za odpowiedź.

8 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 6 lutego przez Tomek Sochacki Mędrzec (179,130 p.)

Trochę się dziwię dlaczego wszyscy tak usilnie chcą Ci proponować naukę dwóch języków, do frontu i API. Jeśli dopiero zaczynasz i ma to być apka typowo na własny użytek to proponuję tylko JavaScript. Logowanie i storage zrobisz sobie na firebase, ma bardzo dobrą dokumentację i naprawdę proste API, ewentualnie do bazy możesz wziąć np. mLab, to już jak wolisz. Pobaw się trochę jednym i drugim i sam sobie wybierz.

Żadnego back-endu na tym etapie nie potrzebujesz. A jak się nauczysz JS to zawsze back-end możesz machnąć w node. Także lepiej moim zdaniem skup się na jednym języku a nie bierz od razu milion opcji bo się pogubisz.

FIREBASE LINK

komentarz 6 lutego przez Secrus Nałogowiec (31,980 p.)
głos rozsądku w tłumie, jak zawsze
komentarz 6 lutego przez Comandeer Mentor (455,940 p.)

@Tomek Sochacki, ba, jak to ma być budżet domowy, to prawdopodobnie nawet i IndexedDB/localStorage by wystarczyło.

komentarz 6 lutego przez Tomek Sochacki Mędrzec (179,130 p.)

@Comandeer,

teoretycznie tak, nawet zastanawiałem się czy tego nie zaproponować, ale z drugiej strony wbrew pozorom to okazja, do całkiem fajne apki w celach nauki i nawet nie chodzi mi tyle o naukę baz danych co o naukę pracy z zewnętrznym API, bo to jest coś czego też trzeba się nauczyć :) Dlatego właśnie zaproponowałem firebase/mLab. A ponad to zawsze można machnąć to np. na GH Pages i z jakimś choćby prostym logowaniem firebase mieć dostęp do apki wszędzie, nie tylko na jednym urządzeniu :)

Ale jak najbardziej, jeśli Kolega godzi się, że ograniczy się tylko do jednej maszyny to może być np. localStorage.

komentarz 6 lutego przez Comandeer Mentor (455,940 p.)

to jest coś czego też trzeba się nauczyć

Pod warunkiem, że idziemy we frontend/backend z JS-em. Ja poszedłem w aplikacje konsolowe i low-levelowe narzędzia i tak średnio się to przydaje ;) 

komentarz 6 lutego przez Tomek Sochacki Mędrzec (179,130 p.)

Ja poszedłem w aplikacje konsolowe

Pierwsze moje skojarzenie... moje początkowe apki lata temu w Turbo Pascalu z grafiką ASCI... kurde to były czasy :D

1
komentarz 6 lutego przez Secrus Nałogowiec (31,980 p.)
@Comandeer, w JS można konsolówki i low-levele robić? masz gdzieś jakieś materiały do tego? wszystkie kursy JSowe są na front tylko... A warstwa graficzna mnie zawsze od JSa odpychała...

@Tomek Sochacki ja tylko takie coś lubię... Skręca mnie jak słyszę 'aplikacja okienkowa'
komentarz 6 lutego przez Comandeer Mentor (455,940 p.)
@Secrus, low-level w sensie bundler, analizator AST, generator dokumentacji. Jako tako nigdzie nie widziałem materiałów o tworzeniu takich rzeczy. Chyba najłatwiej będzie po prostu popatrzeć na kody na GitHubie, np. https://github.com/Comandeer/rollup-lib-bundler
komentarz 6 lutego przez Tomek Sochacki Mędrzec (179,130 p.)
co do tych "konsolówek" to myślę, że pierwszy kierunek to po prostu node.js.
komentarz 6 lutego przez Secrus Nałogowiec (31,980 p.)
@Tomek Sochacki to byłby dobry kierunek, gdyby nie to, że jak wspomniałem, wszystkie materiały do JSa są do frontu, a jak patrze na jakieś tutoriale od node, to wymagają już znajomości JSa... ale już się przygotowuje do ścieżki zdrowia przez kurs z JSem na froncie...
1
komentarz 6 lutego przez Tomek Sochacki Mędrzec (179,130 p.)
node.js to też JS :) a dokładniej to generalnie musisz nauczyć się ECMAScript, JS przeglądarkowy to ES uzupełniony o różne ficzery browserowe, DOM itp. W node masz z kolei obsługę plików itp.
0 głosów
odpowiedź 17 stycznia przez radek024 Maniak (65,860 p.)
Excel. Serio.
komentarz 17 stycznia przez agipacz Początkujący (440 p.)
Taki już mam. Ale to ma być coś co będzie mnie mobilizowało do nauki. Myślę, więc o takiej aplikacji
0 głosów
odpowiedź 17 stycznia przez agipacz Początkujący (440 p.)
Myślę o HTML, CSS, PHP, MySQL. Czy tak się da?
komentarz 17 stycznia przez HaKIM Szeryf (83,060 p.)
Tak.
0 głosów
odpowiedź 17 stycznia przez Noemi Nałogowiec (41,300 p.)

Co masz na myśli "w jakim języku"?

Napisałeś w komentarzu:

coś co będzie mnie mobilizowało do nauki

To możemy Ci powiedzieć, że w Pythonie i Ty wtedy będziesz uczył się tego języka?

Masz coś, czego chcesz się uczyć? Co już umiesz? Wiesz mniej więcej, w którą stronę chcesz się rozwijać?

 

Sama kiedyś myślałam o takiej aplikacji "w ramach nauki", ale ja chciałam ją jako apkę webową (w moim przypadku React) + apka na tel (React Native) :D

komentarz 17 stycznia przez agipacz Początkujący (440 p.)
Trochę właśnie potrafię, HTML/CSS, PHP i MySQL. Ale wszyscy mi odradzają php i mówią, że o wiele lepszy jest python. Do tego w ogóle nie jest dla mnie zrozumiały JS. Zastanawiam się też teraz nad Nokia Academy we Wrocławiu (żeby się jakoś przebranżowić), a tam wiem, że jest nauka pythona.
komentarz 17 stycznia przez TeslaX93 Gaduła (3,220 p.)
W żadnym wypadku Python nie jest lepszy ani gorszy od PHP. To dwa różne języki do dwóch różnych zastosowań.
0 głosów
odpowiedź 17 stycznia przez Secrus Nałogowiec (31,980 p.)
Musisz sam wybrać język, ale z tego co widzę to chciałbyś żeby to jeszcze ładnie wyglądało, co implikuje tryb graficzny. Sugerowałbym aplikację webową, trójca frontowa + backend w języku, który znasz (obecnie prawie każdy język ma framework webowy). Nic więcej nie da rady Ci polecić, bo taką aplikację można stworzyć na miliard różnych sposobów, a wszystko zależy od tego co byś chciał w takiej aplikacji ująć...
0 głosów
odpowiedź 17 stycznia przez TeslaX93 Gaduła (3,220 p.)
Ja bym tu użył PHP.
komentarz 18 stycznia przez Ciachur Nowicjusz (180 p.)
Albo Java Script. Zależy, jakie dokładnie funkcjonalności ma mieć ta aplikacja.
0 głosów
odpowiedź 17 stycznia przez Adrian1999 Nałogowiec (33,210 p.)
Okej, to skoro tak. Polecam pouczyć się javascript, osobiście polecam VUE. Co możesz zdziałać z tego? Aaaa no proszę Pana... API, stwórz aplikacje która informuje Cię o bezsensownych wydatkach, która będzie zbierała info ile wydajesz na fast foody etc. Jak się do tego zabrać? Poczytaj o api, i poszukaj API dla swojego banku, najczęściej starczy wpisać w google nazwabanku API, i wyskakuje Ci informacja. I możesz robić co chcesz: https://www.mbank.pl/msp-korporacje/bankowosc-elektroniczna/integracja/corporate-api/
komentarz 17 stycznia przez agipacz Początkujący (440 p.)
a można się tego vue zacząć uczyć od razu ?
Czy trzeba najpierw poznać podstawy czystego JS?
komentarz 17 stycznia przez Adrian1999 Nałogowiec (33,210 p.)
Znaczy wiesz, VUE to jest framework javascript. Jeżeli nie znasz podstaw html-a, css-a oraz javascript. To ciężko będzie Ci się połapać w tym, ja sam osobiście uważam że frameworki, są dość ciężkie jeżeli chodzi o początkujacych programistów (mówię o sobie też). Także no, tutoriali jest na internecie masa.
0 głosów
odpowiedź 6 lutego przez Anatol Ogórek Nowicjusz (140 p.)

Hej, 

ja właśnie piszę taką aplikację. 

możesz sobie zerknąć na https://familyfinancetracker.com

Zdecydowałem się na java + ionic

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 143 wizyt
pytanie zadane 22 października 2018 w C i C++ przez XezolPL Obywatel (1,390 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 2,120 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w SQL, bazy danych przez bary_182 Początkujący (290 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 60 wizyt
Porady nie od parady
Komentarze do pytań nie służą do odpowiadania, od tego jest wydzielona sekcja odpowiedzi. Funkcją komentarzy jest natomiast możliwość uzyskania dodatkowych informacji na temat samego posta.Komentarze

64,220 zapytań

110,613 odpowiedzi

231,872 komentarzy

46,964 pasjonatów

Przeglądających: 252
Pasjonatów: 20 Gości: 232

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...