• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zacząć z IT?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
697 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez rlcz Nowicjusz (120 p.)
Cześć. Jestem po maturze, zdawałem matematykę, fizykę i angielski. Matma i angielski poszły mi bardzo dobrze, fizyka trochę gorzej. Po maturze postanowiłem zrobić 'gap year'. Nie wiedziałem w jakim kierunku chcę się dalej rozwijać. Nie będę ukrywał, że nie miałem żadnego kierunku, który mnie interesuje. Szukałem czegoś co daje duże możliwości rozwoju i dobre pieniądze. Uwielbiam się uczyć, ale fajnie mieć też dobre pieniądze za wiedzę. Rozważałem wojsko, szkołę oficerską, bo płacą za studia, bo praca niby pewna, ale tam mało płacą i pewno niezbyt wygórowany poziom biorąc pod uwagę zarobki właśnie. Rozważałem ekonomię, ale to nudne. Rozważałem poprawić maturę i iść na lekarski, ale nie stać mnie na ponad 7 lat studiowania bez pracowania. Szukałem przez kilka miesięcy, czytałem blogi, oglądałem vlogi i w końcu trafiłem na programowanie. Front-end dokładniej. Zacząłem się trochę bawić w Bracketsie HTML-em, CSS-em, zacząłem też czytać o innych technologiach, dowiadywać się co w czym można zrobić i doszedłem aż do pentestów. Naturalnie mowa o teoretycznej wiedzy. Okazało się, że w moim małym mieście jest możliwość studiowania informatyki ze specjalnością właśnie w kierunku bezpieczeństwa. Chciałbym spróbować, bo bardzo mnie to interesuje. W związku z tym, że do rozpoczęcia studiów jeszcze długi czas - zacząłem zastanawiać się jak go wykorzystać. Przejrzałem karty przedmiotów. Nie spotkałem nigdzie HTML, CSS, JS, Pythona z tych bardziej popularnych języków. Chciałbym się Was zapytać jak spożytkować te kilka miesięcy, by dobrze przygotować się do studiów, zrobić dobre podstawy. Wpadło mi do głowy, by przerobić sobie dostępne w necie kursy typu CompTIA A+, Network, Security, kontynuować naukę Front-endu z naciskiem na JS, może trochę Pythona właśnie, do tego cały czas rozwijać matematykę i angielski. Nie wiem, co myślicie? Może zrobić to jakoś inaczej? Pozdrawiam :)

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 16 stycznia 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Ja myślę, abyś nie przygotowywał się do studiów. Jeśli chcesz programować to programuj, już albo zaraz. Pomyśl co chciałbyś tworzyć i do tego dobierz język, ucz się go. Ewentualnie jeśli nie wiesz to może zapoznaj się ogólnie z kilkoma i wtedy podejmij decyzję? Możesz się uczyć wielu rzeczy, typu i security, frontendu, backendu i nie wiem czego jeszcze, ale pomyśl czy warto brać się za to wszystko na raz. Ja bym jakoś to rozłożył, najpierw skupił się głównie na rzeczy X, uzupełniająco jako bonus uczył czegoś innego. Sam wiesz najlepiej jak się uczysz, jeśli nie masz problemu z nauką wielu zupełnie różnych rzeczy na raz i Cię to nie męczy to może i nie będziesz miał ze wszystkim na raz żadnego problemu.

Studia możesz sobie robić jako dodatek. Nie chciałbym powiedzieć, że niczego się tam nie nauczysz, ale spotkasz wiele opinii, że często poziom jest średni. No i nawet jakby był wysoki to nie zastąpi to własnej pracy ani nie przygotuje do prawdziwej pracy w zawodzie. Skoro lubisz się uczyć to nie widzę problemu, możesz na te studia iść i uczyć się wielu dodatkowych rzeczy. Ja nie chciałem i nie poszedłem, więc własnych doświadczeń akurat w tym temacie nie mam.
komentarz 16 stycznia 2019 przez rlcz Nowicjusz (120 p.)
Z tego co wiem zabawa w HTML i CSS to jeszcze nie jest programowanie, ale zamierzam dorzucić JS i stworzyć swoją stronę, gdzie będę mógł wrzucać własne projekty, bo już podczas studiów chcę znaleźć pracę. Może poszukam jakichś małych regionalnych organizacji bez stron internetowych, dla których będę mógł coś wykonać. Mam też jeden pomysł, ale chyba najpierw ogarnę sobie podstawy JS, to brzmi dosyć skomplikowanie, bo jakieś logowania itp... Szukamy fachowca do remontu w domu i ciężko coś znaleźć, wymyśliłem, by stworzyć stronkę, gdzie fachowcy mogliby wrzucać swoje "portfolia" oraz klienci mogliby ich oceniać, wystawiać referencje. :D

Wybór front-endu i Pythona nie jest przypadkowy, po prostu nie było o nich nic w kartach przedmiotów. Same studia nie są dlatego, że chcę, by ktoś mnie całkowicie poprowadził za rękę, wiem, że tak nie będzie, bo w zalecanej literaturze często stoją pozycje z lat 90tych ubiegłego wieku. :D Po prostu chcę podczas studiów jak najmocniej poszerzać i przede wszystkim uaktualniać sobie wiedzę z danego zagadnienia. Oczywiście, bez sensu jest rzucać się na wszystko od razu. Wydało mi się logicznie dobrze nauczyć tego czego nie ma na początek(a jest ważne i stosunkowo proste) oraz właśnie tych podstaw typu CompTIA (na cybrary ciekawe kursy).
komentarz 16 stycznia 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
No i dobrze, rób swoje. Jeśli masz pomysł na coś w rodzaju portfolio to jak najbardziej, to się przyda. Pomysły na własne projekty też, jeszcze bardziej gdy je opublikujesz np. na Githubie.

Języków/technologii nie wybieraj pod studia, tylko wybieraj pod to, co Ci się podoba, a zarazem będzie przydatne Tobie i w pracy :) Poszerzenie wiedzy na studiach pewnie będzie, czy uaktualnienie - zależy w sumie, jak trafisz na te wspomniane pozycje z ubiegłego wieku to nie bardzo :P Jak dla jeśli masz ochotę na studia to na nie idź, ale nie układałbym niczego pod nie, a traktował je jako dodatek.
+2 głosów
odpowiedź 16 stycznia 2019 przez niezalogowany
edycja 16 stycznia 2019
Po pierwsze, skoro piszesz tak długi tekst stosuj akapity, proszę Cię, to co napisałeś strasznie źle się czytało.

Odniosę się do tego co napisałem o "gap year", jeżeli jesteś po technikum to nie czytaj poniższego akapitu.

Natomiast jeżeli jesteś po liceum to uważam, że zrobiłeś ogromny błąd, taka przerwa po maturze to słaby pomysł. Bez zawodu nie masz nic, poza tym, że masz maturę, która tak na prawdę bez studiów jest niczym.

Dodatkowo jesteś człowiekiem orkiestrą, od wojska przez ekonomię do medycyny, a to wszystko na forum o informatyce. Jeżeli nie masz zamiłowania do medycyny to proszę odstaw to od razu bo jeżeli uda Ci się przebrnąć przez studia przybędzie nam kolejny "lekarz", którego skusiły pieniądze i w dupie ma pacjentów. Nie wspomnę już o tym, że aby iść na medycynę to chemia i biologia rozszerzona na minimum 90% jest koniecznością.
 

Przechodząc do tematyki IT, nie znajdziesz na studiach kierunku, na którym zajmują się HTML lub CSS. Jeżeli chodzi o pythona to musisz szukać czegoś w tematyce AI Engineer. Piszesz o froncie, a za chwilę o tym, że interesuje Cię bezpieczeństwo. Lepiej będzie skupić się na jednej gałęzi i na spokojnie przestudiować to co możesz robić mając dane umiejętności oraz ile możesz dzięki temu zarabiać.

Front end ma się nijak do Security i trzeba to zaznaczyć. Dodatkowo aby dobrze pracować w dziedzinie jaką jest cyber bezpieczeństwo musisz mieć ogromną wiedzę na temat dziedzin, które je poprzedzają.
Przykład: jeżeli chcesz być pen testerem witryn / aplikacji webowych, nie obędzie się bez poznania php, pythona czy javy, aby móc sprawdzać aplikacje pod kontem bezpieczeństwa, najpierw trzeba wiedzieć jak działają od środka.
Jakie wady / zalety ma dana technologia, znać jej słabe i mocne punkty, wiedzieć gdzie programista mógł popełnić potencjalne błędy i posiadać wiedzę aby je wykorzystać.

Zadaj sobie pytanie co chcesz robić i to rób. Jeżeli pasjonuje Cię front end to zacznij od tego jak używać HTML, poznaj standardy, następnie zapoznaj się z CSS'em i skorzystaj z preprocessora, który ułatwia pracę z CSS'em (LESS, SASS).
Potem zapoznaj się z JavaScriptem i wybierz sobie narzędzie, które będzie Ci odpowiadać np Angular czy React. Pracy jest sporo zarówno dla front jak i back endowców, nie ma sensu robić czegoś tylko i wyłącznie dla kasy bo to zgubna taktyka.
Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie miał w sobie pasje, chęć robienia czegoś nowego i tworzenia "rzeczy". Jeżeli chcesz iść do IT tylko dlatego, że gdzieś przeczytałeś, że jest tutaj dobry pieniądz to odpuść sobie.
komentarz 16 stycznia 2019 przez rlcz Nowicjusz (120 p.)
Jestem po liceum. Uważam, że to dobry pomysł, bo dalszą drogę wybiorę rozumem i analizą, nie chwilą czy emocjami.

Co do wymagań na lekarski to mylisz się o kilkadziesiąt procent.

Interesuje mnie prawdopodobnie bezpieczeństwo. Szukałem długo i z tego co udało mi się wyczytać szeroka wiedza konieczna. Nie szukam studiów inżynierskich pt.pobaw się w htmlu i cssie. Skoro Eric Raymond pisze w 'Hacker Manifesto', o HTMLu, wiele osób zaznacza, że front jest dobry na początek to pomyślałem, że faktycznie dobrze od tego zacząć, tym bardziej, że nie znalazłem w planie studiów.

Napisałeś, że front-end ma się nijak do it sec, chwilę później piszesz o testach witryn / apek webowych. Jestem początkujący, ale brzmi to głupio. Jeśli się mylę to przepraszam. Ale jestem początkujący. :) Nie napisałem, że chcę zostać Mitnickiem po studiach, zdaję sobie sprawę, że powinienem poznać produkcję oprogramowania, by być dobrym w tym co chcę robić.

Co do kasy to Gynvael Coldwind genialnie wyraził się o tym w poście o hackingu.

Napisałem dlaczego wciąga mnie IT. Nie przeczytałeś lub nie zrozumiałeś. Faktycznie mogłem to opisać z użyciem akapitów.

Dzięki za podpowiedzi! Pozdrawiam
komentarz 17 stycznia 2019 przez niezalogowany

Jeżeli chodzi o medycynę to nie brałem pod uwagę słabych uczelni.
Właśnie sprawdziłem, że w poznaniu trzeba mieć minimum 158 punktów z biologii oraz chemii rozszerzonej. 
https://www.ump.edu.pl/rekrutacja/studia-I-II-stopnia-oraz-jednolite-magisterskie/progi-punktowe
https://rekrutacja.gumed.edu.pl/36097.html

Więc o kilkadziesiąt procent na pewno się nie pomyliłem :)

 

Napisałeś, że front-end ma się nijak do it sec, chwilę później piszesz o testach witryn / apek webowych. Jestem początkujący, ale brzmi to głupio. Jeśli się mylę to przepraszam. Ale jestem początkujący. :)

Font, i back -end to spora różnica. Front stanowi to co widzisz w przeglądarce, to co renderuje przeglądarka to front, oczywiście front korzysta z danych ale dane dostarcza mu back end. A back-end to to co sie dzieje po stronie serwera, wyciąganie, wkładanie danych do bazy itd

 

Za podpowiedzi bardzo prosze :)

komentarz 17 stycznia 2019 przez rlcz Nowicjusz (120 p.)
Wziąłeś pod uwagę słabą uczelnię. 7. miejsce w Polskim rankingu. A jeśli o lekarski chodzi to Polskie są bardzo słabe, jest ich mało, 7.miejsce, odległe. Lekarskiego nie uczą na PWSZ-ach.

Też nie lubię większości lekarzy. Jeden ze złamaną nogą mnie nie przyjął, bo zaraz kończył pracę, mama czeka na kardiologa kilka miesięcy.

90*2=180
180-158=.. no właśnie, ile? Bo 20 to już kilkadziesiąt. Pewność, zgubna. Stąd pytam, bo pewność to ja też mogę sobie wypracować indywidualnym rozumem i dwoma artykułami.

No tak, ale chyba nie da się testować bezpieczeństwa witryny bez znajomości np.JS? No właściwie to jest ciężki do rozwiązania spór przez to jaki wachlarz zastosowań/możliwości daje JS?
komentarz 17 stycznia 2019 przez niezalogowany
JS daję na prawdę sporo możesz w nim nawet pisać back end wykorzystując node js. Jednakże nadal jeszcze długo wykorzystywany będzie głównie jako narzędzie do zarządzania front end

 

Jeżeli chcesz iść w bezpieczeństwo to polecam też zaznajomienie się z systemem operacyjnym Linux
komentarz 18 stycznia 2019 przez rlcz Nowicjusz (120 p.)
Myślałem, że jeszcze zauważysz różnicę między procentami i punktami :D

Dzięki serdeczne za pomoc. Właśnie szukam jakichś fajnych tutoriali linuxowych. Może jesteś w stanie coś polecić? Wydaje mi się, że powinienem zacząć od Ubuntu?
+1 głos
odpowiedź 16 stycznia 2019 przez Mavannkas Bywalec (2,290 p.)
Moim zdaniem jeśli nie wiesz jaką dokładnie technologie chce rozwijać to zajmij się wstępnie algorytmiką. (Mogę podesłać parę ciekawych zadań) i w tym momencie znajdź jakiś ciekawy kurs z JS i zacznij się tego uczyć po prostu. Technologia nie jest najważniejsza :). Jak zaczniesz myśleć kodem (co jest najtrudniejszym elementem) to zostanie ci tylko składnia do nauczenia i ew. narzędzia dostępne w danym języku. Sam jestem początkującym ale wiem, że z grubsza mówiąc sztuczna inteligencja to coś dla mnie :). Powodzenia w nauce. Nie poddawaj się! Wszystko jest możliwe.
komentarz 16 stycznia 2019 przez rlcz Nowicjusz (120 p.)
Dzięki za odpowiedź! :)

Myślę, że do zadań z algorytmiki przyda mi się najpierw znajomość podstaw jakiegoś języka programowania, np.JS hehe

Co do kursu JS to mam kilka stron, m.in.FreeCodeCamp i oczywiście dokumentacja. Coś tam można posłuchać na YT, mocno popularny jest, sporo materiałów.

Jak długo się uczysz? Jak CI idzie? Masz jakiś cel związany z programowaniem na ten rok?
komentarz 17 stycznia 2019 przez Mavannkas Bywalec (2,290 p.)
Te które ja mam są związane z pseudokodem lub z schematami blokowym. Przeznaczone dla kogoś kto nie zna żadnej składni ;). A tak to trudno określić ile się uczę... Pierwsze próby zacząłem w 2 gim czyli ok. 2015 ale tak mocniej to od października czy grudnia (jeśli chodzi o c++) na ten rok chce opanować do końca podstawowe składanie z kursów na stronie cpp0x.pl i z yt od zalenta... Pozatym ogarnąć jakąś bibliotekę do gier 2D. Przedewszystkim chce zacząć pisać samo uczące się programy docelowo algorytmy genetyczne sieci neuronowe itd. Aktualnie pisze grę w statki do której chce zaimplementować mechanizm naśladujący przeciwników (uczy się z gry ma grę które pola najczęściej obstawia przeciwnik) dziś na tym forum nawet prosiłem o pomoc hah jak chcesz zobaczyć to github.com/Mavannkas uprzedzam że jestem początkujący więc dużo nie ma ;)
0 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Moim zdaniem, jako studenta oraz osoby pracującej w IT. Na studiach liźniesz wszystkiego po trochu. Jeśli chcesz programować to programuje nie czekaj na zbawienie od uczelni. Kolejna sprawa jeśli idziesz w branże IT dla kasy to zapomnij o tym. Szkoda twojego czasu i firm które będą cię rekrutować. Ucz się i rób projekty. Co do przygotowania na studia to polecam obczaić etrapeza najlepiej całego. Jeśli nie masz pomysłu na projekt to polecam ten artykuł:

https://profesorek96.blogspot.com/2018/11/co-mam-programowac-pomys-na-projekt.html?m=1

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 779 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,178 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 378 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez BrakemySilent Nowicjusz (160 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...