• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pozycjonowanie diva w pionie, fullpage scrolling

Object Storage Arubacloud
0 głosów
288 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2019 w HTML i CSS przez Cheatsu Nowicjusz (120 p.)

Cześć,
chciałbym aby div "wycieczka" był w centralnej części ekranu, na stronie użyłem fullpage scrolling i nie do końca wiem, jak na danej "stronie" wypozycjonować pion.

 

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>

	<meta charset="utf-8">
	<meta http-equiv="X-Ua-Compatible" content="IE=edge,chrome1">
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css">
	<script src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/fastclick/1.0.6/fastclick.js"></script>
	<script src="http://code.jquery.com/jquery-3.3.1.js"></script>
	<script src="jquery.fullpage.js"></script>
	
</head>

<body>
	<div id="fullpage">
		<section>
			<h1>jakis tekst na powitanie</h1>
		</section>
		
		<section>
			<div id="wycieczka">
			</div>
		</section>
		<section>
			<h1>Twórcy</h1>
		</section>
	</div>
	<script type="text/javascript">
		FastClick.attach(document.body);
		$('#fullpage').fullpage();
	</script>
	
</body>
</html>
body
{
	margin: 0;
	padding: 0;
	font-family: OCR A Std;
	color: white;
}
body h1
{
	text-shadow: black 0.1em 0.1em 0.2em 
}

#fullpage
{
	height: 100vh;
	overflow: hidden;
}

#fullpage section
{
	height: 100vh;
}

#fullpage section h1
{
	margin: 0;
	padding: 0;
	text-align: center;
	line-height: 100vh;
	font-size: 5em;
}

#fullpage section:nth-child(1)
{
	background-image: url(background.jpg);
	background-size: cover;
}

#fullpage section:nth-child(2)
{
	background-image: url(background2.jpg);
	background-size: cover;
}

#fullpage section:nth-child(3)
{
	background-color: grey;
}

#wycieczka
{
	width: 80%;
	height: 80%;
	background-image: url(wycieczka.jpg);
	margin-left: auto; 
	margin-right: auto;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 stycznia 2019 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
edycja 16 stycznia 2019 przez lateM

Na przykład używając flexboxa?

.wycieczka{
  display: flex;
  justify-content: center;
  align-items: center;
}
 <section id="wycieczka" class="wycieczka">
      <div class="wycieczka__dziecko">
<!-- Jakaś treść -->
      </div>
</section>

+ nie zdziw się, że nie zadziała - masz tam przecież line-height: 100vh;, które wszystko rozpycha.

W ten sposób sekcja jest "kontenerem", a div wycieczka__dziecko jest "itemem" - itemów możesz wrzucić do kontenera kilka, wszystkie powinny zostać wycentrowane. Tutaj bardziej szczegółowo.

Znajdziesz w sieci masę tricków jak coś wycentrować w pionie i poziomie, ale to jest chyba najszybszy sposób...

0 głosów
odpowiedź 16 stycznia 2019 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 237 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2022 w HTML i CSS przez Dawidziu Bywalec (2,610 p.)
+2 głosów
5 odpowiedzi 263 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2021 w HTML i CSS przez NA Użytkownik (590 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 756 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2015 w HTML i CSS przez medamis Użytkownik (660 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,647 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...