• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

zmiana systemu

0 głosów
383 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez LaikKomputerowy95 Nowicjusz (160 p.)
Witam. Posiadam system windows vista Home Basic. Chciałem zmienić go na Windows 8.1 lub 10,ale nie wiem jak to zrobić. Nie jestem biegły w dziedzinie informatyki i można napisać,że idzie mi to jak po grudzie. Wczoraj byłem w sklepie komuterowym i windows 10 kosztuje ponad 500zł. Nie stać mnie na taki wydatek w tej chwili. Nie rozumiem o co chodzi z tym wgrywaniem z pendriva - Czy aby to zrobić ja muszę mieć wykupiony jakiś kod ?czy ten pendrive może być pusty? Próbowałem działać wedle wskazówek podanych na filmikach yt czy ze stronek instruktarzowych,ale albo nie rozumiałem do końca,albo pojawiał się jakiś błąd. Prawdę mówiąc jestem trochę podłamany,bo nie widzę wyjścia z tej sytuacji. Jeśli ktoś może jakoś pomóc to będę wdzięczny. Pozdrawiam.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2019 przez shotokan Nałogowiec (39,610 p.)
Witaj,
no cóż, mając Windows Vista Home Basic niewiele możesz zdziałać. Niestety, ale jak chcesz mieć legalny system, to musisz sobie taki zakupić. Dziś już rzadko się kupuje system z płytką. Głównie kupuje się klucz, a system się ściąga z Internetu, wypala na płytę lub pendriva i instaluje. Podczas instalacji (lub później) wpisujesz ten zakupiony klucz i aktywujesz swój system.

Jak już ściągniesz sobie obraz systemu to spokojnie znajdziesz poradniki, jak nagrać taki obraz na płytę lub pendriva (jak coś to pisz, pomożemy).

Jeśli jesteś uczniem lub studentem to jest coś takiego jak projekt MS Imagine. Uczelnia, która to posiada dysponuje legalnymi i darmowymi Windowsami dla swoich uczniów.

Aha, ja bym sprawdził na samym początku, czy Twój komputer "wspiera" daną wersję Windowsa. Miałem kiedyś taki przypadek, że zainstalowałem na laptopie nowszą wersję Windowsa, okazało się, że producent laptopa już nie wspiera tego modelu pod tą wersję systemu i był spory problem ze sterownikami.
komentarz 15 stycznia 2019 przez LaikKomputerowy95 Nowicjusz (160 p.)
Dziękuję.W jaki sposób sprawdzić czy komputer wspiera daną wersję??
komentarz 15 stycznia 2019 przez shotokan Nałogowiec (39,610 p.)
Wejść na stronę producenta i poszukać sterowników. Przy szukaniu powinna się pojawić możliwość wyboru systemu operacyjnego.
I czy poleciłbyś jakąś stronę,na której taki klucz można zamowić?
Ja to bym poszedł do sklepu, albo fizycznie, albo online.

@shotokan,
Nie wiem gdzie znaleźć informację czy mój laptop udźwignie windows 10. Mam laptopa asus Notebook K40AB, 4GB RAM . Myślisz,że mogę kupić na niego windows 10? SORRY ZA TAKIE trywialne pytania,ale czuję się trochę jak małe zagubione dziecko w tematyce komputerów...

Tutaj pisze, że tylko win7. Ale są też inne strony, gdzie można znaleźć sterowniki, choć to coś w stylu "nieoficjalne sterowniki" i może sprzęt nie działać tak, jak należy. Raczej nie polecam. Windows 7 też dobry system :)

komentarz 16 stycznia 2019 przez D35CART35 Obywatel (1,140 p.)

@LaikKomputerowy95, weź zainstaluj jakiegoś pingwina (linux mint, Ubuntu), dla lajka nie polecam na razie innych.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 532 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Modzio Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 830 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Hycuk Nowicjusz (230 p.)

93,766 zapytań

142,723 odpowiedzi

323,374 komentarzy

63,360 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...