• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Posortowanie struktur

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
152 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2019 w C i C++ przez Michał_Warmuz Mądrala (5,830 p.)

Cześć Mam za zadnie posortować daty struktur. Kurcze kiedy wywoluje funkcje sortujaca wywala mi blad:

error: invalid conversion from 'int' to 'int*' [-fpermissive]|

 

O to kod:

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;

void sortowanie_babelkowe(int *tab, int n)
{
 for (int i=1; i<n; i++)
 {
 for (int j=n-1; j>=1; j--)
 {
 if (tab[j]<tab[j-1])
 {
 int bufor;
bufor=tab[j-1];
tab[j-1]=tab[j];
tab[j]=bufor;
 }
 }
 }
}







struct Date {
        int day;
        int mounth;
        int year;
        int suma;
};


int main()
{
    int n;
    srand( time( NULL ) );
    cout << "Podaj n: " << endl;
    cin>>n;

    Date *daty = new Date[n];


    for(int i=0; i<n; i++) {

        daty[i].suma = 0;
        daty[i].day = (rand()%30)+1;
        daty[i].mounth = (rand()%12)+1;
        daty[i].year = (rand()%2500)+1;
        daty[i].suma += daty[i].day + daty[i].mounth + daty[i].year;
    }

    for(int i=0; i<n; i++) {

        cout <<daty[i].day <<" ";
        cout <<daty[i].mounth<< " ";
        cout <<daty[i].year << endl;
        cout << daty[i].suma<<endl;
    }
    sortowanie_babelkowe((*daty)->suma,n);
    delete [] daty;
    return 0;
}

Z góry bardzo dziekuje za pomoc :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2019 przez Wunsz Użytkownik (680 p.)
Zapewne błąd jest w funkcji sortowanie bąbelkowym ,w którym jak mniemam ma pozmieniać kolejność obiektów w tablicy jako argument przyjmujesz tablice int , a wywołujesz tą funkcje dając jej nie pointer tylko zwykłego inta. Tablica data to pointer wskazujący pierwszy na obiekt typu Date.  (*daty)->suma - to wartość suma pierwszego elementu tablicy daty. Po za tym to dziwnie to robisz. Ja bym zrobił tak ,że sortowanie bąbelkowe przyjmuje jako parametr tablice daty , zrobiłbym funkcje  getKey(Date * p) który zwraca klucz według którego masz sortować i potem zmieniałbym kolejność w tablicy daty.
komentarz 13 stycznia 2019 przez Michał_Warmuz Mądrala (5,830 p.)
mniej wiecej rozumiem a co do sortowania babelkowego to mam dac daty[n].suma ?
komentarz 13 stycznia 2019 przez Wunsz Użytkownik (680 p.)
ale gdzie to chcesz dać
0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2019 przez niezalogowany

coś takiego działa

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;

struct Date
{
    int day;
    int mounth;
    int year;
    int suma;
};


void sortowanie_babelkowe(Date *tab, int n)
{
    for (int i=1; i<n; i++)
    {
        for (int j=n-1; j>=1; j--)
        {
            if (tab[j].suma<tab[j-1].suma)
            {
                Date bufor;
                bufor=tab[j-1];
                tab[j-1]=tab[j];
                tab[j]=bufor;
            }
        }
    }
}



int main()
{
    int n;
    srand( time( NULL ) );
    cout << "Podaj n: " << endl;
    cin>>n;

    Date *daty = new Date[n];


    for(int i=0; i<n; i++)
    {

        daty[i].suma = 0;
        daty[i].day = (rand()%30)+1;
        daty[i].mounth = (rand()%12)+1;
        daty[i].year = (rand()%2500)+1;
        daty[i].suma += daty[i].day + daty[i].mounth + daty[i].year;
    }

    for(int i=0; i<n; i++)
    {
        cout <<daty[i].day <<" ";
        cout <<daty[i].mounth<< " ";
        cout <<daty[i].year << endl;
        cout << daty[i].suma<<endl;
    }
 
    sortowanie_babelkowe(daty,n);

        for(int i=0; i<n; i++)
    {
        cout <<daty[i].day <<" ";
        cout <<daty[i].mounth<< " ";
        cout <<daty[i].year << endl;
        cout << daty[i].suma<<endl;
    }

    delete [] daty;
    return 0;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2019 w C i C++ przez felio Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 87 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2020 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...