Ale czy wystarczy profesjonalnie orientować się w silnikach i sprawnie w czystym programowaniu?
Jeśli firma korzysta z gotowego silnika, to wystarczy "czyste programowanie" i znajomość języka skryptowego, którego używa silnik. Jednakże są też firmy, które robią gry od zera i piszą własne silniki, ale:
- musiałaby to być duża firma z projektem typu AAA
- lub małe studio, które poprzez napisanie własnego silnika do gry wyróżniła by się czymś szczególnym.
Więc odpowiedź na Twoje pytanie to "tak i nie", bo to zależy głównie od miejsca. Popatrz na oferty pracy, na przykład tu. Jedni będą chcieli twórców silników, inni nie. Biznesowo zazwyczaj jest mniej ryzykowne i mniej kosztowne korzystać z gotowego silnika, więc przewaga może być po stronie tych, którzy silników nie tworzą.
Bo nie chce uczyć się tego co nie przyda mi się w przyszłości
Cóż, myślę, że mając 14 lat nie masz co zastanawiać się bardzo, co Ci się przyda w przyszłości, a co nie. Nie chcę być źle zrozumiany, ale w tym wieku trudno przewidzieć, co tak naprawdę może Ci się w życiu przydać 
Na razie próbuj różnych rzeczy, różnych stopni skomplikowania, jeśli chodzi o tworzenie gier - próbuj zarówno używać gotowych silników (spróbuj kilku!) i spróbuj zrobić też jakiś nieduży swój do małej gry. Za kilka lat na próbowanie nowych rzeczy nie będzie aż tak wiele czasu (z powodu matury/studiów/pracy/rodziny*).
*niepotrzebne skreślić
wyjdzie na złe, że nie przykładam dużo nauki do programowania
Cóż, zależy z czym wiążesz swoją karierę. Na pewno bycie dobrym programistą otworzy wiele alternatywnych ścieżek kariery, nie tylko w gamedevie.