• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zaokrąglić wynik do 2 miejsc po przecinku?

Cloud VPS
+1 głos
5,530 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2015 w C i C++ przez Maurycy0621 Bywalec (2,140 p.)
Czytałem już jedno, zamieszczone na tym forum pytanie, w którym ktoś odsyłał do 5 odcinka pana Mirosława Zelenta. W google znalazłem sposób, żeby mnożyć przez np. 100, a potem podzielić przez 100. Ten sposób jednak mi nie odpowiada, i bardzo by mi zależało, żeby to ktoś w prosty i klarowny sposób wytłumaczył mi, jak osiągnąć stan, w którym wynik jest przybliżany do 2 miejsc po przecinku. Proszę mi powiedzieć, jakie trzeba dołączyć biblioteki (o ile w ogóle trzeba), a także jakich komend użyć.

Serdecznie pozdrawiam.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 lipca 2015 przez niezalogowany
wybrane 16 lipca 2015 przez Maurycy0621

Najlepsza
Żeby liczba wyświetlała się z jakąś dokładnością, musisz użyć manipulatora setprecision(int). O ile pamiętam, znajduje się on w bibliotece iomanip, więc musisz ją zainkludować tą komendą (sorka, że nie w bloku kodu, ale piszę z komórki, jutro na kompie poprawię ;)):

#include

Manipulatora tego możesz użyć na dwa sposoby: ustawiając go bezpośrednio przed wyświetleniem:

cout.setprecision(10); (wyświetli 10 cyfr, przed i po przecinku razem)
cout << "Liczba: " << liczba;

Albo albo w strumieniu:

cout << "Liczba: " << setprecision(10) << liczba;

Ufff, no to chyba wszystko zrozumiałeś ;)
komentarz 16 lipca 2015 przez Maurycy0621 Bywalec (2,140 p.)

Wszystko wyjaśnione profesionalne, zostało podane, jaką trzeba dodać bibioltekę, jakimi komendami używa się precyzowania liczb, po prostu cud, miód i orzeszki laugh Także oznaję odpowiedź za najlepszą. Niemniej dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam

komentarz 16 lipca 2015 przez niezalogowany
Bardzo ci dziękuję za ocenę! Starałem się wyjaśnić najlepiej jak umiałem i jak widać mi wyszło ;) Jeszcze muszę to poprawić żeby było w bloku kodu, taki mały zabieg kosmetyczny ;)

Pozdrawiam również!
komentarz 23 grudnia 2015 przez String Gaduła (4,520 p.)
edycja 23 grudnia 2015 przez String
Setprecision nie jest wystarczajace chyba. Jesli ustawimy go na (4) a chcemy miec liczbe zapisana z 2 miejscami po przecinku. Jesli liczba jest z przedziału <10,100) to wtedy wszystko zadziała, ale kiedy liczba jest np. większa - 123.4567, setprecision wyświetli nam 123.4 a my chcemy 2 miejsca po przecinku? Podobnie jest w przypadku gdy chcemy wyświetlić "1.00" ?
Mam właśnie taki problem, którego nie potrafię rozwiązać. Pomoże ktoś? :D
+1 głos
odpowiedź 15 lipca 2015 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Poszukaj coś na temat: set precision.
+1 głos
odpowiedź 15 lipca 2015 przez Krawiec91 Pasjonat (19,600 p.)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 896 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w PHP przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,115 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2016 w C i C++ przez rev Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 759 wizyt

93,487 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,903 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...