• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy JS jest trudniejszy niż PHP?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,540 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2019 w HTML i CSS przez pebrzosky Obywatel (1,160 p.)
Cześć. Kiedyś uczyłem się programowania HTML+CSS miałem powiedzmy solidne podstawy ale to rzuciłem. Po 8 miesiącach tak się stało że zatęskniłem do tego. Myślałem że powtórzyć te języki + uderzać w JS I jQuery albo zacząć od 0 język PHP Dziś usłyszałem opinie od senior programisty zajmującego się min PHP. Że teraz to JS jest trudniejszy niż PHP nawet bo nie używa się już bibliotek jQuery tylko react +vue.js co Wy o tym myślicie ? Ja jestem w szoku

 

Czy ten react jest faktycznie trudny?

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
taki średni chyba z niego senior skoro mówi tak stanowczo, że jakiś język jest trudny czy łatwy... pamietaj że jezyk to tylko narzedzie wiec najpierw pomyśl co chcesz robic. Jesli interesuje Cię front no to bierz js ibz czasem frameworki np. Angular. Jesli chcesz iść w backend to np. Java, php itp.

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak prosty czy trudny język, wszystkie są podobne i po prostu najpierw zdecyduj co chcesz kodowac :)
1
komentarz 9 stycznia 2019 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
A nauczyłeś się Brainfucka? :) Albo mniej abstrakcyjnie - assembler jest prostym językiem?

W dużej mierze przede wszystkim chodzio o poziom abstrakcji. Między JS a PHP takich różnic nie ma. No i i myślę, że poziom trudności języka dla programisty też ależy od aktualnych przyzwyczajeń - dla mnie nauczenie się Pythona albo Ruby było toporne, bo ciągle mi ten brak klamerek doskwierał albo jakieś inne skrótowe nazwy typu elif albo def, które trudniej czasem rozszyfrować niż function albo else if.
komentarz 9 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
heh, jak zaczniemy porównywać do assemblera to owszem, ale rozmawiajmy o "normalnych" językach :)

a tak serio to np. te kwestie co podajesz to w zasadzie sama składnia, a to żadne problem, popiszesz parę dni i się przyzwyczaisz.
+1 głos
odpowiedź 9 stycznia 2019 przez drive Bywalec (2,930 p.)
Uważam, że PHP 7 jest sporo łatwiejszy od obecnego ES6, gdy dodamy do tego Node i co najmniej jeden framework. Jedynie co może być trudne w PHP to bazy danych.
komentarz 9 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Baza danych to osobna sprawa, niezwiązana z językiem :) Z bazą tak samo możesz pracować w PHP, node jak i Javie itp. :)
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2019 przez sebeks Mądrala (5,300 p.)
React jest prosty jeśli ma się solidnie opanowany HTML i JavaScript, bo używa JSX, który jest mocnym pomieszaniem jednego i drugiego. W Reacie używa się często obiektu this, funkcji strzałkowych, obiektów, callback, więc bez solidnych podstaw JavaScript będzie trudno zrozumieć jak to działa. Z drugiej strony React jest też prosty jeśli zaczyna się od prostych komponentów, renderowania warunkowego i po kolei odkrywa się jego nowe możliwości.

Nie wiem czy jest sens uczyć się jQuery, bo opinie są podzielone. Ja rekomendowałbym tylko obejrzenie tutoriali w czasie jedzenia kolacji, by wiedzieć co może zrobić jQuery i potem ewentualnie douczyć się jeśli tego będzie wymagała praca, ale chyba nie ma sensu uczyć się tego, by po prostu się tego nauczyć i nie używać.

JS może być trudniejszy niż PHP, bo PHP to tylko backend, a JS to front end i backend, cała masa szybko zmieniających się frameworków i bibliotek. Z drugiej strony patrząc to PHP musi mieć jakiś front end gdzie wysyła dane, więc jeśli ktoś chce być full stack deweloperem to musi się zastanowić czy iść w dwa języki (PHP+JS) czy w jeden (JS na serweze i w przeglądarce). Z innej strony jeśli ktoś chce robić tylko prosty front end (design, layouty) to JS może być łatwiejszy.

Zakończę tak jak napisał Tomek. Najpierw postaw sobie cel nauki lub wymyśl projekt do zrealizowania. Wtedy uderzysz w konkretne technologie. Moim celem jest programowanie hobbystyczne. Znam co nieco JavaScript, uczę się Reacta, bawiłem się raz w  Node + Express + MongoDB. Dłubię sobie też od niedawna w C++. Zawsze możesz zmienić technologie.
komentarz 9 stycznia 2019 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
JSX nie jest wymieszaniem HTML z JS, opiera się na zasadach XML-a. To odpowiednik dawnego E4X.
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2019 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Podzielam zdanie, że js jest trudniejszy od php, ale nie wynika to z Reacta czy innych bibliotek.

Uważam go za trudniejszego że względu na jego naturę: wszystko jest obiektem, prototype chaining, scopes & closures i asynchroniczność.
komentarz 9 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
ale to przecież tylko kwestie składniowe i pewnych ogólnych założeń języka :) składnia to najmniej istotna kwestia... to tak samo jakbyś powiedział, że np. Kotlin jest dużo łatwiejszy od czystej Javy bo pisałeś w TypeScript na froncie i jest Ci bliżej do Kotlina... ale spędzisz parę dni w Javie i się przestawisz :) Tak samo jak frameworki.. sam czasem przeskakuję między Angular na froncie i Springiem w API i czasami mi się coś tam pomiesza ale od tego jest IDE, jest linter, debuger itp. i nie rozpatrywałbym pod tym kątem trudności języka... bo wg mnie wszystkie są takie same, no może jak wyłączyć asemblera i brajnfuka :)
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2019 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Dodam, że nauce JS poświęciłem dużo więcej czasu niż PHP. Wydaje mi się, że JS jest łatwiejszym jezykiem i łatwiej wykonać większość back-endowych rzeczy w JS. Argument z wymienionymi front-endowymi frameworkami nie ma sensu przy porównywaniu tych technologii. Trudno o odpowiednik Angulara, Reacta czy Vue w PHP (tzn. może jest jakiś używający WebAssembly lub interpretera PHP w przeglądarce). Są rzeczy, które łatwiej mi wykonać w Vue.js/Angularze i takie, które łatwiej byłoby wykonać w JQuery. JQuery nadal jest używane w nowych projektach, choć wiele osób go nienawidzi, a wiele po prostu unika. Projekty używające współczesnych frameworków typu ng/react/vue też czasem używają JQuery… Front-endowe frameworki nie są trudne, ale pamiętaj aby opanować najpierw dobrze vanilla JS (nowości [sprzed prawie 4 lat] z ES6 wywarły na te frameworki ogromny wpływ).

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 740 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2017 w JavaScript przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 1,396 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2019 w JavaScript przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 1,508 wizyt
pytanie zadane 17 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez AreeQ Początkujący (290 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...