• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Technologie jakich się uczę, kilka pytań.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
237 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

Witam serdecznie, uczę się programowania od jakiegoś czasu ale dopiero od niedawna na ostro ;)

Trochę nazbierało mi się technologii/języków jakich się uczę:

C++/SFML, C++/Qt, HTML/CSS/JS ( JS dopiero zaczynam ), Elektronika ( w przyszłości Arduino, AVR... ). Do tego kończę książkę C++ Szkoła programowania oraz planuję zacząć drugą odnośnie wielowątkowości. Prawda jest taka że nauka tylu rzeczy tylko mnie stresuje i spowalnia, nie mam czasu pisać coś większego a i tak coś zaniedbam. Nie można zapominać przecież też o szkole ( jestem w tech. informatycznym ) oraz o innych rzeczach w jakich muszę się zdecydowanie polepszyć ( np. J.Ang ).

Pasuje z czegoś zrezygnować... pod lupę wciąłem Qt. Niedawno go zacząłem poznawać i w tym momencie jestem dopiero na początku książki Qt/C++ - wzorce projektowe.

Uczę się Qt razem z SFML ponieważ potrzebuję zrobić GUI do moich aplikacji ( wiecie... pola tekstowe, checkbox'y itd. ). SFML służy tak naprawdę tylko do rysowania grafiki (dźwięku...). Chodziło mi o integracje tych bibliotek. Poznałem jednak takie narzędzia jak Node.js czy Electron. Bardzo mnie to zainteresowało, bo chyba nie da się łatwiej zrobić GUI niż używając technologii najbardziej do tego przeznaczonych czyli HTML i CSS.

Teraz sedno pytania, planuję napisać większy projekt. Szukałem w internecie, i dowiedziałem się że Node.js można zintegrować z C++. Widziałem jednak tylko takie przykłady gdzie C++ pełnił rolę backendową... czy da się jednak zintegrować te narzędzia np. w ten sposób żeby interfejs aplikacji był trochę w C++ i trochę w technologiach webowych, czyli np:

Wiem że jest to dziwne pytanie, bo pyta się o takie sprawy osoba która dopiero bierze się z JS. Ale tym razem chce się uczyć technologii pod konkretny projekt i dlatego się pytam czy takie coś da się zrobić.

Będę wdzięczny za jakieś informacje/linki, oraz info czy zrobienie tego tak jest bardzo trudne ;)

Z góry wam dziękuje i pozdrawiam.

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 stycznia 2019 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)

Mam rozumieć, że chcesz tworzyć front-end aplikacji webowej w C++? Domyślam się że nie wiesz gdzie kroczysz, ale polecam zainteresować się WebAssembly. WebAssembly może zastąpić w Twojej aplilacji JavaScripta, ale nie HTML-a i CSS.

1
komentarz 7 stycznia 2019 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

Właśnie nie ;) Chodzi mi o to że z użyciem Node.js ( Elektron np. z tego korzysta ) jest możliwość tworzyć aplikacje desktopowe które wykorzystują technologie webowe. Ja chcę przykładowo stworzyć program do modelowania 3D, do samego widoku obiektów wykorzystam C++/OpenGL. A do menu, przycisków, opcji itd... inne technologie ( HTML/CSS/JS ).

Mój kolega znalazł mi coś takiego: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://github.com/charto/nbind&ved=2ahUKEwjpvfLg8dvfAhVQa1AKHco5CQMQFjAAegQICBAD&usg=AOvVaw0goUlEyuWgZSNLHQRLDI46

Więc się już bardziej orientuję w temacie :) Ale dzięki za odp. Na to też popatrzę...

1
komentarz 7 stycznia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Po co masz tworzyc przyciskii, wyglad w HTML i CSS, skoro masz c++' owy framework, jak Qt. Daja Ci mozliwosc tworzenia objektow jak przyciski itd, za pomoca cpp, poprzez GUI albo w qml, ktory jest zblizony skladniowo do CSS.

https://www.sfml-dev.org/tutorials/1.6/graphics-qt.php
0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2019 przez Marcin Skarżyński Użytkownik (540 p.)
Naucz się jednej lub dwóch technologi porządnie ;).

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 343 wizyt
–1 głos
0 odpowiedzi 763 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 369 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...