• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dev'owy rynek pracy - jak się wbić ?

0 głosów
293 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Belmondo Nowicjusz (120 p.)
Cześć,

Nurtuje mnie pewna kwestia, pomyślałem więc że zapytam Was, co myślicie.

Otóż tak,

Pracuję w IT 2 lata. Pół roku byłem administratorem, od 1,5 roku pracuję w zespole DevOps'owym gdzie zajmuję się CI/CD dla klientów z różnych zakątków świata. Od jakiegoś czasu mocniej wkręciłem się w programowanie. Klepię sobie jakieś tam mniejsze prywatne projekty webowe (.NET Core).

Praca DevOpsa zaczęła mnie po prostu nudzić. Natomiast dev zaczął mnie coraz bardziej pochłaniać. Chciałbym rozwijać się w tym kierunku.

Postanowiłem zmienić w tym roku pracę. Rzecz jasna mowa tutaj o stanowisku juniorskim. Dlatego też zacząłem badać sobie rynek pracy i ku mojemu rozczarowaniu - baaardzo ciężko doszukać mi się jakiejkolwiek oferty pracy dla juniora w moim mieście (Katowice). Jest dużo ofert dla midów/seniorów z "min 2 letnim doświadczeniem na podobnym stanowisku"(absolutnie nie czuje się na tyle kompetentny), dużo ofert dla praktykantów/stażystów (średnio interesuje mnie najniższa krajowa), jednak nie mogę doszukać się niczego dla juniorów. Może źle szukam ?

Chciałbym ustalić sobie jakiś plan działania, co musiałbym zrobić ażeby zmienić do końca roku robotę ?

Zastanawiam się zatem czy jest to w ogóle możliwe :D ?! Ten junior z mojego punktu widzenia to taka trochę martwa strefa. U mnie w firmie chyba wszyscy programiści mający stopień juniora zaczynali stażem kończąc studia.

Średnim wyjściem (co jest raczej zrozumiałe) jest też cofnięcie się teraz finansowo do poziomu stażysty :D

Co poradzilibyście osobie takiej jak ja, która w IT siedzi te 2 lata i chciała by zacząć komercyjnie programować mając "doświadczenie domowe" ?

Być może ktoś z Was miał w przeszłości taką sytuacje? Jak to ogarnąć ? :D

Dzięki z góry za rady

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 stycznia 2019 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)

U mnie w firmie chyba wszyscy programiści mający stopień juniora

Młody i dynamiczny zespół... cheeky

Co do Twojego pytania. Uważam że jest możliwe dostać się do pracy jako programista i wydaje mi się, że po prostu słabo szukasz. Fakt jest, że juniorzy nie mają teraz łatwo, bo się zleciało mnóstwo filologów i prawników (nie mówię, o tych, którzy odkryli w tym pasję), lecąc na niby łatwy kąsek. 

W każdym razie jeżeli w swoim portfolio będziesz mógł pochwalić się paroma fajnymi projektami, to jest to duży plus i droga, którą moim zdaniem powinieneś podążać. Doświadczenie jako DevOps też będzie plusem. Poza tym warto sobie wyszukać pare firm, które Ci się podobają i nawet jeśli nikogo teraz nie szukają, podrzucić CV, a nóż się zainteresują. Kolejną sprawą może być profil na LinkdedIn jeśli jeszcze go nie masz. Ułatwia kontakty. :)

Swoją drogą, może w Twojej obecnej firmie będą chcieli Ciebie za developera?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 744 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 364 wizyt
pytanie zadane 17 września 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Volter11 Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,331 wizyt
pytanie zadane 26 października 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez jaanosic Nowicjusz (140 p.)

93,753 zapytań

142,713 odpowiedzi

323,356 komentarzy

63,348 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...