• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ jak pomonożyc przez 0,333

+2 głosów
236 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2019 w C i C++ przez betterlatethannever Początkujący (460 p.)

Witam wszystkich, niedawno trafiłem przypadkiem na stronę Pana Mirosława i zacząłem się uczyć :)

Obejrzałem 1 odcinek C++ z Jasiem i jego cukierkami i teraz chciałbym napisać prosty program, kalkulator maksymalnego ciężaru.

Z kursu pierwszego wiem, ze można stosować tylko liczby całkowite, jak to obejść?

Wzór:
Ciężar * Ilość powtórzeń * 0,0333 + Ciężar = MC

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2019 przez Bartosz96 Początkujący (280 p.)
Witam,

w filmie zmienne x,y itd zostały zadeklarowane jako zmienne typu int, zmienne typu int mogą przechowywać tylko wartości całkowitoliczbowe, jeżeli chcemy przypisać danej zmiennej liczbę zmiennoprzecinkową wystarczy zadeklarować ją jako np: float, double. Zmiennym tego typu możemy przypisywać liczby zmiennoprzecinkowe np: 1,5. Przykład:

float waga = 51.23;

Oczywiście w tym wypadku również zmienna przechowująca wynik działania powinna być typu float. Pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 6 stycznia 2019 przez rafal.budzis Szeryf (86,440 p.)
Idz dalej z kursem ;-) lub znajdź w internecie informacje na temat liczb zmienno przecinkowych. Jak coś liczby po przecinku zapisujemy kropką. Tak zapisuja liczby w ameryce ;-)

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Separator_dziesiętny

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,304 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2023 w C i C++ przez FabFel Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 801 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2022 w PHP przez Piotrek2713 Mądrala (5,520 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2020 w SQL, bazy danych przez Hardwell Dyskutant (9,060 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...