• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pliki php - widoczność opcji

0 głosów
256 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2019 w PHP przez roxy32l Początkujący (470 p.)
Witajcie. Nie mogę znaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Mam stronkę, na której dla niezalogowanych użytkowników mam widoczne jakieś opcje i jest to strona index.php. Użytkownicy logują się po kliknięciu zaloguj. który przenosi ich na stronę logowania zalopuj.php. I teraz chcę, by po zalogowaniu były w nawigacji dostępne dodatkowe opcje. I teraz pytanie jak? Czy robi się drugą stronę analogiczną do index z tymi opcjami czyli np.zalogowany.php, czy do indexu dodaje się do każdego nowego elementu strony warunek kiedy ma być pokazany?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 5 stycznia 2019 przez roxy32l

Najlepsza

Poczytaj sobie np. o tokenach JWT i przechowuj gdzieś client-side token, który możesz wysyłać z każdym requestem np.

Authorization: Bearer <token>

i w API sprawdzaj w odpowiednich requestach czy token jest poprawny i czy możesz wyslać odpowiedni response, wykonać operację itp. Na przykład request pobierający listę artykułów pewnie nie będzie wymagał autoryzacji, ale już jakiś POST/PUT/PATCH do dodania czy update treści pewnie będzie potrzebował odpowiedniego tokena.

To chyba najprostsze rozwiązanie tak na początku przygody z webem.

komentarz 5 stycznia 2019 przez roxy32l Początkujący (470 p.)
edycja 5 stycznia 2019 przez roxy32l
Hmm, poczytam o tym i wypróbuję, bo nie robiłam tego jeszcze. Dziękuję za odpowiedź, zabieram się do pracy.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 583 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 811 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 294 wizyt

93,740 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...