• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Chciałbym zacząć dobrze programować. Proszę o pomoc.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
475 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
otwarte ponownie 9 lutego 2019
Witam. Wiem, że podobny temat już był, lecz ten będzie trochę inny. Otóż mam 12 lat i chciałbym zacząć dobrze programować gry w Unity oraz aplikacje w .NET przy użyciu c#. Znam podstawy programowania w c#, w unity robiłem jakieś proste rzeczy 2d, umiem interfejs itp., przerobiłem już dawno kurs Pana Zelenta. Znam podstawy informatyki. Teraz czytam książkę "Algorytmy. Ilustrowany przewodnik". Chciałbym nauczyć się pisać fajne gry 3D w unity, aplikacje desktopowe, oraz webowe w .NET. Pozdrawiam i dziękuje za każda odpowiedz :). Dodam, iż chciałbym również dowiedzieć się co nieco o sieciach komputerowych i linuxie (podstawy umiem). Angielski u mnie jest na poziomie dobrym - nie zrozumie każdego słowa, ale będę miał pojecie o tym.
2
komentarz 4 stycznia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
chciałbym zacząć dobrze programować gry w Unity oraz aplikacje w .NET przy użyciu c#.

Siadasz przed kompuetem, wlaczzasz i piszes, jak najwiecej. Najelspzy sposob na nauke

komentarz 4 stycznia 2019 przez niezalogowany
Dobrze, ale podałbyś jakieś źródła, etc.
komentarz 4 stycznia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Dokumentacja C# i unity + ksiazki po angielsku (spis jest chyba gdzie na forum) + yt + reszta stron internetowych. Ja tak robie z c++ powoli.
komentarz 4 stycznia 2019 przez niezalogowany
Dziękuje za odpowieź :) A po polsku czegoś nie ma?
2
komentarz 4 stycznia 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Nie nastawiaj się na Polski. To pierwsza "bariera".

gry 3D w unity, aplikacje desktopowe, oraz webowe w .NET. 

To 3 całkowicie różne rzeczy. Polecam najpierw ogarnąć ogólnie kody, a potem się ukierunkowywać. 

komentarz 4 stycznia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Polski = male wsparcie, nie aktualnosc

Wiec angielski
komentarz 4 stycznia 2019 przez niezalogowany
Dobrze, zastosuje się do rad :) Robie teraz unity :D
komentarz 4 stycznia 2019 przez niezalogowany
A jakiś kursik do angielskiego??
3
komentarz 4 stycznia 2019 przez niezalogowany
czytaj dokumentację to jest najlepszy kurs j.ang :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 stycznia 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
wybrane 4 stycznia 2019
 
Najlepsza
Jak nauczyć się dobrze programować po prostu programować.

Polecam ci wybrać sobie jakiś projekt lub wymyślić projekt na gre i zacząć ją robić i ją ukończyć. Później wrzucasz to na githuba. Następnie umieszczasz post na tym forum i prosisz nas o code review. Po za tym polecam ci dobry kurs angielskiego, angielski w tej branży to must have.

Do tego polecam ci ten artykuł:

https://profesorek96.blogspot.com/2018/11/co-mam-programowac-pomys-na-projekt.html
komentarz 4 stycznia 2019 przez niezalogowany
Dziękuje. Myślisz, że taki "mario" na start jest ok?
komentarz 4 stycznia 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Myśle że zacznij od snake, memory i dopiero bierz się za mario.
0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2019 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
"Chciałbym nauczyć się pisać fajne gry 3D w unity, aplikacje desktopowe, oraz webowe w .NET." musisz sprecyzowac. Albo gry albo dektopowe albo net. Wybierz cos i sie tego trzymaj. Chyba poszedl bym w gry, w koncu jestes mlody bedzie to przyjemne z pozytecznym.

Jezeli chodzi o ksiazki... masz 12 lat wydaje mi sie, ze w twoim wieku wiecej dalyby filmiki na youtube (ale jeden lepiej uczy sie przez zwrok, drugi przez sluch, musisz zobaczyc z czego wiedze lepiej przyswajasz).

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 271 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 808 wizyt
pytanie zadane 9 października 2018 w Java przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)
+3 głosów
3 odpowiedzi 543 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2018 w Java przez NiePamietamHasla Użytkownik (530 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...