• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z programem Postman. Aplikacja webowa powiadomień push

0 głosów
66 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia w PHP, Symfony, Zend przez Maikeru Nowicjusz (210 p.)

Witajcie!

Jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej na temat powiadomień push. Oglądam tutorial tego autora, by nauczyć się dowiedzieć jak się robi aplikacją webową wysyłania i odbierania powiadomień push. Jednak w 4 odcinku napotkałem na problem. Nie ma mój kod żadnego błędu, jednak pod koniec  filmiku kiedy po wpisaniu ścieżki funkcji wysyłającej powiadomienie do programu Postman i kliknięciu SEND pojawiła się na konsoli wiadomość, która w późniejszej części kursu miała przerodzić się w pełnoprawne powiadomienie, u mnie nie pojawia się nic. Ani w  przeglądarce Opera w local hoście i w normalnej domenie włączonym SSL-em, ani w przeglądarce Chrome. Dodatkowo ściągnąłem do Google Chrome wtyczkę związaną z programem Postman i nic to nie zmieniło. Czy to może być wina systemu? (tutorial jest robiony na Macu), czy to wina z mojej strony, bo nie widzę tego problemu. Dodatkowo powiem, że token jest w bazie danych, sama baza danych jest poprawnie połączona. Oczywiście manifest i Service Worker są poprawnie połączone z aplikacją.

Oto kod strony:

send.php

https://pastebin.com/eVWbueAt

index.php

https://pastebin.com/HQ961iFS

DbConnect.php

https://pastebin.com/4UxwQ1fZ

action.php

https://pastebin.com/kgV7fqr5

firebase-messaging-sw.js

https://pastebin.com/Lva15e8f

Wynik wyświetlany przez program Postman:

Moja baza danych

 

 

Chcę zobaczyć taki wynik:

Ma ktoś jakis pomysł? Z góry dziękuję za pomoc !

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 4 stycznia przez Tomek Sochacki Mędrzec (183,830 p.)
wybrane 5 stycznia przez Maikeru
 
Najlepsza
z tych obrazkow nic nie widac, jak wysylasz postmanem requeest to podaj nam jaki masz blad z serwera albo najlepiej sprawdz logi dla tego endpointu jesli masz do nich dostęp, to często najlepsze źródło do debugowania api.

upewnij sie tez czy masz dobre headers jesli api tego wymaga.

Jesli wydaje Ci się że to może być jakas wina postmana to zawsze mozesz kontrolnie puścić request curlem, sam tak czasem robie jak jie chce mi sie ustawiać postmana.
komentarz 4 stycznia przez Maikeru Nowicjusz (210 p.)

Dziwnie się te obrazki rozjechały :/

Tu jest link do właśnie wyniku tego co mi wyświetliło po kliknięciu Send(co wskazuje brak błędu):

Wynik

dodatkowo niżej masz link do wyniku, który chcę uzyskać:

Wynik

Jeśli chodzi o curl, to w samym kodzie się znajduje, chyba, że jest jeszcze jakiś sposób by puścić rerquesta, bo jeszcze tak dobrze się nie znam na tym i użyłem go na potrzeby tego tutoriala. Fragment curla z send.php:

$curl = curl_init();

curl_setopt_array($curl, array(
    CURLOPT_URL => "https://fcm.googleapis.com/fcm/send",
    CURLOPT_RETURNTRANSFER => true,
    CURLOPT_CUSTOMREQUEST => "POST",
    CURLOPT_POSTFIELDS => json_encode($payload),
    CURLOPT_HTTPHEADER => $header,
));

$response = curl_exec($curl);
$err = curl_error($curl);

curl_close($curl);

if ($err) {
    echo "cURL Error #:" . $err;
} else {
    echo $response;
}

U mnie $header jest w porządku, klucz autoryzacyjny jest zgodny z moim Firebasem typ zawartości również.

$header= [
    'Authorization: Key= ' . SERVER_API_KEY,
    'Content-Type: Application/json'
];

 

komentarz 4 stycznia przez Tomek Sochacki Mędrzec (183,830 p.)
nie widzę coś za dobrze tego komentarza na mobilce, coś się rozjechalo ale nie wazne. Nie wiem jak puszczasz te testy ale zrob po prostu recznie request czy to wnpostmanie, curlem z konsoli czy jakkolwiek, byleby najpierw dojść do dobrego requesta a dopiero potem rób kod, sam tak czasami robię jesli strzelam na open endpoint.
komentarz 4 stycznia przez Maikeru Nowicjusz (210 p.)
edycja 4 stycznia przez Maikeru

Chodzi ci o taki kod np?

curl -X POST -H "Authorization: key=YOUR-SERVER-KEY" -H "Content-Type: application/json" -d '{
  "notification": {
    "title": "Portugal vs. Denmark",
    "body": "5 to 1",
    "icon": "firebase-logo.png",
    "click_action": "http://localhost:8081"
  },
  "to": "YOUR-IID-TOKEN"
}' "https://fcm.googleapis.com/fcm/send"

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,199 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 67 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 54 wizyt
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

64,866 zapytań

111,327 odpowiedzi

234,208 komentarzy

46,729 pasjonatów

Przeglądających: 125
Pasjonatów: 0 Gości: 125

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...