• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Błąd w zagnieżdżonych pętlach for w PHP.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
157 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2015 w PHP przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
zamknięte 15 lipca 2015 przez DL TD

Napisałem sobie taki kod:

$kategorie = array(	array(	array('SAM_OPO', 'opony', 100),
							array('SAM_OLE', 'olej, 10'),
							array('SAM_ŚWI', 'świece', 4)),
					array(	array('VAN_OPO', 'opony', 120),
							array('VAN_OLE', 'olej', 12),
							array('VAN_ŚWI', 'świece', 5)),
					array(	array('CIE_OPO', 'opony', 150),
							array('CIE_OLE', 'olej', 150),
							array('CIE_ŚWI', 'świece', 6)));

for ($warstwa=0; $warstwa<3; $warstwa++) {
	echo "Warstwa $warstwa<br />";
	for ($rzad=0; $rzad<3; $rzad++) {
		for ($kolumna=0; $kolumna<3; $kolumna++) {
			echo ' | '.$kategorie[$warstwa][$rzad][$kolumna];
		}
		echo '<br />';
	}
}

Zadaniem pętli jest wyswietlić zawartość tablicy $kategorie. Niestety dostaję błąd od php. Poniżej zamieszczam screen.

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 lipca 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 15 lipca 2015 przez DL TD
 
Najlepsza
Przy SAM_OLEJ masz błąd w kolejnych elementach pętli i zamiast 3 elementów są tutaj tylko 2

 

BTW akurat na linuksie instalacja apache'a jest na tyle łatwa, że nie trzeba używać xamppa ;)
komentarz 15 lipca 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
dzięki za szybką odpowiedź :D Jak to napisałeś też znalazłem ten głupi błąd.

A co z MySQL bez np. xamppa?
komentarz 15 lipca 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Też de facto da się machnąć jednym zapytaniem: http://webroad.pl/inne/2826-instalacja-serwera-www-php5-i-mysql-na-ubuntu-14-04
komentarz 15 lipca 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Dzięki za pomoc :D
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Znalazłem już błąd. Jest on w array('SAM_OLE', 'olej, 10'),

w cudzysłów pojedynczy wcisnąłem jeszcze 10, a powinno być [...]'olej', 10[...]

Przepraszam za kłopot. Temat zamykam :P

komentarz 15 lipca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 15 lipca 2015 przez efiku
A co powiesz na taką zmianę Twojej pętli? ;-)
tu masz jak działa: http://3v4l.org/JtOMl

A tu instalacja poprzez odpalenie 1 pliku sh. http://syntax-shell.me/efik/efik-php.sh
komentarz 15 lipca 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
WOW! foreach wygląda znacznie lepiej i krócej :) Dzięki za link

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 234 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2016 w Java przez 1naswiecie Początkujący (410 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,779 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 3,152 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2019 w C i C++ przez de1vee Nowicjusz (220 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...