• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laptop - Acer Aspire 5 autoshutdown

+1 głos
366 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)
Wie ktoś jak mogę jak mogę uzyskać efekt że  laptop nie będzie się wyłączał po pewnym czasie? Szukałem w opcjach zasilania ale nie znalazłem nic ciekawego. Mam uszkodzony power button i włączanie  go jest bardzo uciążliwe.

Mam na nim Win 10 i Linuxa Mint
Model Acer Aspire 5

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2019 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
wybrane 4 stycznia 2019 przez Szahid

Najlepsza

Na linuxie niestety się nie znam, ale na win 10, w opcjach zasilania w panelu sterowania ustala się czas po którym komputer ma przejść w stan uśpienia. Wystarczy, że zmienisz na "nigdy" i komputer nie powinien się wyłączać, a jedynie gasić ekran. Chyba, że nie zrozumiałem pytania.

komentarz 2 stycznia 2019 przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)
Chodziło o to żeby  uruchamiał  się po otwarciu klapy.  Bo teraz jak w nocy zamykam klape to rano muszę włączać  go przyciskiem   zasilania
komentarz 3 stycznia 2019 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)

A okej, w takim razie może zmień akcję dla zamknięcia pokrywy na "Nie rób nic".

Jeżeli chcesz, aby nie działał 24h na dobę to wydaje mi się, że w przypadku akcji Uśpij,  komputer wybudza się po otwarciu pokrywy lub po wciśnieciu dowolnego klawisza klawiatury.

Oraz koniecznie zmień to ustawienie na jakieś bardzo duże wartości, aby samoczynnie nie przeszedł w hibernację po jakimś czasie.

+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2019 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

W Linuksie możesz użyć xautolock (minus jest taki, że maks czas idle to 60min).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,177 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 228 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2018 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 397 wizyt

93,759 zapytań

142,716 odpowiedzi

323,364 komentarzy

63,357 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...