• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początki z programowaniem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
169 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2018 w C i C++ przez peterprospl12 Nowicjusz (170 p.)
Cześć !

Dopiero zaczynam z programowaniem, jestem na 5 odcinku kursu pana M.Z (C++)  i cały czas programuje w Code Blocks. Nie dawno usłyszałem o VS Code i zastanawiam się czy jest sens przenosić się na niego czy zostać przy Code Blocks ?

Drugie pytanie, czy kurs pana M.Z. jest nadal "aktualny" czy lepiej wybrać coś innego ?

Trzecie pytanie to czy lepiej uczyć się cały czas C++ czy lepiej przerzucić się na JavaScript albo może coś innego ?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 31 grudnia 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
wybrane 31 grudnia 2018 przez peterprospl12
 
Najlepsza
Cześć,
moim zdaniem kurs Zelenta jest dobry, choć już swoje lata ma. W necie znajdziesz sporo równie dobrych i aktualnych kursów. Nawet tu na forum już podobne pytania padały, poszukaj a na pewno coś ciekawego znajdziesz.

Code Blocks jest środowiskiem IDE i zawiera wszystko, co jest potrzebne do programowania w C++, np. edytor, kompilator.
Visual Studio Code jest tylko edytorem, nie posiada np. wbudowanego kompilatora. Używam tego programu, ale nie do C++, domyślam się, że jest możliwość doinstalowania wtyczek, które pozwolą pracować z C++.
A tak poza tym, to moim zdaniem, wszystko zależy co się komu podoba i jak się komu pracuje w danym programie. Zawsze możesz spróbować. Najwyżej wrócisz do poprzedniego:)

Co do trzeciego pytania to JavaScript niewiele ma wspólnego z C++ i na odwrót. To całkiem inne języki mające inne zastosowania. Wszystko zależy, co dokładnie chcesz pisać. Jeden i drugi język jest dziś bardzo popularny i programiści tych jezyków mają "wzięcie".
komentarz 31 grudnia 2018 przez peterprospl12 Nowicjusz (170 p.)
Próbowałem właśnie z tym VS Code, ale jest mi ciężko się połapać.

Dzięki za pomoc
komentarz 31 grudnia 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Dla mnie jest ten edytor rewelacyjny, ale ja w nim pracuję w JS, HTML i CSS.
komentarz 31 grudnia 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Byłbym wdzięczny gdybyś Ty, tak Ty, który dałeś mi minusika uzasadnił za co. Co napisałem źle? Następnym razem bym już to wiedział i nie pisał
komentarz 31 grudnia 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
Minus dostałeś za "kurs Zelenta jest dobry".
komentarz 31 grudnia 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Dzięki za info.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 352 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2020 w C i C++ przez SiekamCebule Początkujący (370 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 76 wizyt
pytanie zadane 19 marca w C i C++ przez Helixxx Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 65 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...