• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laravel, system komentarzy z odpowiedziami

Cloud VPS
0 głosów
1,603 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2018 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)

Witam, chciałbym zrobić system komentarzy z odpowiedziami. Używam Laravel i Vue,js

Mam problem z wyświetleniem tych że odpowiedzi do komentarzy, rozkminiłem dwie opcję:

1.Po stronie frontu przy każdym komentarzu robię przycisk "wyświetl odpowiedzi", po kliknięciu po stronie api wykonuję się zapytanie (przekazuję id komentarza do którego chcę wyświetlić odpowiedzi) i wyświetlają się odpowiedzi do danego komentarza

2.Od razu, po stronie API tworzą "odpowiednią strukturę JSON" i otrzymuję odpowiedź, coś takiego

{
  "comments": [
    {"comment": "komentarz #1", "answers": ["odpowiedz #1", "odpowiedz #2"]},
    {"comment": "komentarz #2", "answers": ["odpowiedz #3"]}
  ]
}

który sposób jest lepszy? i jeśli ten drugi jak to osiągnąć w laravelu

komentarz 31 grudnia 2018 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
Jak to się stało, że ten wpis ma tyle wizyt w tak krótkim czasie?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 31 grudnia 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Osobiście bym poszedł w sposób drugi, gdyż jeżeli mam cache na serwerze, to się zacechuje i elo, oczywiście musiałbyś pewnie parę rzeczy dorobić na kontrolerze by memcache zapisął na danym routingu, plus dane musiałyby by wysłane w request na widok + musiałbyś doładować danymi sam komponent Vue za pomocą loadera (np: require). Tu prawdopodobnie również będziesz musiał odrobinę przerobić konfiguracje by wykorzystywał AMD/UMD, jeżeli robisz od zera na swoim webpacku to spoko jest to ogarnięcia, jeżeli używasz vue-cli no cóż mi się nie udało zmusić by to działało, jeżeli tobie się uda, daj znać chętnie posłucham.

Zalety rozwiązania:

- Mniejsze obciążenie serwera (cache)

-Mniej requestów (zasoby hostingowe)

Wady:

- Projekt trzeba by było przerobić.

Jeżeli zakładasz, że użytkowników dużo nie będzie, to też jest OK. Wadą będzie dużo requestów, no i dość szybko serwer można by było przy tym go ubić. Chyba, że jakieś cachowanie w storaege sesji imo mogłoby przy tym uratować. Ale walnąłbym testowo np: JMeterem jak się zachowa przy 1000 requestów.

Ciężko stwierdzić, jak dużą grupę użytkowników będzie aplikacja obsługiwała, liczby by jaśniej dookreśliły którą opcje bym wybrał.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 203 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2018 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 223 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 367 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2020 w Nasze projekty przez Carl Nowicjusz (120 p.)

93,459 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...