• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Node.js | skrypt wyszukujący zdjęcia w folderze i pokazujący je na stronie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
680 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2018 w JavaScript przez niezalogowany
Witam.

Tak jak w temacie szukam skryptu, który pobierałby po kilka obrazów, po naciśnięciu przycisku coraz więcej, ale nie wiem jak się za to zabrać. czy ktoś mógłby mi dać linka do jakiegoś tutoriala, w którym pokazują dokładnie ten temat? Lub jak ktoś byłby miły, to sam by mi wytłumaczył czym, i jak to zrobić?

Aktualnie czytam tutorial w3schools

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
wybrane 31 grudnia 2018

Najlepsza
ale nie wiemy nic o Twojej apce, strukturze itp. te zdjecia, ich nazwy, trzymasz w jakies tablicy w js czy jak? daj wiecej info i sprecyzuj z czym dokładnie masz problem to pomozemy.
komentarz 28 grudnia 2018 przez niezalogowany
nie ma żadnej tablicy(mogę stworzyć), po prostu chce, żeby skrypt wyszukiwał zdjęcia(moge je również ponumerować) w danym folderze, i pokazywał je np. po 5 na stronę. Uczę się js i postanowiłem, że zrobię stronę ze zdjęciami. Poprzednio zapytałem jak to zrobić w czystym js, ale odpowiedzieli mi, żeby zrobić to w node i chwile szukałem jak to zrobić, jakieś tutoriale i w końcu zacząłem po prostu się uczyć w w3schools. Na razie nic w tym tutorialu nie znalazłem, więc zapytałem się na tym forum o jakieś inne, które chociaż zachaczą o pobieranie informacji co znajduje się w folderze. A strona jako tako gotowa, tylko brakuje głównej części, którą są zdjęcia.
komentarz 28 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

Chyba nie szukałeś kompletnie nic Kolego w necie... :)

5 sekund googlowania:

1. odczyt zawartosci folderu: https://nodejs.org/api/fs.html#fs_fs_readdir_path_options_callback
  2. pierwszy lepszy z brzegu artykuł z przykładem: https://medium.com/stackfame/get-list-of-all-files-in-a-directory-in-node-js-befd31677ec5
  3. można dorzucić dla sprawdzenia czy znaleziony element to czasem nie folder: https://nodejs.org/docs/latest/api/fs.html#fs_stats_isdirectory albo do przejścia przez kolejne pliki z folderu itp.

rozwiązań wiele... trzeba tylko choć troszkę poszukać :)

a dalej to już kwestia jak to chcesz zrobić. Jeśli chcesz bazować na tym jakie masz pliki w tym folderze to po prostu zrób endpoint, który zwróci Ci ścieżki do tych plików jako tablicę (zwrotka JSONem) i client-side po prostu sobie podczytuj kolejno po X elementów z tej tablicy jako src dla elementów IMG. Ewentualnie jeśli chciałbyś być bardziej zoptymalizowany to można by pomyśleć np. o ShadowDOM, ale na początek zrób najprościej, czyli zwykłe elementy html i w nich dawaj odpowiednie ścieżki, co spowoduje requesty o pobranie tych obrazków.

Myślę, że te materiały to wręcz gotowiec, także powodzenia!

komentarz 31 grudnia 2018 przez niezalogowany
Dzięki
komentarz 1 stycznia 2019 przez niezalogowany
tak szczerze, to nie szukałem na oficjalnej stronie, tylko wyszukiwałem bardziej takie coś jak "node js szukanie obrazów w danym pliku". Nawet nie pomyślałem, żeby poszukać po angielsku.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 470 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 370 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 566 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2019 w JavaScript przez Whereismycode Obywatel (1,710 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,287 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...