• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wczytywanie danych z pliku i typedef struct

Object Storage Arubacloud
0 głosów
200 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2018 w C i C++ przez hidden55 Początkujący (270 p.)

Piszę krótki program, który miałby wczytywać dane z pliku tekstowego podawanego w wierszu poleceń (zawierającego elementy imię, nazwisko i wiek, czyli np.:
Jan Kowalski 45
Adam Nowak 32
a następnie wypisać je na ekran.
Chcę użyć do tego typedef struct. Program się komplikuje, ale nie działa prawidłowo (wyskakuje brak dostępu). Co powinienem poprawić?
Z góry dziękuję za pomoc

#include <stdio.h>

typedef struct {

    char imie[15];
    char nazwisko[15];
    int wiek;

}OSOBA;

int main (int argc, char *argv[]){

    FILE *wczytaj=fopen(argv[1], "r");

    OSOBA osoba[15];
    int n=0, i; 

    while (fscanf(wczytaj,"%s %s %d",osoba[n].imie, osoba[n].nazwisko, &osoba[n].wiek)==3)n++;

    for(i=0; i<n; i++){
    printf("imie: %s, nazwisko: %s, wiek: %d\n", osoba[i].imie, osoba[i].nazwisko, osoba[i].wiek);}

    fclose(wczytaj);

return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Nie siedzę w C, ale wygląda mi to dobrze. Może któreś nazwisko jest dluzsze niz 15 znakow, albo w pliku jest wiecej niz 15 osob.
0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Kod programu wygląda na poprawny. Uruchomiłem go sobie i wszystko działa. Sprawdź uprawnienia do wykonywania programu i odczytu pliku. Nie zaszkodzi również podzielenie się jakimś zrzutem ekranu z błędem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 947 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 517 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2017 w C i C++ przez heros22pt Użytkownik (950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 344 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,544 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...