• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

stylizowanie inputów problem z odstepami

Object Storage Arubacloud
0 głosów
241 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2018 w HTML i CSS przez stigman93 Początkujący (300 p.)

Witam mam problem z inputami bo chciałem sobie zrobić pasek wyszukiwania żeby byl obok inputa na wpisanie słowa. nierozumiem tego za bardzo mam dużo inputów na stronie bo chcę formularz do logowania i formularz do szukania ale utkwiem. prosze o wyrozumiałość jestem poczatkujący.

<!Doctype HTML>
<html lang="pl">
<head>
  <meta charset="">
  <title>Burning Stone MMO-RPG - Official Forum</title>
  <meta charset="utf-8"/>
  <meta name="description" content="Burning Stone MMO-RPG - Official Forum"/>
  <meta name="keywords" content="Burning Stone MMORPG, Forum"/>
  <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"/>
  <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1" />
  <meta name="author" content="Stigman Magros" />
  <link rel="stylesheet" href="styles/forum.css" />
</head>
<body>
<header id="main-header">
  <h1>Burning Stone MMO-RPG</h1>
  <p>Official Forum for Game Creators</p>
</header>
<nav id="main-nav">
  <form class="left-form">
    <input class="login" type="text" name="login" placeholder="Login">
    <input class="password" type="password" name="Passowrd" placeholder="Passowrd">
    <input class="btn" type="button" name="button" value="Login">
    <input class="btn" type="button" name="button" value="Create">
  </form>
  <form class="right-form">
    <input class="serach" type="text" name="serach" placeholder="Serach">
    <input class="serach-btn" type="button" value="&#128269;">
  </form>
</nav>
<main>
</main>
</body>
</html>

oraz css 

*{
  margin: 0;
  padding: 0;}
body{
  background-color: #34495e;
  font-family: monospace, sans-serif;
  font-size: 22pX;
  color: #ecf0f1;}
#main-header{
  background-color: #3498db;
  font-size: 26pX;
  text-align: center;
  padding: 25pX 10pX;}
#main-nav{
  background-color: #2c3e50;
  height: 77pX;}
.left-form{
  padding: 5pX 0pX 0pX 25pX;
  float: left;}
.login, .password{
  padding: 10pX 5pX 10pX 10pX;
  width: 150pX;
  background: #ecf0f1;
  margin: 15pX 0pX 0pX 0pX;
  border: #3498db solid 2pX;}
.btn{
  padding: 10pX;
  width: 100pX;
  color: #ecf0f1;
  background-color: #3498db;
  border: none;
  border-radius: 2pX;
  font-size: 16pX;}
.right-form{
  float: right;
  padding: 5pX 20pX 0 0pX;}
.serach{
  padding: 10pX 10pX 10pX 10pX;
  width: 150pX;
  background: #ecf0f1;
  margin: 15pX 0pX 0pX 0pX;
  border: #3498db solid 2pX;}
.serach-btn{
  width: 55pX;
  font-size: 20pX;
  padding: 3pX 5pX 1pX 5pX;
  background-color: #3498db;
  border: none;
  border-radius: 2pX;
  color: #ecf0f1;}

 

a chciałem żeby pomiędzy polem na wpisanie hasła i pomiędzy przyciskiem żeby niebyło odstępu tylko były ze sobą zlepione. odrazu doradźcie mi jakie błędy popełniłem bo wciąż się ucze 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 22 grudnia 2018 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Zamień float-y na flex-a

komentarz 22 grudnia 2018 przez stigman93 Początkujący (300 p.)
edycja 22 grudnia 2018 przez stigman93

a w sprawie inputów?

chciałem aby to wyglądało tak:

0 głosów
odpowiedź 22 grudnia 2018 przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)

Okej więc jeżeli chcesz by inputy były sklejone to w .search i w .search-btn usuń padding z prawej dla .search i z lewej dla przycisku.

.serach{
  padding: 10pX 0 10pX 10pX;
  width: 150pX;
  background: #ecf0f1;
  margin: 15pX 0pX 0pX 0pX;
  border: #3498db solid 2pX;}
.serach-btn{
  width: 55pX;
  font-size: 20pX;
  padding: 3pX 5pX 1pX 0;
  background-color: #3498db;
  border: none;
  border-radius: 2pX;
  color: #ecf0f1;}

 

komentarz 22 grudnia 2018 przez stigman93 Początkujący (300 p.)
edycja 22 grudnia 2018 przez stigman93
sprobowałem ale też nic aż w koncu coś mnie oświeciło i wstawiłem float: left; w .serach no i padding i margin przestawiłem by było no i działa.. ok temat do zamknięcia dzieki wszystkim :]
komentarz 22 grudnia 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 346 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 3,114 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 433 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2019 w PHP przez Webmaster123 Początkujący (440 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...