• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Vue.js - postawienie aplikacji na serwerze

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
942 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2018 w JavaScript przez ozimas Nowicjusz (140 p.)
Witam,
Mam już zbudowaną prostą aplikację we frameworku Vue.js lokalnie na komputerze. Chciałbym opublikować ją teraz na swoim serwerze Apache i podpiąć ją pod domenę. W jaki sposób mogę to zrobić teraz?
Czy w ogóle da radę coś takiego zrobić na serwerze Apache? Czy trzeba mieć specjalny serwer do tego przeznaczony?

Jest to moja pierwsza aplikacja w tym frameworku więc proszę o wyrozumiałość :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ale framework nie ma tu nic do rzeczy :)

Jeśli zrobiłś to jako typową SPA no to po prostu wystarczy Ci najzwyklejszy serwer, który w requście zwróci index.html, gdzie masz już przygotowane wszystkie skrypty js itp. Nie znam Vue, ale pewnie jest tam anaogicznie ja do Angular, że webpack Ci wypluwa gotowy dist folder i wrzucasz go na publika.

Chyba, że masz jakiś SSR to wtedy musisz odpalić dodatkowy skrypt, prawdopodobnie w node, nasłuchujący na konkretnym porcie, który wypluje Ci server preparing html.
komentarz 20 grudnia 2018 przez ozimas Nowicjusz (140 p.)
Super dzięki!

Poszperałem i znalazłem komendę "npm run build" w pliku README.md, która tworzy mi folder dist i buduje mi aplikację. Przerzuciłem na serwer i śmiga aż miło :) Dziękuję za pomoc.
komentarz 20 grudnia 2018 przez niezalogowany

Nie znam Vue, ale pewnie jest tam anaogicznie ja do Angular

Zgadza się

komentarz 20 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

@ozimas, warto patrzec na package.json, to u mnie pierwsza rzecz jaką sprawdzam wchodząc w jakis nieznany mi projekt :)

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2018 przez niezalogowany

Rozszerzę trochę odpowiedź Tomka. Jeśli korzystasz z vue-router w trybie "history" - potrzebna jest dodatkowa konfiguracja serwera

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 166 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2021 w JavaScript przez JWwvZVSu Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2021 w JavaScript przez mikey Użytkownik (820 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 114 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2021 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...