• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Umiejętności IT dla finansisty - przyszłość

Object Storage Arubacloud
0 głosów
558 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez pgtz Nowicjusz (120 p.)
Cześć. Planuję karierę w finansach. Sprawdziłem oferty na pracuj.pl na najwyższe stanowiska. Wymaga się pakietu Office i właściwie to tyle. W jakimś artykule przeczytałem, że warto znać też SQL. Chcę się czymś wyróżnić pośród kandydatów. Czym warto się zainteresować? Co może stać się pożądane w przyszłości? Może Python? Jakieś inne języki z kategorii tych "naukowych"? (Wybaczcie, nie wiem jak to nazwać, ale chodzi m.in.o R czy matlaba). Czego jeszcze warto się uczyć? A może C++, by móc pisać sobie appki desktopowe ułatwiające pracę? Chciałbym też zaznaczyć, że to raczej inwestycja czasu i pieniędzy na późniejszą przyszłość z mojej strony, plony tej nauki, o ile uda się faktycznie zrobić wszystko zgodnie z planem zbiorę pewno za jakieś 8-10 lat przynajmniej więc pytanie o Pythona i C++ to nie jest ignorancja z mojej strony. Dodam też, że o ile nie mam doświadczenia z programowaniem, wydaje mi się ciekawe, ze względu na liczność zagadnień to nie jest hobby na 5 minut, daje możliwość zrobienia wszystkiego z niczego. Co sądzicie?

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 grudnia 2018 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Ja bym na Twoim miejscu to się bardzo dobrze nauczył Excela, pisania bardzo złożonych formuł oraz Visual Basica, który jest używany w tym programie do automatyzacji i nic ponad to. Rynki obecnie się tak zmieniają, że niewiadomo co będzie użyteczne za te 2-5 lat. Pomijam już to, że całkiem niedawno np. taki Office 365 został przepisany totalnie na JS, więc można uznać, że wiedza o tym języku może się przydać. Ale to tak na prawdę wszystko to jedno wielkie wróżenie z fusów i raczej bym sobie tym nie zaprzątał głowy co się może kiedyś przydać.
Sam pamiętam jak te 10-12 lat temu pierwszy raz zerkałem na oferty pracy i co mi może być przydatne. Niestety rynek się tak mocno zmienił, że już za kolejne 4 lata wiedza, którą gdzieś tam przeczytałem była totalnie bezużyteczna, a przynajmniej w teorii. Obecnie rynek dla mnie się tak zmienił, że to co używałem jako niezbędne narzędzie to dzisiaj jest totalnie bezużyteczne. Także nie ma co planować na przyszłość za bardzo.
0 głosów
odpowiedź 19 grudnia 2018 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)
Patrząc na swoje doświadczenie w tematach finansowych/analizach - najwięcej pracuje się tam z Excelem = przydaje się znajomość vba (makra). SQL również może być przydatny, gdy sam będziesz musiał wyciągać dane.

Znając dobrze jakikolwiek język programowania na pewno będzie Ci łatwiej usprawniać sobie pracę (np. pisząc automaty/ całe systemy raportowe w pythonie czy C#), ale to co napisałem powyżej wg mnie przydaje się najczęściej i jest stosunkowo najprostsze i najbardziej pewne.
0 głosów
odpowiedź 22 grudnia 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Moim zdaniem to, nie warto uczyć się czegoś na zaś. Takim tokiem rozumowania to możesz zainwestować czas na jakąkolwiek inną dziedzinę, prawdopodobnie tak samo się Tobie przyda do finansów jak programowanie.
IT zmienia się tak szybko, że za 10 lat to tego co się teraz nauczysz może nie być w ogóle używane. Ok zostaną jakieś podstawy programowania.
Finanse są i tak obszerną dziedziną, że możesz być ekspertem pewnie tylko w kilku jej gałęziach.
Czy, aby na pewno znasz bardzo dobrze pakiet Office? Excel jest bardzo zaawansowanych narzędziem. Jak już ktoś wspomniał to SQL może być przydatny jak będziesz mieć do czynienia np. z Microsoft Access.
0 głosów
odpowiedź 22 grudnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Po pierwsze 10 lat to bardzo dużo. Prawdopodobnie z niczym nie trafisz, ale mimo wszystko polecam nauczyć się pythona. Nawet hobbystycznie. Jest prosty i idealnie nadaje sie do automatyzacji powtarzalnych czynnosci. Nawet do wykorzystania  poza pracą. Jest nawet o tym ksiazka "automate boring stuff with python". A tutaj fajny przykład :D

https://gfycat.com/PointlessSimplisticAmericanquarterhorse

Z własnych przykładów:

Dosłownie wczoraj założyłem się z kimś, że do 18 nie będzie korków w Krakowie i dla potwierdzenia napisałem sobie 20 linijek w pythonie, które zapisywało screenshota google maps co minute. Oczywiście wszystko w tle. Z całości generuje gifa i widać pięknie jak się korki zmieniały.

50 linijek i masz program, który wyświetla Ci powiadomienie windowsowe gdy jest jakieś nowe pytanie na forum :D

30 linijek i masz program, który przeleci po jakichś pdfach i stworzy nowy złożony ze stron na których jest to co Cie interesuje.

50 linijek i masz webscrapera, który znajdzie wszystkie maile w domenie jakiejś uczelni.

O C++ zapomnij. Jest trudny i program jest wydajniejszy, ale pisze sie go kilka razy dluzej.
komentarz 22 grudnia 2018 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Nie jestem ekspertem, ale

Czy trudność C++ nie jest zaletą? W życiu chyba chodzi o to żeby pokonywać trudności a nie cieszyć się, że coś jest łatwe.
komentarz 22 grudnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Hmm, to czemu nikt nie pisze web scraperów w asemblerze?

Podchodzisz do tego za bardzo filozoficznie :P

Jeśli chce mieć screenshoty korkow w krakowie co minute miedzy godzinami 15:00 - 18:00 to nie zależy mi na pokonywaniu trudności tylko napisaniu tego szybko.
0 głosów
odpowiedź 22 grudnia 2018 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Nie jestem ekspertem ale do analizy danych w finansach chyba bardziej używa się R/SASS niż Pythona. Python jest bardziej do machine learningu.

Matlab i Octave to zło, przynajmniej według mnie. Używają tego chyba bardziej w ośrodkach naukowych i uczelniach niż finansach. Moim zdaniem to nuda.

Rzeczą, która przyda Ci się w każdej firmie i na każdym stanowisku jest perfekcyjny język angielski + dobrze by było jeszcze jakiś inny język obcy znać.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,679 wizyt
+5 głosów
1 odpowiedź 1,457 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 511 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...