• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Efekt większości serwisów, ale nadal pytania...

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
264 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2015 w SQL, bazy danych przez damtyb14 Nowicjusz (140 p.)
Witam, może zacznę od przywitania się na tym forum. Jestem iście najnowszym użytkownikiem na ten moment, a więc czas najwyższy powiedzieć coś o sobie, jako wstęp. Jestem zapaleńcem komputerowym, jak pewnie większość z was. Pasjonuje mnie informatyka i wszystko co z technologią związane. Z tym też wiążę swoją przyszłość, dlatego od roku czasu tworzę drobne programiki w Pythonie i Cpp. Ostatnimi czasy zainsteresowało mnie programowanie web'owe. Po wielu godzinach przerabiania materiału Pana Mirosława, doszedłem już do tego momentu, kiedy tworzę drobne witryny w Jscript i miłosnej parze HTML<3CSS. Ostatnim materiałem od Pana Mirosława który przerobiłem był MySQL i PHP i nagle punktum. Przejdę więc do pytania, nie przynudzając już od samego początku aktywności na tym forum.

Na ten moment po stworzeniu kilku prostych witryn, mój żołądek dał mi do zrozumienia, że jestem głodny czegoś większego. Coś, czemu mógłbym poświęcić długie godziny przy rozwoju. Zacząłem więc pracę nad serwisem, który zawierałby między innymi artykuły, które mógłbym udostępniać nie w pliku HTML, a bezpośrednio ze strony po zalogowaniu. Tutaj pojawiło się punktum. W którym kierunku mam dalej płynąć?

Wiem, czego nie wiem. Otóż:

-Jak stworzyć stronę użytkownika, na której po zalogowaniu na serwis będzie można udostępniać komentarze i/lub pisać artykuły.

-Co zrobić, aby te artykuły były składowane w bazie danych i wyświetlane po przejściu pod odpowiedni link.

Drugą częścią pytań jest dosyć prosta sprawa. Do testów nad witrynami mam wykupiony hosting www bez ograniczeń (oszczędźmy konwersacji po co i dlaczego, skoro mogę index otwierać z komputera). Czy gdybym chciał na ten hosting na serwis umieścić jakieś pliki. Głównie zależy mi na plikach .zip, .exe i w formatach video. Wielkość na oko 1-500MB. Czy ma to sens? Mam na myśli np. buforowanie ewentualnego filmiku. Czy wielkość wielu plików w formacie video nie przeciąży hostingu? Chciałem podkreślić, że hosting jest bez limitów (a raczej taki był zamierzony).

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Skoro przerobiłeś materiały od Mirosława to w czym masz problem bo nie rozumiem?
komentarz 14 lipca 2015 przez damtyb14 Nowicjusz (140 p.)

W dokładnie tym, co napisałem wyżej. Nastało mnie punktum i wiem czego nie wiem, dlatego zwracam się do was o pomoc. indecision

komentarz 14 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Ma rację, tego do końca nie było (jeszcze) w materiałach.
0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Wszystko to stworzysz po wykonaniu kursu c++ od pana Mirosława, tak c++, sam aktualnie ukonczyłem kurs c++ oraz kilka książek zszedłem na php, i widzę że to wszystko jest niemal że takie samo, huh i musze ci powiedzieć ostatnio na forum pytałem się o kilka rzeczy związanych z odcinkami z seri php, cóż php szybko się przedawnia, co jest plusem bo co rusz powstają nowe i bardzo przydatne funkcje. Do pytania drugiego, stwórz formularz rejestracji a przekonasz się że wszystko opiera się na jednej rzeczy, by po prostu prawidłowo dodać do bazy te zdania. Podsyłam ci mój temat, co do bezpieczeństwa przy rejestracji. Nie czytaj komentarzy, bo tam są po podawane gotowe kody. Uwierz to dopiero początek, sam jeszcze nie wiem co mnie czeka, ale aktualnie zamierzam stworzyć własną stronę internetową. Rozpromować ją, i wraz z moimi przypływami pomysłów ją updatować, by się uczyć na własnym projekcie
komentarz 14 lipca 2015 przez damtyb14 Nowicjusz (140 p.)
Super, dziękuję za ciekawą odpowiedź. Ilość odcinków o Cpp od Pana Mirosława ograniczyła się do kilku. Faktycznie, jest tak iż Cpp jest Łaciną języków programowania. W tej chwili przerabiam książkową wersję szkoły programowania Cpp (wydanie 6) od Stephen'a Prata i najprawdopodobniej wrócę do kursu od Pana Mirosława.

Okazuje się że nic na skróty. Trzeba pojąć jeden język raz, a porządnie, aby mieć podstawę do dalszych poczynań w kierunku programowania. Oczywiście będę nadal szukał odpowiedzi na moje pytania, bo jestem (jak wcześniej wspomniałem) głodny nowych doświadczeń z witrynami www. Jednakże nakierowałeś mój tok myślenia na lepszą ścieżkę, tak myślę.

Życzę też tobie powodzenia z twoim projektem. Masz rację, to dopiero początek, a języki programowania są rozwijane w takim tempie, iż jako (mam nadzieję) przyszły informatyk/programista będę cały czas uczuł się czegoś nowego i odkrywał nowe możliwości. Można by rzec, e-lekarz. :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 439 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 258 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 121 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez theemperor Użytkownik (710 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,620 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...