• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie C Plus Plus

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
222 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2018 w C i C++ przez kewin_kotowski Nowicjusz (120 p.)

Cześć!

Od razu mowie że jestem totalnie zielony w C++ , mam na jutro zrobić zadania na informatykę. Potrzebuję pomocy z ostatnim podpunktem , treść zadania brzmi tak :

 

W pewnej firmie wysokość płac pracowników jest kwotą z przedziału <2000; 4000>. Szef postanowił rozdać dodatki do wypłaty:
Pracownicy którzy zarabiają poniżej 3000 - 700 zł

Pozostali - 500 zł

Napisz program który wprowadzi z klawiatury liczbę pracowników

Umożliwi wprowadzenie dla każdego z nich płacy

Będzie wyprowadzał dla każdego z nich dodatek

Uwzględni sytuacje podania płacy z poza zakresu

Obliczy i wyprowadzi na ekran sume wszystkich wypłaconych dodatków oraz liczbę pracowników którz otrzymali dodatek 700 zł

Obecnie 3/4 programu działa , brakuje mi tylko tego elementu a nie mogę nigdzie znaleźć pomocy

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main ()

{
	int lp, wp,, i;
	cout<<"Podaj liczbe pracownikow: ";
	cin>>lp;
	for (i=1;i<=lp;i++)
	{
	cout<<"Podaj wyplate "<<i<<" pracownika: ";
	cin>>wp;
	if(wp>=2000 && wp<=3000)
	cout<<"DODATEK 700 ZL"<<endl;
	else
	if(wp>3000 && wp<=4000)
	cout<<"DODATEK 500 ZL"<<endl;
	else
	cout<<"WYPLATA Z POZA ZAKRESU"<<endl;
	
	
}
	return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 grudnia 2018 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Zrób sobie zmienne dla sumy dodatków i sumy pracowników i daj im z początku wartość zero. Jak będziesz zwiększał pracownikowi pensje o jakiś dodatek, to zwiększaj też zmienną z sumą dodatków. I analogicznie zrób przy znalezieniu pracownika z pensją poniżej 3000zł.

Oprócz tego masz w kodzie mały błąd. Według zadania dodatek 700 zł powinny dostać osoby zarabiające poniżej 3000zł, a u ciebie osoba z pensją równą dokładnie 3000zł również go dostanie.
0 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2018 przez kapi117 Obywatel (1,420 p.)

Cześć!

Możesz rozwiązać ostatni problem tworząc zmienna int suma; i dodając 700 lub 500 do niej oraz zmienna int licz; zwiekszajac ja o jeden co pracownika z dodatkiem 700.

#include <iostream>
#include <cstdlib>
 
using namespace std;
 
int main ()
{
    int lp, wp, i, suma=0, licz = 0;
    cout<<"Podaj liczbe pracownikow: ";
    cin>>lp;
    for (i=1;i<=lp;i++)
    {
        cout<<"Podaj wyplate "<<i<<" pracownika: ";
        cin>>wp;
        if(wp>=2000 && wp<=3000){
             cout<<"DODATEK 700 ZL"<<endl;
             suma+=700;
             licz++;
         }
        else
        if(wp>3000 && wp<=4000){
            cout<<"DODATEK 500 ZL"<<endl;
            suma+=500;
        }
        else
            cout<<"WYPLATA Z POZA ZAKRESU"<<endl; 
    }
    cout << "Suma wyplaconych dodatkow wynosi: " << suma << endl << "Ilosc pracownikow z dodatkiem 700 wynosi: " << licz << endl;

    return 0;
}

Mam nadzieję że pomogłem :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 64 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2018 w C i C++ przez m4rcingsxr Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 262 wizyt
pytanie zadane 2 września 2019 w C i C++ przez udj92026 Nowicjusz (120 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...