• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program obliczajacy obwod lub pole kola w c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
31,108 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2018 w C i C++ przez R1CH Nowicjusz (140 p.)

Witam! Zaczynam swoją przygodę z programowaniem i napisałem taki kod. Polega on na podaniu warunku podania łańcucha Pole, bądź Obwod i wypisaniu wyniku. Niestety nie wiem jak napisać ten warunek bowiem podając jakikolwiek ciąg znaków program podaje obwód.

 

#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

int main()
{
    int r,Ok,Pk;
    string Obwod,Pole;
    cout << "Witaj podaj dlugosc promienia:";cin>>r;
    cout << "Dlugosc promienia wynosi:"<<r<<endl;
    cout << "Co chcesz obliczyæ? Napisz obwod lub pole:";
    if (cin>>Obwod)
    {
        Ok=2*M_PI*r;
        cout<<"Obwod wynosi:"<<Ok;
    }
    else if (cin>>Pole)
        {
        Pk=M_PI*r*r;
        cout<<"Pole wynosi:"<<Pk;
        }

    return 0;
}

 

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2018 przez kapi117 Obywatel (1,420 p.)

Cóż, zamień string obwód,pole; na string wybor;

Potem zrób cin>> wybor;

I teraz

if(wybor=="obwod")

//Liczysz obwód

else if(wybor=="pole")

//Liczysz pole

else

cout << "nie ma takiej opcji!" <<endl;

komentarz 14 grudnia 2018 przez R1CH Nowicjusz (140 p.)
Dziękuje :)
komentarz 14 grudnia 2018 przez kapi117 Obywatel (1,420 p.)

Miło mi że pomogłem smiley

0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2018 przez niezalogowany
if (cin>>Obwod)

Co to za warunek ma być? On zawsze będzie zwracać prawdę przecież. W ogóle nic nie będzie sprawdzać nawet. Zrób to po ludzku na switchu.
0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2018 przez Dani3l Bywalec (2,160 p.)

Możesz to zrobić za pomocą funkcji switch: :)

#include <iostream>
#include <conio.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;
int r,pi=3;
char znak;
int main()
{
    cout<<"Podaj promien: "; cin>>r;
    cout<<"Pi wynosi: "<<pi<<endl;
    cout << "MENU" << endl;
    cout << "----" << endl;
    cout<<endl;
    cout<<"1.Obw kola"<<endl;
    cout<<"2.Pole kola"<<endl;
    znak=getch();
    switch(znak)
    {
    case '1':
    cout<<"Obwod wynosi: "<<pi*r*r;
    break;
    case '2':
    cout<<"Pole wynosi: "<<2*pi*r;
    break;
    default:
    cout<<"Nieprawidlowe rzadanie!"<<endl;
    exit(0);
    }

    return 0;
}

 

komentarz 14 grudnia 2018 przez niezalogowany
Tylko te zmienne globalne to akurat są zbędne, a nawet lepiej czegoś takiego nie pokazywać.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 641 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2019 w C i C++ przez hanry4265 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,365 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2021 w C i C++ przez Monika02 Początkujący (270 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 526 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...