• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Użycie obiektu klasy wewnątrz innej klasy.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,248 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2018 w C i C++ przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)

Witam, próbuje stworzyć obiekt klasy wewnątrz pliku nagłówkowego innej klasy aby móc się nim posługiwać w metodach tej klasy.

Kod nagłówkowy Engine_Main.h :

#pragma once
#include "main_head.h"


class Engine_Main
{
private:
    
    // Declare a sprite and a Texture for the background
    Sprite m_BackgroundSprite;
    Texture m_BackgroundTexture;

    //Player definition
    

    // Private functions for internal use only
    void init();
    void input();
    void update(float dtAsSeconds);
    void draw();

public:
    //RenderWindow window;
    Player player;

    Engine_Main();
    void start();
    ~Engine_Main();
};

Wyskakują mi ciągle dwa błędy:

engine_main.h(24): error C3646: "player": nieznany specyfikator przesłonięcia
engine_main.h(24): error C4430: brak specyfikatora typu - założono, że int. Uwaga: C++ nie obsługuje domyślnie typu int

Nie rozumiem co może być powodem tych błędów. Ma ktoś jakiś pomysł?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2018 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
Wyslij klase Player.
0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Na pewno includujesz deklaracje klasy Player?
komentarz 12 grudnia 2018 przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)
Już wiem gdzie leży problem -> mam plik main_head.h w którym mam zimportowane wszystkie biblioteki tak by nie musieć ich importować i mam tak wszystkie klasy zimportowane tak by było łatwiej używać ich w innych funkcjach/plikach. Nie rozumiem dlaczego, ale gdy usuwam includa main head z pliku player.h i dodaje player.h statycznie do engine_main.h to wszystko działa normalnie.

Jaki może być tego powód?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 451 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2017 w C i C++ przez robertwe Gaduła (4,620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 13 października 2016 w C i C++ przez MiO Obywatel (1,310 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,208 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2020 w C i C++ przez nanautzin Obywatel (1,510 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...