• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Schemat blokowy studia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
827 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2018 w Algorytmy przez Shoobie Nowicjusz (120 p.)

Witam,

Mam do napisania algorytm który "obliczy stosunek sumy N danych liczb do ich iloczynu. (bez liczb które są mniejsze lub równe 0) + rozpatrzyć przypadek, kiedy nie ma żadnych liczb spełniających warunek.

 

Mam dane 3 funkcje:

 

Jak zacząć algorytm? Kiedyś coś programowałem w liceum do matury, ale już niezbyt pamiętam... Mam pomysł, żeby zaimplementować 3 pentle i czwartą która będzie sprawdzać resztę pod kątem poprawności... 

Pomocy! ;)

komentarz 12 grudnia 2018 przez Shoobie Nowicjusz (120 p.)

Okej, to może jak utworzyć te pętle? Czy mój pomysł w postaci tych 3 pętli była dobry? 

 

Lecąc od początku schematu

0. Start programu, wczytanie bibliotek, utworzenie zmiennej x,y

1. Pętla #1 - pierwszy wzór (y) dla danego przedziału (x) 

  • Czy x>2&&x<(-2)?

2. Pętla #2 - drugi (...)

3. #3 (...)

4. 

 

Nie wiem kurczę jak teraz wyrzucić liczby które są <=0... 

A może jakbym utworzył funkcje "licz", A potem we właściwym programie zdefiniowal stosunek który program ma obliczyć (sumy liczb do ich iloczynu).

W sensie dwie tablice, jedna która będzie sumowac liczby, które są wynikami funkcji, I druga, która będzie te wyniki mnożyć przez siebie?

 

+ jak rozpatrzyć przypadek gdzie nie ma żadnych wyników? 

 

komentarz 12 grudnia 2018 przez Shoobie Nowicjusz (120 p.)
Nie wiem czy w ogóle dobrze myślę, jakbym miał jakiś wzór którym mógłbym się posłużyć byłoby prościej, A tak zostałem sam z niczym ;)
komentarz 12 grudnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

Pętla będzie jedna. Petla wygeneruje x =0,1,2...n. W każdym jej obiegu sprawdzasz do ktorego przedzialu nalezy teraz x i na tej podstawie liczysz odpowiedni y.

Na koncu petli sprawdzasz czy y > 0 i jesli tak to mnozysz iloczyn przez y i dodaje y do sumy.

Tak by to wyglądało w C++:

	int x = 0, y, suma = 0, iloczyn = 1, n = 10;
	for (x = 0; x < n; x++)
	{
		if (x < -2 or x > 2)
			y = log(x*x - 4) / (x + 1);
		else if (x == -1)
			y = 1;
		else if (x >= -2 and x <= 2)
			y = 1.0 / (x + 1);
		if (y > 0) {
			iloczyn = iloczyn * y;
			suma = suma + y;
		}
	}

 

komentarz 12 grudnia 2018 przez Shoobie Nowicjusz (120 p.)
A czemu n=10?
komentarz 12 grudnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Nie bylo podane, przyjalem przykladowe n=10

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 438 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2019 w Algorytmy przez Piotrek1604 Użytkownik (560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,302 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2018 w Algorytmy przez mateusy9 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 625 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...