• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CMS do zarządzania - Laravel czy Symfony

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
619 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2018 w PHP przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Tak wiem temat był wałkowany ^^

Hej,

Chciałby się dowiedzieć, co się lepiej nada do CMS'a. Ale nie chodzi mi tutaj o CMS blogowy lecz do zarządzania. Np. zarządzanie pracownikami, magazynem itp. Chciałby się zabrać za naukę jedno z oby dwóch, ale nie wiem co by się bardziej nadało. Głównie, to stawiam na dobrą optymalizację oraz możliwość dalszego rozwoju kodu / CMS'a ale też projekty bym tworzył sam.

Widzę, że ostatnio Laravel jest dość bardzo popularny ale jak wiadomo, popularny != dobry. Kolejny argument który odpada, to oferty pracy :p

Przeglądałem parę tematów na tym forum, ale nie znalazłem "jednoznacznej" opinii.
komentarz 10 grudnia 2018 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
content management system

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 10 grudnia 2018 przez Greeenone
 
Najlepsza

Przeglądałem parę tematów na tym forum, ale nie znalazłem "jednoznacznej" opinii.

A co jest smaczniejsze, jabłka czy gruszki? Lekko się różnią i każdemu może smakować co innego, więc raczej nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi :) To samo z frameworkiem, ile ludzi tyle opinii.

W moim odczuciu do Laravela jest odrobinę prościej wejść, szybciej się zaczyna, szybciej to wszystko zaczyna działać. Z kolei Symfony ma lepszy kod, jest to wszystko bardziej sensowne i logiczne, do tego ma świetną dokumentację. Laravel jest dostępny tylko jako duży kombajn, jak chcesz coś mniejszego musisz wziąć Lumen (taki mały Laravel, ale jednak inny framework), Symfony z kolei od wersji 4 jest domyślnie odchudzone i możesz sobie doinstalować co potrzebujesz (bądź pobrać od razu wersję ze wszystkim). To nie jest jakiś duży problem najczęściej, ale Symfony stało się takie bardziej elastyczne jak dla mnie. Na rynku pracy to jest różnie, często jest po prostu coś w stylu: "wymagana znajomość jednego lub więcej frameworków np. Symfony, Laravel itp". Community jest ogromne dla każdego z nich.

Osobiście polecam Symfony, lepiej mi się w nim pisze. Zanim ktoś mnie zacznie hejtować i oskarżać o to że jestem fanboyem Symfony i nie wiem co mówię to od razu powiem: od jakiegoś 1,5 roku pracuję na co dzień w Laravelu, więc w miarę wiem co mówię. Akurat tak się złożyło że w pracy piszę w Laravelu i da się z tym żyć :) Prywatnie preferuję Symfony. Decyzja należy do Ciebie, jeśli już poznasz jeden z nich to przesiadka na drugi będzie dość łatwa, a wiele rzeczy wyda się znajomych.

komentarz 10 grudnia 2018 przez User007 Bywalec (2,400 p.)
A jak porównasz Twig vs Blade i Doctrine vs Eloquent?
komentarz 10 grudnia 2018 przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź ! Zdecydowałem się jednak na Laravela ze względu na to, że jest "prostszy" . Projekt i tak potem zostanie przekazany w ręce doświadczonych programistów :)
komentarz 10 grudnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
@User007

Twig > Blade
Doctrine > Eloquent

W Blade miałem problem np. chcąc zrobić własną dyrektywę, jest to możliwe z tym że jest problem z przekazywaniem wielu argumentów do metody, trzeba robić jakieś cuda. Poza tym trochę niemiłe jest to, że z każdego miejsca można wywołać dowolny kod PHP - wiadomo, kwestia tego jak programista tego użyje to co innego, ale jak dobrze pamiętam to w Twigu trzeba użyć jakiegoś znacznika, nie można sobie ot tak.

W Eloquencie niemiłosiernie mnie irytuje to, że na klasie modelu jednocześnie operuje się konkretnym modelem, wykonuje zapytania itd. Często jest to mylące i jak dla mnie nieintuicyjne, już nie raz złapałem na tym jakąś wtopę (myślałem że wykonuje coś na konkretnym modelu, a to przecież tego nie uwzględnia). W Doctrine tego nie spotkałem, jest entity manager i tylko na nim wykonuje się zapytania (+ domyślnie są repozytoria), tylko encja przechowuje dane.

@Greeenone spoko, jak wolisz. "prostszy" to też teoretycznie pojęcie względne, dla Ciebie może wcale nie być prostszy, jak dla mnie taki się wydawał.
komentarz 10 grudnia 2018 przez User007 Bywalec (2,400 p.)
Mam trochę odmienne zdanie, ale dzięki za opinię. :)
komentarz 10 grudnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Rozumiem, a mogę zapytać jaki jest powód odmiennego zdania, jakie argumenty za nim przemawiają? Nie chcę się kłócić, po prostu poznać dlaczego tak uważasz, może ja czegoś też nie dostrzegam :)
komentarz 10 grudnia 2018 przez User007 Bywalec (2,400 p.)

To nie ma nic do kłócenia się. A nie rozwijałem swojej odpowiedzi bo nie mam jeszcze jakiegoś dużego doświadczenia w symfony i być może zmieni mi się to za jakiś czas.

Ja akurat uważam to za zaletę że na klasie modelu operuje się danym modelem, to dla mnie intuicyjne. Ale może to wynika z dużo większego obycia w Laravel niż Symfony. 

Uważam też że to dobrze że w Blade można wykonać dowolny kod PHP. I wydaje mi się że kod Blade jest jakiś taki czystszy i bardziej intuicyjny. Do szału na przykład doprowadza mnie to:

//PHP
foreach($comments as $comment )

//Blade
@foreach($comments as $comment)

//Twig
{% for comment in comments %}

Co chwilę się mylę w Twigu. Dlaczego dlaczego składnia jest odwrotna niż w języku PHP?

Więc takie jest moje skromne zdanie.

Może ta moja opinia wynika też stąd że zaczynałem od Laravela i nawyki zostały? Nie wiem. Zapytaj mnie za rok jak będę miał więcej doświadczenia z SYmfony to może zmienię zdanie. :)

komentarz 10 grudnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Jak dla mnie robienie wszystkiego na modelu jest mylące. Prosta sytuacja:

$post = Post::find(...);
$post->join(...)...

I w tym momencie zabawa się psuje - niby mamy jeden post w $post, ale wywołując budowanie zapytania on tego posta nie uwzględnia. Ostatnio na tym wpadłem, szukałem błędu długo, bo kompletnie o tym zapomniałem i nie to podejrzewałem. Skoro cos wywołuje na konkretnym obiekcie, to logiczne się wydaje, że na tym to wykona. A tu nie, nie uwzględniał mi w query tego wyciągniętego posta, tylko budował je od zera... Nie będę już wspominał o tym, że IDE kompletnie nie daje sobie rady z sugerowaniem metod modelu, bo większość da się wywołać i statycznie i normalnie, część jest tu, część tu i trzeba się ratować jakimiś pluginami i helperami, aby to jakkolwiek sensownie działało.

Co do uruchamiania kodu PHP w Blade to dla mnie jest to wada. Jak mówiłem programista decyduje o tym co robi, ale gdyby takiej opcji nie było (była tylko na wstawienie w specjalny znacznik, trzeba to wtedy celowo zrobić) to by czasem nie kusiło losu :) Jak dla mnie w widoku to bez sensu, najczęściej ktoś wrzuca czysty PHP aby umieścić jakąś logikę, a tej w widoku być nie powinno.

Jeśli chodzi o foreach to nie mam pojęcia dlaczego w Twigu zrobili akurat tak, ale nie przeszkadza mi to zbytnio, kwestia nawyków też pewnie.

Skoro zaczynałeś od Laravela to na pewno jakiś przyzwyczajeń z niego nabrałeś. Może Ci się to zmieni, może nie, nie wiem. Ja zacząłem od Symfony, później trafiłem do pracy gdzie był Laravel i nic mi się nie zmieniło, nadal wolę Symfony pomimo codziennego pisania w Larvie :) Dzięki za rozwinięcie tematu.

1
komentarz 11 grudnia 2018 przez User007 Bywalec (2,400 p.)

Nie będę już wspominał o tym, że IDE kompletnie nie daje sobie rady z sugerowaniem metod modelu,

100% racji.

+1 głos
odpowiedź 10 grudnia 2018 przez niezalogowany
Oba frameworki nadadzą się tak samo, laravel jest tworzony na podstawie symfony.

Generalnie to czego użyjesz to już Twoja kwestia, polecam zacząć naukę laravel'a, sam się go uczę.
komentarz 10 grudnia 2018 przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Dzięki za odpowiedź! Moja pierwsza decyzja padła na Laravel jako, że jest łatwy w nauce ale podobno nie nadaje się na dłuższą metę
komentarz 10 grudnia 2018 przez niezalogowany
Czemu? Gdzie tak jest napisane? Sam chętnie przeczytam :)
komentarz 10 grudnia 2018 przez niezalogowany
ja bym z takich wpisów nie wysnuwał takich wniosków

Podobne pytania

–1 głos
5 odpowiedzi 5,930 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2017 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,149 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2016 w PHP przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 484 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...