• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Templatka php

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
478 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2018 w PHP przez Perseusz Bywalec (2,190 p.)
Witam! Otóż zmagam się z dylematem, bo chciałem moją stronę/serwis jakoś elastycznie zbudować, ale nie wiem jak się porządnie zabrać za pisanie jakiejś prostej templatki (chyba tak to powinienem nazwać).

Chodzi mi o to, żeby każdy większy element strony np. nagłówek, stopkę, formularz rejestracji itp. mógłbym jak najprościej i jak najetetyczniej wywołać. Z tym, że w tych elementach miałyby być różne zmienne, np. błąd w formularzu rejestracji. No i próbowałem już z include, ale w tym wypadku niezbyt kontroluje zmienne, no i próbowałem też z funkcjami, ale w takim wypadku korzystam z echo i niezbyt kontroluje kod html

Czy ktoś spotkał się z czymś takim, i jak to wyglądało?
3
komentarz 10 grudnia 2018 przez niezalogowany
poczytaj o Twig'u
komentarz 10 grudnia 2018 przez Perseusz Bywalec (2,190 p.)
no chciałbym zostać jednak przy czystym php'ie

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2018 przez Dominik Kłodziński Obywatel (1,610 p.)
Ja bym tu wykorzystał bootstraba + php. Php sam w sobie jest językiem back-end'owym. Bootstrap to framework css. fajnie można np w prostym if'ie sprawdzić czy zmienna sesyjna istnieje z błędem, jeżeli tak to można wypisać to na ekran Bootstrapem w środku. Tu kontrolujesz wszystko. Przykład:
Użytkownik źle wpisał hasło if daje wynik błędny (wykonuje się np blok if'u else ) i w tym else przypisujesz powiedzmy do zmiennej sesyjnej $ _SESSION['blad'] = true;  i zerujesz formularz albo go cofasz do logowania zależy co jak masz napisane.  Ale jedno jest prawdą, że zmienna sesyjna istnieje wszędzie. w pliku albo gdzieś indziej sprawdzasz, czy ona po prostu istnieje, a jeżeli istnieje to już wywołujesz kod z bootstrapem z jakimś ładną informacją czerwoną tylko później nie zapomnij usunąć zmiennej z błędem bo cały czas będzie ci błąd wywalać przy sesji twojej. I tak robisz templatke więc masz dodatkowe + bo przy bootstrapie twoja strona nabiera responsywności. Nw czy dokładnie o to ci chodziło, ale daj znać jak oto.
komentarz 13 grudnia 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Po co używać zmiennej sesyjnej, gdy includujemy jakiś plik?

+ Autorowi chodziło nie o to, jak ładnie to zrobić w CSS.
komentarz 13 grudnia 2018 przez Perseusz Bywalec (2,190 p.)

Nie do końca o to mi chodziło, miałem na myśli sam sposób 'includowania', bo tak sobie myślałem, że równie dobrze mogę np, cały tag <head> wymalować jakąś funkcją php albo zaincludować plik i nie mogłęm się zdecydować. A nusz jakiś nową technikę odkryję. Skończyłem na tym, że teraz includuje pliki, i nie używam w nich prawie wcale zmiennych - nie było to jakieś krytyczne.

Jakoś to teraz poszło, ale mam już trochę dość php'afrown

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 190 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2021 w PHP przez CSSoup Mądrala (6,460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 197 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2018 w PHP przez Kolberg Obywatel (1,580 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 141 wizyt
pytanie zadane 3 września 2018 w PHP przez Ambroz Obywatel (1,840 p.)

93,175 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,977 komentarzy

62,506 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1401p. - dia-Chann
  2. 1380p. - Łukasz Piwowar
  3. 1372p. - CC PL
  4. 1370p. - Łukasz Eckert
  5. 1351p. - Tomasz Bielak
  6. 1312p. - Łukasz Siedlecki
  7. 1302p. - rucin93
  8. 1217p. - Michal Drewniak
  9. 1181p. - rafalszastok
  10. 1164p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
  12. 1149p. - Michał Telesz
  13. 1124p. - ssynowiec
  14. 1101p. - Dominik Łempicki (kapitan)
  15. 1087p. - Marcin Putra
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...