• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uklad rownan c++ wywala program

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,648 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2018 w C i C++ przez Padoski Użytkownik (990 p.)

Siemka, napisałem kod, który oblicza układ równań. Niestety program czeka tylko na wpisanie a, pozniej pojawiaja sie jakis random wiersz z cyframi, program czeka na wpisanie kolejnej rzeczy i wylacza sie. Co jest w tym kodzie źle, dlaczego nie działa?

#include <iostream>
#include <math.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;

void uklad(double,double,double,double,double,double);

int main()
{
    double a,b,c,d,e,f;
    cout<<"Bede rozwiazywal uklad rownan"<<endl;
    cout<<"Uklad rownan bedzie postaci:"<<endl<<"{ax+by=c"<<endl<<"{dx+ey=f"<<endl;
    cout<<"Podaj wspolczynnik a: "<<endl; cin>>a;
    cout<<"Podaj wspolczynnik b: "<<endl; cin>>b;
    cout<<"Podaj wspolczynnik c: "<<endl; cin>>c;
    cout<<"Tworzymy kolejne rownanie: "<<endl;
    cout<<"Podaj wspolczynnik d: "<<endl; cin>>d;
    cout<<"Podaj wspolczynnik e: "<<endl; cin>>e;
    cout<<"Podaj wspolczynnik f: "<<endl; cin>>f;
    uklad(a,b,c,d,e,f);


}

void uklad(double a,double b,double c,double d,double e,double f)
{
 system("cls");
 double W,Wx,Wy;
 cout<<"Rownania maja postac:"<<endl;
 cout<<a<<"x + "<<b<<"y = "<<c;
 cout<<d<<"x + "<<e<<"y = "<<f;
  W = a*e-d*b;
  Wy = c*e-b*f;
  Wx =a*f-c*d;

 if(W!=0)
 {
    cout<<"x ="<<Wx/W<<endl;
    cout<<"y ="<<Wy/W<<endl;
 }

 else if((W==0)&&(Wx==0)&&(Wy==0))
 {
     cout<<"Uklad posiada nieskonczenie wiele rozwiazan"<<endl;
 }
 else
  cout<<"Brak rozwiazan"<<

  endl;


}

 

komentarz 9 grudnia 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
screenshot tego "wiersza z cyframi"?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2018 przez kamerek Obywatel (1,260 p.)

U mnie program uruchamia się poprawnie.

Jest tylko błąd w wyliczaniu wyniku. powinno być:

  W = a*e-d*b;
  Wx = c*e-b*f;
  Wy =a*f-c*d;

 

komentarz 11 grudnia 2018 przez Padoski Użytkownik (990 p.)
tak samo mam w kodzie
komentarz 11 grudnia 2018 przez Padoski Użytkownik (990 p.)
i nie dziala
komentarz 11 grudnia 2018 przez kamerek Obywatel (1,260 p.)

@Padoski,

Wx zamień z Wy i wynik będzie poprawny.

A co do działania to może spróbuj z innym kompolatorem. U mnie urichamia się bez zadnych problemów. 

komentarz 11 grudnia 2018 przez Padoski Użytkownik (990 p.)
dzieki, bardzo sprawdze, jakbys mial chwilę to looknij na mojego posta co dodalem pare minut temu, mam tez tam problem jeden.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 768 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w C i C++ przez krzakurts Obywatel (1,470 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 354 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2015 w HTML i CSS przez Suchciel132 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2015 w HTML i CSS przez barteku12 Obywatel (1,340 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,539 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...