• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyciągnięcie danych wysyłanych przez konkretną aplikacje na Androidzie

0 głosów
454 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Wiru Początkujący (400 p.)
Witam, jak w temacie, szukam sposobu na wyciągnięcie danych które wysyła Androidowa aplikacja do sieci, może kilka konkretów

Posiadam sterownik do Led ws2812b oznaczony "Sp108e" pochodzenia aliekspress, sterownik łączy się po WiFi z aplikacją w smartfonie

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cdc.ledshop

I tu przechodzimy do sedna, chce w jakiś sposób wydobyć informacje które wysyłane są z smartfona do sterownika Led, tak aby móc chociażby włączyć i wyłączyć ledy za pomocą przycisku na ścianie podpiętego pod domoticz czy inny system automatyki.

Czekam na wasze propozycje bo powiem szczerze nie mam wystarczającej wiedzy w tym temacie

Pozdrawiam, Adam

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2018 przez jankustosz1 Nałogowiec (37,030 p.)
Ciekawe.

Możesz próbować nasłuchiwać Wireshark'iem. Jak ogarniesz jakie dane są wysyłane podczas wyłączania/włączania, to będziesz mógł przesłać to samo przez np. arduino. Najlepiej pierwsze przetestować w jakimś normalnym języku programowania typu c#(bo najłatwiej) połączyć się z tym świecidełkiem i potestować jak reaguje na różne dane które się mu wysyła. Może nawet dodasz opcję zmiany koloru.
0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2018 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Są aplikacje type type wireshark na androida, nie wymagają żadnego kombinowania, po prostu włączasz nasluchiwanie a to ci zapisuje wszystkie wysylane i pobierane pakiety.

Przykład:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.minhui.networkcapture
komentarz 9 grudnia 2018 przez Wiru Początkujący (400 p.)
Korzystając z aplikacji ssl capture udało mi się wyciągnąć takie dane

Request Head:

8=j^�

Response Head:

8�+�����

Request Head:

8C ˪�

Response Head:

8+����

Tylko nie mam pojęcia jak to dalej rozkodowac jakieś pomysły?
0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2018 przez Wiru Początkujący (400 p.)
Rozumiem że przechwytując ssl nie uda mi się rozwiązać problemu bo telefon komunikuje się z sterownikiem w innym protokole niż http? (jeśli źle dobieram terminologie to przepraszam jak mówię nie znam się na tym) jakieś inne pomysły?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 425 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,613 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez TBacker87 Obywatel (1,140 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 439 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2021 w JavaScript przez yapyap Obywatel (1,730 p.)

93,691 zapytań

142,610 odpowiedzi

323,215 komentarzy

63,215 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...