• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sposób na rozwiązywanie problemów z programowaniem

+1 głos
763 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Farlobeat Nowicjusz (130 p.)

Czołem wszystkim! smiley

Chcę poruszyć pewien temat, mianowicie nauki programowania, rozwiązywania problemów programistycznych itp.

W moim przypadku wygląda to tak, że oglądam jakieś tutoriale (Udemy, YouTube itd) od deski do deski, jednak mam wrażenie, że przepisywanie kodu z tutoriala na niewiele się zdaje.. Z drugiej strony wiele osób poleca naukę w taki sposób, że np jeżeli mam problem z napisaniem jakiejś rzeczy to szukam tego w różnych zakamarkach internetu (tzw "just-in-time learning"). Mam jednak wrażenie, że tutaj też jest problem - rozważmy taki przykład:

- Potrzebuję napisać program w Pythonie żeby zmieniał konfigurację 300 switchy - znalazłem potrzebną bibliotekę (np telnetlib) i chcę jej użyć. W moim przypadku wygląda to tak, że wpisuję "python telnetlib examples" i szukam już przykładowych kodów i je kopiuję, sprawdzam jak działają i już w gotowcach coś zmieniam - wydaje mi się to złym podejściem. Chciałbym pisać coś od początku, korzystając tylko z dokumentacji, jednak ciężko mi się korzysta z oficjalnych dokumentacji i utykam w jakimś momencie.. Podobnie jest ze StackOverflow - też przeważnie już są gotowce (których chce unikać jak ognia!).

Lubię się uczyć i rozwiązywać problemy, tylko sam nie wiem w jaki sposób czasami do nich podchodzić.. 

Myśl o utworzeniu tego tematu przyszła mi do głowy po tym jak obejrzałem różne streamy programistów, którzy programowali coś LIVE i 90% czasu spędzali w edytorze na pisaniu kodu "z głowy", czasami tylko zerkając na oficjalną dokumentację albo jakieś RFC. Wiadomo, że to są lata doświadczenia - jednak chcę to doświadczenie w dobry sposób zdobywać, pytając ludzi mądrzejszych ode mnie :) Nie na kopiowaniu i wklejaniu ze stacka tylko z dogłębnym zrozumieniem danej rzeczy.

W jaki sposób Wy uczycie się danego języka? W jaki sposób rozpoczynacie pracę nad danym projektem programistycznym?

Dziękuję za każdą odpowiedź i uwagę!

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2018 przez Davidelo18 Użytkownik (660 p.)
Ja uważam, że jednak troszkę przesadzasz z tą samodzielną pracą. To tak jakby uczyć się języka obcego korzystając tylko i wyłącznie ze słownika, bez filmów, porad co do akcentu itp. Jest różnica pomiędzy przekopiowaniem kodu z tutoriala, a pisaniem na bieżąco ze zrozumieniem. Jak się z tutoriali nauczysz podstaw to możesz potem w łatwiejszy sposób coś sam ogarnąć. Możesz także np. usprawnić jakiś kod np. obejrzałeś tutorial jak zrobić slider na stronie i zrobiłeś go tak jak tam było, ale ten slider nie ma animacji. I Twoim zadaniem jest tę animację stworzyć. Co do stack overflow`a - nigdy nie przepisuje bez zrozumienia. Dopóki nie powiem sobie głośno "aaaa to tak to działa, w ten sposób!" to nie wrzucam niczego.

Jedyne czego unikam na początku to frameworków - uważam, że pisanie w jQuery, kiedy za pomocą pure js`a nie potrafi się manipulować DOM`em jest bez sensu.
+1 głos
odpowiedź 2 grudnia 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Spokojnie nie przejmuj się. Na początku to zawsze jest cieżo, pisanie z głowy przyjdzie z czasem.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 242 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 613 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,686 wizyt

93,503 zapytań

142,441 odpowiedzi

322,789 komentarzy

62,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...