• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wyczyscic konsole w danym miejscu?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
457 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w C i C++ przez Ryszardziksde Początkujący (390 p.)

Witam,

zrobiłem dzisiaj taki program-quiz. Chciałbym się dowiedzieć czy w podanych miejscach można wyczyścić okno konsoli. tak żeby to co jest za tą komęndą wszystko normalnie działało. Używam linuxa.  

#include <iostream>
#include <unistd.h>
#include <stdio.h>

using namespace std;

int Odpowiedz1=2, Odpowiedz2=3, Odpowiedz3=3, Odpowiedz4=1, Odpowiedz5=3, Odpowiedz6=2, Odpowiedz7=1, Odpowiedz8=1, odp0, odp1, odp2, odp3, odp4, odp5, odp6, odp7;
int main()
{
    cout << "Witaj w quizie informatycznym!!!" << endl;
    sleep(3);
    cout << "Przed tobą 8 pytan" << endl;
    sleep(3);
    cout << "Zaczynamy!!!" << endl;
    sleep(1);

    cout << "Jaka jest najpopularniejsza biblioteka w c++?" << endl;
    cout << "1. <unistd.h>" << endl;
    cout << "2. <iostream>" << endl;
    cout << "3. <stdio.h>" << endl;
    cin >> odp0;
    if (odp0==Odpowiedz1)
    {
    // O tutaj proszę
    cout << "Prawidlowa odpowiedz!!!" << endl;
    }
    else
    {
    cout << "Zla odpowiedz!!!";
    getchar(); getchar();
    return 0;
    }

    cout << "Jaka komende piszemy, gdy chcemy przejsc do kolejnej lini" << endl;
    cout << "1. ;" << endl;
    cout << "2. cout" << endl;
    cout << "3. endl" << endl;
    cin >> odp1;
    if (odp1==Odpowiedz2)
    {
    cout << "Prawidlowa odpowiedz!!!" << endl;
    }
    else
    {
    cout << "Zla odpowiedz!!!";
    getchar(); getchar();
    return 0;
    }

    cout << "Jaka komende piszemy, gdy chcemy zapisac cos w ramie" << endl;
    cout << "1. ;" << endl;
    cout << "2. cout" << endl;
    cout << "3. cin" << endl;
    cin >> odp2;
    if (odp2==Odpowiedz3)
    {
    cout << "Prawidlowa odpowiedz!!!" << endl;
    }
    else
    {
    cout << "Zla odpowiedz!!!";
    getchar(); getchar();
    return 0;
    }

    cout << "Co to znaczy iostream" << endl;
    cout << "1. strumien wejscia wyjscia" << endl;
    cout << "2. wyjscie wejscie" << endl;
    cout << "3. strumieniowanie wejsciowe" << endl;
    cin >> odp3;
    if (odp3==Odpowiedz4)
    {
    cout << "Prawidlowa odpowiedz!!!" << endl;
    }
    else
    {
    cout << "Zla odpowiedz!!!";
    getchar(); getchar();
    return 0;
    }

    cout << "Jak wlaczyc kompilator przez konsole na linuxie" << endl;
    cout << "1. g++ nazwapliku-t" << endl;
    cout << "2. g++ nazwapliku -c " << endl;
    cout << "3. g++ nazwapliku -o" << endl;
    cin >> odp4;
    if (odp4==Odpowiedz5)
    {
    cout << "Prawidlowa odpowiedz!!!" << endl;
    }
    else
    {
    cout << "Zla odpowiedz!!!";
    getchar(); getchar();
    return 0;
    }

    cout << "Czy komende switch mozna zastapic komenda if" << endl;
    cout << "1. Nie" << endl;
    cout << "2. Tak" << endl;
    cout << "3. Nie zawsze" << endl;
    cin >> odp5;
    if (odp5==Odpowiedz6)
    {
    cout << "Prawidlowa odpowiedz!!!" << endl;
    }
    else
    {
    cout << "Zla odpowiedz!!!";
    getchar(); getchar();
    return 0;
    }

    cout << "Na czym polega tablica" << endl;
    cout << "1. Nie trzeba pisac wielu takich samych int, float, string, itp." << endl;
    cout << "2. Kompresuje caly kod" << endl;
    cout << "3. Tworzy kopie kodu programu" << endl;
    cin >> odp6;
    if (odp6==Odpowiedz7)
    {
    cout << "Prawidlowa odpowiedz!!!" << endl;
    }
    else
    {
    cout << "Zla odpowiedz!!!";
    getchar(); getchar();
    return 0;
    }

    cout << "Które to pytanie" << endl;
    cout << "1. 8" << endl;
    cout << "2. 7" << endl;
    cout << "3. 9" << endl;
    cin >> odp7;
    if (odp7==Odpowiedz8)
    {
    cout << "Prawidlowa odpowiedz!!!" << endl;
    }
    else
    {
    cout << "Zla odpowiedz!!!";
    getchar(); getchar();
    return 0;
    }
    cout << "Brawo Wygrales!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!";
    return 0;
}

 

komentarz 2 grudnia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Poczytaj trochę o pętlach i współpracy z plikami, nie będziesz musiał wpisywać wszystkiego ręcznie w kod programu
komentarz 2 grudnia 2018 przez Ryszardziksde Początkujący (390 p.)
Ale jak wyczyscic okno konsoli?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 grudnia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
wybrane 2 grudnia 2018 przez Ryszardziksde
 
Najlepsza
komentarz 2 grudnia 2018 przez Ryszardziksde Początkujący (390 p.)
znalazlem w google ale wywala errory
+1 głos
odpowiedź 2 grudnia 2018 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
system("clear")

???

Ewentualnie "System" z wielkiej litery.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2015 w C i C++ przez Jakub Śliż Użytkownik (940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 8,096 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 869 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2019 w C# przez Dani3l Bywalec (2,160 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...