• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Statyczne linkowanie bibliotek w SFML nie działa?

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
133 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2018 w C i C++ przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
Robiłam według poradnika na tej stronie: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-SFML-2-x-C++/Instalacja-i-konfiguracja/Konfiguracja-SFML-2-0-Code-Blocks/464

I niestety jeśli chce odpalić z pliku exe aplikację to wyskakuje błąd braku plików dll (przekopiowałam te dwa pliki z katalogu MinGW - libgcc_s_sjlj-1.dll i libstdc++-6.dll, i program się w końcu uruchomił).

Według poradnika przekopiowałam w build options > nazwa projektu > Linker settings >Other linker options  te te dwie linijki:

-static
-static-libgcc

później dopisałam też tą trzecią:

-static-libstdc++

Tak chyba nie powinno być, ale po wejściu ponownie w Linker settings kolumna Other linker options jest pusta.

Ktoś mógłby pomóc ?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 1 grudnia 2018 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
Polecam dokładnie przeczytać oficjalny poradnik jak to zrobić w Code::Blocks: https://www.sfml-dev.org/tutorials/2.5/start-cb.php

Większość poradników z cpp0x.pl jest mocno przestarzała i polecam korzystać z nowych anglojęzycznych źródeł.

Pozdrawiam!
komentarz 1 grudnia 2018 przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
Czytałam to,zmieniałam końcówki na -s i -s-d. ;/ tutaj nie ma tych linijek co były podane na stronie cpp0x co mnie dziwi,czyli one już są przestarzałe i nie działają?
komentarz 1 grudnia 2018 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
Zdaje się że chyba tak, lepiej używać tych podanych na oficjalnej stronie i ogólnie uczyć się z tej strony, bo ma masę świetnych tutoriali
1
komentarz 1 grudnia 2018 przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
Dobrze,przeanalizuje dokladnie z pomocą tłumacza (niestety nie jestem dobra z angielskiego :D) i jak cos to się odezwę,a koledze plusika daje :D

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 130 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2021 w C i C++ przez Doge Gaduła (3,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 203 wizyt
pytanie zadane 19 października 2018 w C i C++ przez Michal5552 Początkujący (400 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 149 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2017 w C i C++ przez Mateusz1223 Bywalec (2,440 p.)

90,816 zapytań

139,494 odpowiedzi

313,557 komentarzy

60,313 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...