• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wysokość bloków z css nie działa na stronie html

0 głosów
479 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2018 w HTML i CSS przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)

Witam. Chciałem zrobić podstawowy zarys strony, żeby mieć jakiś filar i móc na tym pracować. Niestety utrudnia mi to fakt iż wysokość, którą ustawiam w kodzie nie jest odzwierciedlona na stronie html. Robiłem najpierw na znacznikach htmla 5 a potem na normalnych divach - efekt ten sam

#baner
{
	width:100%;
	height:20%;
	background-color:red;
}
.bok
{
	width:20%;
	height:100%;
	background-color:blue;
	float:left;
}
#kontent
{
	width:60%;
	height:100%;
	background-color: gray;
	float:left;
}
#stopka
{
	clear:both;
	background-color:black;
	width:100%;
	height:30%;
}

komentarz 2 grudnia 2018 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
Zdefiniowałem container z wysokością i szerokością i ładnie śmiga. Dziękuję za porady. Zamykam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2018 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Pytanie jak pogrupowałeś to wszystko w htmlu, pamiętaj że % to jakaś część danej liczby. Dlatego jeżeli np wszystkie kontenery masz w body, a body nie ma wysokości, czyli wysokość jego jest równa 0px to każde 100% to 0px. Nadanie body atrybutu height z wartością 100% też nic nie da, bo tutaj zadziała zasada dziedziczenia. Kontenerowi nadrzędnemu warto nadać atrybut height ale z wartością zawartych w jednostkach wysokości monitora. Czyli VH http://webkod.pl/kurs-css/jednostki/relatywne/vh odsyłam.
0 głosów
odpowiedź 1 grudnia 2018 przez Davidelo18 Użytkownik (660 p.)

Jednostka % zawsze odnosi się do rodzica. Np. jeśli dasz całą stronę w div container i dasz mu width: 80% to on weźmie te 80% od rodzica, czyli w tym przydadku body. Jeśli rodzice tych elementów co stylujesz mają height: 0 no to nieważne ile procent byś dał to i tak wyjdzie 0. Jeśli nie chcesz dawać nadrzędnemu elementowi wysokości spróbuj zmienić procenty na np. vh. Jeśli te jednostki nie są Ci znane to polecam ten film.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 3,003 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez Wiciorny Ekspert (281,930 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 779 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 782 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez Snich Nowicjusz (220 p.)

93,503 zapytań

142,441 odpowiedzi

322,789 komentarzy

62,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...