• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Klawisze zmieniły swoje kody Ubuntu 18

0 głosów
297 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2018 w Systemy operacyjne, programy przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)

Siema,

ogólnie nie wierzę, że piszę pytanie na ten temat, ale nie mogę nic wygooglować, a nie jestem aż takim linuxowym specem, żeby przegrzebać config. 

Do rzeczy - po zamknięciu klapy laptopa i otworzeniu jej godzinę później, okazało się, że nie mogę wpisać w haśle kilku znaków. Użyłem klawiatury ekranowej żeby się zalogować i od razu sprawdziłem co to za znaki: Y, P, C, B i spacja. Sprawdziłem jakie kody dają te znaki i np Y to print screen (print screen nadal jest print screenem, czyli mam dwa print screeny), P to scroll lock, B to break i lewy control. Jak podłączyłem zewnątrzną klawiaturę, to ta działa. 

Zamieszczam screen z kodami klawiszy (odpowiednio B, C, P, Y nie ma, bo robi print screen):

i komendę, którą to sprawdzałem:

$ xev | grep -A2 --line-buffered '^KeyRelease' | sed -n '/keycode /s/^.*keycode \([0-9]*\).* (.*, \(.*\)).*$/\1 \2/p'

Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł co sie stało i jak to odkręcić? 

System Ubuntu 18.10, żadnych updateów w międzyczasie, żadnych instalacji ani nic podobnego.

Komputer Lenovo ideapad 320, jeśli to ma pomóc.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 746 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez janzw4 Bywalec (2,050 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 584 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 475 wizyt

93,753 zapytań

142,713 odpowiedzi

323,356 komentarzy

63,348 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...