Nie wiem jak to wygląda w innych miejscach, ale kiedy ja używałem internetu mobilnego w moim miejscu zamieszkania, gdzie nadajnik stał jakieś 100 metrów od mojego domu, internet czasem postanawiał zwalniać do prędkości skrajnie niskich (ok. 0,2 Kb/s) bez żadnych przeszkadzających zjawisk pogodowych. Za każdym razem kiedy zwracałem się do dostawcy internetu (w moim wypadku był to Plus) otrzymywałem informację, że to wina przekaźnika i że jest on przeciążony. Co ciekawe internet w telefonie od tego samego dostawcy działał normalnie. Tak więc z mojej strony polecam przetestować internet przed podpisaniem umowy (wiem, że w niektórych sieciach istnieje taka opcja), bo jeśli będziesz miał podobne problemy to szczerze przemyślałbym czy stałe 10Mb/s nie jest lepsze.
Co od twojego pytania. Kiedy internet działał poprawnie prędkość pobierania była w granicach 60-90Mb/s i zjawiska pogodowe nie powodowały zauważalnych zmian w odbiorze, ale jak wspomniałem dom stoi bardzo blisko nadajnika.
Z moich doświadczeń wynika, że lepiej trzymać się z daleka od Plusa, ale polecić żadnego dostawcy LTE niestety nie mogę.
Mam nadzieję, że moje doświadczenia na coś się przydały
Pozdrawiam