• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linki ze slashem na końcu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
838 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2018 w HTML i CSS przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
edycja 30 listopada 2018 przez afqedart
Witam

Mam taki problem. Strona internetowa fotodansil.eu generuje do niektórych podstron slash na końcu linka np. https://fotodansil.eu/oferta/ a jaki będzie efekt to sami możecie sprawdzić. W .htaccess mam ustawione wszystko bez slashy no ogólnie to nigdzie nie mam slasha, więc czemu do cholery samo generuje mi slasha? Bez slasha wszystko śmiga.

Przed chwila sprawdziłem też mapę witryny i tam również nie ma takich cudów. Stare linki usunąłem. Zaindeksował mi się również adres /oferta/oferta chociaż wgl takiego nigdzie nie mam... pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Rozumiem że mógłbym jakieś przekierowanie zrobić, ale sądzę, że lepiej będzie rozwiązać ten problem u źródła.
1
komentarz 30 listopada 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
edycja 30 listopada 2018 przez pablop76

U mnie wejście z nawigacji nie dodaje slasha.

Przy okazji usuń podwójne zamknięcie w skrypcie

    <script>
        $(document).ready(function() {
        $("#slajd1").fadeIn(3000);
        });
        });
    </script>

 

komentarz 30 listopada 2018 przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
Wpisz w google fotodansil i niżej masz odnośnik do podstrony fotografia oferta | ..... i wyświetla się link ze sleshem na końcu. Z nawigacji/menu wszystko jest ok. Ale co z tego. Ludzie będą chcieli wchodzić na stronę przez linki przecież ;D

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 30 listopada 2018 przez afqedart
 
Najlepsza

Spójrz w jaki sposób dodawane są zasoby, pierwszy przykład z brzegu:

    <link href="css/freelancer.min.css" rel="stylesheet">

Jest po prostu ścieżka, czyli upraszczając przeglądarka szuka od obecnego katalogu. Gdy wchodzisz na adres /oferta to katalogu nie ma, a więc leci od głównej domeny i jest ok. W momencie gdy adres jest /oferta/ jest to rozumiane jako katalog, a więc szukany jest plik: fotodansil.eu/oferta/css/freelancer.min.css. A takiego zapewne nie ma, bo jest w głównej domenie. Zakładam że to nie jest faktyczny katalog, a przyjazny adres stworzony przez jakieś przepisywanie, ale tego już przeglądarka nie wie. Ta sama zasada może tyczyć się linka /oferta/oferta, którego jak twierdzisz nie miałeś - jeśli zrobiłeś coś w stylu href="oferta"> a adres na jaki ktoś trafił to był fotodansil.eu/oferta/ to przeglądarka automatycznie po kliknięciu w ten link przejdzie na /oferta/oferta - dopisze jakby ten poprzedni fragment.

Można wymusić, aby zasoby były pobierane zawsze od głównej domeny podając albo pełny adres albo ścieżkę zaczynając od "/" - np. href="/css/freelancer.min.css". Z tymi rozwiązaniami jest taki problem, że gdybyś np. chciał umieścić stronę w fizycznym podkatalogu na dysku, dajmy na to fotodansil.eu/stronka/, to to nie zadziała, bo zasoby będą szukane albo na pełnej domenie albo od głównej domeny (bez uwzględnienia katalogu "stronka"). Jeśli jednak tak nie robisz i nie planujesz postawienia strony w podkatalogu to myślę, że rozwiązanie ze slashem na początku każdego adresu jest w porządku. Lokalnie do testów można sobie zrobić virtual hosta i nie ma z tym problemu.

A co do tego skąd się wziął slash na końcu adresu to ciężko mi powiedzieć, ktoś musiał gdzieś na takiego linka trafić, może przypadkiem, może wyszukiwarka jakoś taki dostała. Nie powinno to jednak domyślnie działać, skoro działa to prawdopodobnie masz tak napisane reguły przepisywania adresów, że pozwalają na slasha na końcu. Jeśli chcesz to zmienić musisz je poprawić. Jeśli to zrobisz to w obecnej sytuacji (gdy wyszukiwarki zaindeksowały adresy z /) to aby użytkownik nie dostawał nagle 404 dodałbym również przekierowania z adresów ze slashami na końcu na adresy bez slasha. Po czasie wszędzie powinno się ujednolicić.

komentarz 30 listopada 2018 przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
Tak czy siak to nie rozwiąże całkowicie problemu. Użytkownik nie dostaje 404 ale tak jak by brakuje tam stylów w linku ze slashem. Podkatalogów nie używam. Wszystkie strony są w głównym katalogu, stąd takie odniesienie do cssa. A czemu google coś takiego zaindeksowało to nie wiem.

Postaram się jeszcze raz przeanalizować cały kod. A także panel search console.
komentarz 30 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Wydaje mi się że wszystko wyjaśniłem, może coś niejasno to dopytaj, postaram się rozwinąć :)

Obecnie nie dostaje 404, ale zasoby są źle podpinane - możesz to rozwiązać dając / na początku adresów bądź podając całą domenę, mając na uwadze to co napisałem. Jednak nie rozwiązuje to sprawy, że ta sama zawartość będzie dostępna pod dwoma adresami (ze slashem i bez na końcu), co wg mnie nie jest pożądane, a nawet jest niewskazane. Dlatego naprawiłbym przepisywanie adresów, które działa źle skoro łapie Ci ze slashem na końcu a tego nie chcesz oraz dodał stałe przekierowania dla adresów ze slashem (301 - moved permamently), aby wyszukiwarka jak na nie wejdzie wiedziała, że tego już tam nie ma i powinna linkować do bez slasha. Poprawienie linkowania/ścieżek zasobów, reguł przepisywania i przekierowanie całkowicie powinno rozwiązać te problemy.
komentarz 30 listopada 2018 przez afqedart Mądrala (5,050 p.)

Ok teraz rozumiem. A mam jeszcze jedno pytanie ponieważ mam w panelu search console takie błędy jak na obrazku, a są to adresy ze starej wersji strony, która już nie istnieje. Stara mapa witryny też usunięta. Czy to ma jakiś wpływ? Nie widzę tam linku z "ofertą"

komentarz 30 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Prawdę mówiąc nie wiem, masz zrobione normalnie przekierowania ze starych adresów na nowe?
komentarz 30 listopada 2018 przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
Ze starych adresów zrobiłem jedynie przekierowanie 404 na główny adres. Bo taki błąd był po wchodzeniu na każdy z tych adresów.
komentarz 30 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
"przekierowanie 404"? 404 jest kodem błędu, więc nie za bardzo wiem co masz na myśli. Zrobiłbym przekierowanie z sygnalizacją że to jest trwale przeniesione, czyli 301. Czy o coś więcej na tej konsoli może chodzić nie wiem, może ktoś inny bardziej temat zna.
komentarz 30 listopada 2018 przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
Tzn. po wejściu w stare adresy (każdy stary adres) wyrzucało błąd 404. A że były one widoczne jeszcze w google to zamiast tego chciałem aby błąd ten przekierowywał do głównej strony. Myślałem nad takim trwałym przeniesieniem, ale wolałbym po prostu stare adresy trwale usunąć i tyle. Jednak mam dziwny problem ponieważ błędy z przekierowaniem do starych domen widzi (jak na zdjęciu) ale w panelu do usuwania adresów url tych starych  już nie ma więc siłą rzeczy nie ma możliwości ich trwałego usunięcia. Ja nie wiem co tu się porobiło :D Jak znajdę rozwiązanie to opiszę.

Ostatnie pytanie: Widzę, że przy linkach (niektórych)  z odnośnikami które dodają ten slash to jest TAG title i wygląda to w ten sposób <a href="oferta" title="oferta">....</a>   może to ma jakiś wpływ?
komentarz 30 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
No ale nie ma magicznego guzika "usuń adres" i znika z Google. Taki cel mają właśnie przekierowania 301, które mówią wyszukiwarce, że strony pod tym adresem nie ma i jest ona teraz pod innym: https://support.google.com/webmasters/answer/93633?hl=pl Chyba że daną podstronę całkowicie usunąłeś, wtedy zostawiałbym z kodem 404, w wyszukiwarce powinny za jakiś czas zniknąć. Atrybut title linka raczej nie powinien mieć na to żadnego wpływu, nie za bardzo sobie to wyobrażam.
1
komentarz 30 listopada 2018 przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
Więc tak zrobię. Poprawię trochę te wszystkie linki posprawdzam jeszcze wszystko i wrzucę do indeksowania jeszcze raz. Jak problem wystąpi to zrobię przekierowanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 465 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 169 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2019 w JavaScript przez eric19972 Użytkownik (590 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 277 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2018 w PHP przez Maikel11 Początkujący (470 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...