• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka jest różnica między tymi programami

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
427 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2018 w C i C++ przez ciocialol Nowicjusz (180 p.)
Chcę zacząć programować, może mi ktoś wyjaśnić różnice między java, c#, js i php? Wiem, że np. gry można robić w C# w połączeniu z Unity. Chciałbym uzyskać odpowiedzi wyjaśnione łopatologicznie jakie są różnice między tymi programami, w co lepiej iść, jak wyglądają aplikacje na telefony zrobione w C# a Javie..

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 29 listopada 2018 przez bilaw Bywalec (2,890 p.)
edycja 29 listopada 2018 przez bilaw
Cześć,
takich pytań jest wiele. Googlowałeś coś w tym temacie czy poszedłeś na łatwiznę zadając od razu pytanie?
Jeżeli chcesz zacząć w ogóle programować to mogę polecić C++, poznaj składnie, instrukcje sterujące, typy danych itd. Zapoznaj się jak pisze się algorytmy (opis słowny, lista wykonywanych kroków, pseudokod, schemat blokowy)

Możesz również się określić co chcesz tak na prawdę robić. Programować interaktywne strony internetowe, gry przeglądarkowe (nie znam się ale) głównie PHP, MySQL,  AJAX. Gry to C# z Unity lub C++ z Unreal Engine. Java to np. apki na androida.

Skrótem: Zacznij od czegokolwiek (polecam C++) albo się określ co chcesz konkretnie :)

Jeżeli będziesz szedł z tym tematem dalej to nawet trafią się osoby które zaproponują Ci opanowanie kilku języków.
2
komentarz 29 listopada 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
C++ na start to strzelanie sobie w stopę. Armatą. Lepiej zacząć od języka Python, który nie odstraszy składnią, a pozwoli sprawdzić czy programowanie jest dla kogoś dobre.
komentarz 29 listopada 2018 przez bilaw Bywalec (2,890 p.)

Całkiem możliwe że lepiej, ale ocenić nie mogę, bo nie znam Pythona. Poradziłem zacząć od czegokolwiek. Z tego co wyczytałem to Python jest językiem wszechstronnym (serwisy internetowe, aplikacje desktopowe i gry, apki na smartfony ale chyba bez androida) więc teraz ciocialol ma 2gą propozycję. Propozycji będzie miał więcej, bo się nie określił. 
Nie poleciłem, bo nie znam. Może się przesiądę. Zacząłem niedawno i padło na C++

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 724 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
–1 głos
3 odpowiedzi 1,835 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,121 wizyt

93,395 zapytań

142,389 odpowiedzi

322,569 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...