• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

win 10 v.1809 + vb.net 2010

Object Storage Arubacloud
0 głosów
351 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2018 w Visual Basic przez zbigop_pl Nowicjusz (120 p.)
win 10 v.1809 + vb.net 2010 + framework .net 4.0,
po uaktualnieniu systemu do 1809 błędy vbasic:
1.OpenFileDialog vb nie działa,
2. SaveFileDialog vb nie działa,
3. W kompilacjach programów własnych wykonanych
na poprzedniej wersji systemu win 10 (1709),
- także nie działa pkt 1 i 2.
*** System.Runtime.InteropServices.COMException was unhandled,
ClassFactory nie może dostarczyć żądanej klasy,
Error 80040111,
Source=System.Windows.Forms ***

... jakaś rada?, oprócz wywalenia aktualizacji win 10.
komentarz 26 listopada 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
A czy działało ci na win 10 (1803), bo to była ostatnia w pełni działająca wersja win 10, bo jak wiadomo win 10 (1809) jest "trochę" popsuta.
komentarz 26 listopada 2018 przez zbigop_pl Nowicjusz (120 p.)
win 10 1803 w kwietniu tego roku u mnie się nie zainstalowało (nie było go to i nie wiem). Wszystko z vb.net było dobrze do listopada

(na wersji win 10 1709, jako ostatniej). Po zainstalowaniu 1809 (to poszło) z aktualizacjami 1811, visual basic

(i programy na nim zrobione) nie wywołują windows.form.openfiledialog.CreateVistaDialog()???

Dziwna próba wywołania dialogu z Visty!

(zbig)
komentarz 26 listopada 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
vista to po angielsku widok więc nie chodzi tu o winowsa vistę
komentarz 26 listopada 2018 przez zbigop_pl Nowicjusz (120 p.)
to jest fragment logu po wywaleniu błędu 80040111, jn.

Source=System.Windows.Forms
  StackTrace:
       w System.Windows.Forms.OpenFileDialog.CreateVistaDialog()
       w System.Windows.Forms.FileDialog.RunDialogVista(IntPtr hWndOwner)
       w System.Windows.Forms.FileDialog.RunDialog(IntPtr hWndOwner)
       w System.Windows.Forms.CommonDialog.ShowDialog(IWin32Window owner)

..........................
komentarz 27 listopada 2018 przez zbigop_pl Nowicjusz (120 p.)
Zauważyłem teraz, że Word i Excel zachowują się tak samo.

(Nie otwierają nowych plików przez z powodu braku otwarcia okna dialogowego OpenFileDialog)

Nie jest to problem w vb.net, lecz w systemie Microsoftu.

To się stało przy aktualizacji, chyba przypadkowo.

sfc.exe /SCANNOW nie wykazuje uszkodzonych lub brakujących plików.

<zbig.>
komentarz 15 grudnia 2018 przez zbigop_pl Nowicjusz (120 p.)
Po wpisaniu we właściwościach FileDialog

a przed wywołaniem metody .ShowDialog(Me):

*************

.AutoUpgradeEnabled = False

*************

moje programy z vb2010 po kompilacji działają prawidłowo przy:

OpenFileDialog i SaveFileDialog.

Dalej nie działa Office i vb2010

<zbig>

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 listopada 2018 przez Adam4444 Nowicjusz (180 p.)
Witam ja bym cofnoł ta aktualizacje  moze cos sie podczepiło w trakcie aktualizowania systemu i zrobiło bałagan .

Teraz powinien pan w przywracanie systemy powrócic do stabilnego ostatniego przed aktualizacja punktu no nap 2 tyg wczesniej

przede wszystkim zaznaczyc zeby automatycznie sie nie aktualizowało bo instaluja sie smieci które tak naprawde sa nam nie potrzebne
komentarz 28 listopada 2018 przez zbigop_pl Nowicjusz (120 p.)
Tak zrobiłem i było to cofnięcie się win 10 wersja 1709 (+aktualizcje

windefendera),

oraz wyłączyłem możliwość aktualizacji t instalacji tej nowej wersji windows.

Wszystko oczywiście hula i to najważniejsze, lecz trochę szkoda możliwości personalizacji,

które były w 1809.

Dzięki za próby pomocy i zainteresowanie problemem.

Wrócę do niego za jakiś czas (przywracając z zachowanego obrazu).

<zbig>
komentarz 28 listopada 2018 przez Adam4444 Nowicjusz (180 p.)
TO moze kolega by zerknoł w mego posta moze pomoze

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 245 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 149 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2019 w Visual Basic przez mmmx19 Nowicjusz (120 p.)

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,615 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...