• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak przez System.in w Javie wczytać kilka linijek tekstu?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
305 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2018 w Java przez Potopiec Obywatel (1,550 p.)
edycja 25 listopada 2018 przez Potopiec
Jakim sposobem wczytać z System.in w Java więcej niż jedną linijkę tekstu. Dodam że ilość linijek jest wcześniej nie znana i jest wklejana jako całość do konsoli . Nie mogę nic przydatnego w internetach znaleźć. Dzięki bardzo i pozdrawiam.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 listopada 2018 przez mibdbz Gaduła (4,300 p.)
edycja 25 listopada 2018 przez mibdbz

Trzeba użyć pętli. Pobierasz jeden wiersz zapisujesz w liście lub dostatecznie długiej tablicy. A po pętli możesz z tym zrobić co chcesz. 

Coś w stylu:

//pseudokod
Lista lista;
Scanner sc;
Pętla np. While(warunek, dopóki jest coś w pliku){
    Lista.add(sc.nextLine);
}

Po pętli zamknij scanner. Nie chce pisać Ci rozwiązania żebyś się czegoś nauczył. Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę.

komentarz 25 listopada 2018 przez Potopiec Obywatel (1,550 p.)

Dzięki ale chyba mi nie pomogłeś . Jak napisałem całość jest dodawana na raz. Więc jeżeli ci chodzi o coś takiego :

while(scan.hasNext()) {
			str.add(scan.nextLine());
}

To nie przejdzie bo nie wyjdzie z pętli.

komentarz 25 listopada 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

 całość jest dodawana na raz

To znaczy? 

komentarz 25 listopada 2018 przez Potopiec Obywatel (1,550 p.)

@mbabane,  Kopiuj/wklej ze sporego tekstu. Mniej więcej ćwierć strony.

komentarz 25 listopada 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

a wkleić to do pliku txt i odczytać normalnie linia po linii?

No ewentualnie umieścić na końcu tekstu jakiś specjalny znacznik, oznaczający koniec czytania:

tekst
do
wczytania
end

Słowo end w tym przypadku oznacza koniec tekstu do wczytania (należy tylko pamiętać aby po nim umieszczony był enter).

komentarz 25 listopada 2018 przez Potopiec Obywatel (1,550 p.)

@mbabane, Właśnie nie mogę używać żadnych "udziwnień" czyli też żadnych znaczników . Tekst musi być wklejony. Z innymi przypadkami (z pliku czy też wpisywanie po kolei) sobie radzę tylko na ten nie mogę znaleźć rozwiązania.

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 101 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2022 w JavaScript przez Nitr0Skay Użytkownik (670 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 277 wizyt
pytanie zadane 10 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez Dawidinietylko Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 157 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2023 w Java przez alpinab Nowicjusz (120 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...