• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mój kryzys programistyczny

Object Storage Arubacloud
0 głosów
225 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
Witam, mam kryzys programistyczny i nie wiem co mam dalej robic. Bardzo prosze o porady. Mianowicie ucze sie c++ od 2 lat. Podstawy znam nawet i wiecej(i to jest pierwszy problem nawet niewiem czy to co umiem jest juz srednia wiedza czy dalej podstawowa) i napisalem juz pare gierek w SFML i teraz pisze Mario. Jest juz duzo zrobione i efekt jest super ale sedno problemu. Pisze to Mario i niewiem czy to co pisze jest dobre. Nie mam WZORCOW jak powinno sie pisac gry. To co pisze to jest w 100 % moimi pomyslami. Pisze takie a takie rozwiazanie bo wydaje mi sie najlogiczniejsze. Moze to i dobrze ale chodzi o to ze nigdzie nie moge znalesc kursu jak pisac profesjonalnie gry. Jestem bardzo ambitny i che by moj kod byl jak najbardziej profesjonalny i wlasnie niedawno z ciekawosci sprawdzilem kod gry Mario z yt(link do kodu https://bitbucket.org/AParfen/supermariohd/src/master, link do filmiku https://youtu.be/RJ181cc_AMI) i wlasnie po obejrzeniu tego kodu dostalem tego kryzysu. Wydawalo mi sie ze moj kod jest dobry bylem z niego dumny ale po obejrzeniu tego bardzo zachcialem by moj tez tak wygladal. Jakie tamte klasy sa rozbudowane ile funkcji. To wszystko wyglada tak profesjonalnie. I nie chodzi mi o to co dana linijka znaczy bo to w wiekszosc rozumiem (oprocz jakis klas typu std::map itp) ale o sam podzial klas(co dana robi) i stowrzenie tych wszystkich zaleznosci pomiedzy nimi. Tych rozwiazan i samej mechaniki. Jak i gdzie sie nauczyc pisac w ten sposob(radze zobaczyc ten kod by lepiej zrozumiec o co mi chodzi) jak nauczyc sie pisac silniki do gier. W porownaniu do mojego kodu moj jest taki prosty taki nie profesjonalny i nie wiem co teraz robic. Czy dalej pisac po swojemu i poprostu pisac bo to jest najwazniejsze czy zaczac dokladnie analizowac ten kod z yt i wlasciwie calkowicie przebudowac swoj kod by zaimplementowac te rozwiazania. Wiekszosc kursow jest o podstawach a nie moge znalesc takiego gdzie zostanie wymienione jakich klas i rozwiazan najlepiej uzywac w procesie tworzenia gier. Domyslam sie ze podstawa jest napisanie jakiegos silnika ale nie mam bladego pojecia jak to sie robi. Dzieki za zainteresowanie i licze na wskazanie drogi

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Kilka małych propozycji:

  1. pokazuj kod światu, wrzuć coś czasami, poproś o code review, to naprawdę dużo daje
  2. spróbuj rozwijać projekty z innymi osobami. Często pojawiają się tu wątki typu "mam super pomysł, szukam kogoś do pomocy". Wyjdź z innej strony, pokaż, że masz już jakieś projekty, coś zrobione i spróbuj poszukać (nawet i tu na forum) chętnych do rozwijania tego w ramach open source. Gdy wejdzie do projektu kilka osób to nauczysz się ważnych rzeczy - przede wszystkim współpracy, zobaczysz co tak naprawdę oznacza praca z GIT :) (uwierz mi, robiąc tylko swoje projekty nie wiesz jeszcze jaka potęga tkwi w gicie) a każda nowa osoba to nowe, innej spojrzenie na wiele tematów. Czasami może wyjść tak, że zaczniecie gadać o rowiązaniach, architekturze itp. i po tygodniu rozmów zaoracie temat bo okaże się zbyt trudny do naprawienia, ale wyjdzie z tego sporo dawki wiedzy co i jak organizować itp. Uwierz mi, że w pracy nie jest problemem np. zakodowanie systemu logowania, problemem jest jego dokładnie rozpracowanie koncepcyjne, co i jak, jakie mamy przypadki brzegowe itp. itd. a samo zakodowanie to najmniejszy problem.
  3. Masz w swoich projektach jakieś unit testy? Jeśli nie to uderz w tą stronę. Teoretycznie podstaw frameworka testowego nauczysz się w jeden wieczór, ale dopiero jak zaczniesz pisać testy to zobacysz jaka tkwi w nich potęga i dlaczeo w firmach jest to tak ważne.
  4. Jeśli jesteś w stanie napisać kilka prostych gierek to może jest to już czas na jakiegoś juniora :)? Przemyśl to sam.
komentarz 25 listopada 2018 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
Dzieki wielkie za odp. Pomysl z znalezieniem sobie kompana do programowania to faktycznie dobry pomysl. Ale bardzo mnie zaciekawiles slowkiem junior. Poszperalem troche co ten termin oznacza bo byl mi obcy. Przyblizysz troche jak to wyglada w praktyce.
komentarz 25 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
chodziło mi po prostu o poszukanie pracy jako junior developer :)
komentarz 25 listopada 2018 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
Wiem wiem ale pytam wlasnie czy wiesz jak sie "wkrecic" do jakiejs firmy. Znasz jakies stronki gdzie dane firmy oglaszaja ze przyjma juniorow czy chciazby sa sklonni przyjac na praktyki. Nawet by zobaczyc jakie sa wymagania takich firm i wiedziec pod jakim kontem bardziej isc. Ja niezbyt jestem obeznany w takich sprawach dlatego pytam.
+1 głos
odpowiedź 25 listopada 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
https://www.youtube.com/user/TheChernoProject

Zobacz ten kanał na YT. To jest developer z EA (przynajmniej tak twierdzi). Robi serię o tworzeniu silnika do gier, ale poza tym ma jeszcze troche materialow. moze to ci pomoze
komentarz 25 listopada 2018 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
Dzieki wielkie. Jeszcze widze ze zaczol serie jak stworzyc silnik gry. Idealnie dzieki.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 234 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 477 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 636 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...